Lična arhiva
Proputovala pola sveta: Vesna Jugović de Vinča

Život treba provesti samo sa onim ljudima, koji vas čine boljim i lepšim, životni je stav dr Vesne Jugović de Vinča, TV novinara, pisca, producenta događaja i filmova. Uvek težeći visinama duhovnog razvoja i obrazovanja, Vesna je bila najbolji đak u 10 generacija škole “Sveti Sava” kod Hrama, vukovac u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji, završila je Ekonomski fakultet u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,84, magistrirala sa desetkom, doktorirala na temi “Ekskluzivno TV novinarstvo”.

Lično poznaje Donalda Trampa, a intervjue je radila sa najmoćnijim i najslavnijim ličnostima, poput Moamera el Gadafija, Nelsona Mandele, Jasera Arafata, Artura Klarka, Đine Lolobriđide, Elizabet Mardok, mame Ruperta Mardoka, koja je najveći humanista Australije.

Kaže da je uspeh – poseban način razmišljanja, i da je upravo to učila od svojih sagovornika. Predsednica je kompanije Miss Džu, koja organizuje izbor za mis i mistera Srbije, stalni član žirija u Parizu Evropskog festivala nezavisne produkcije, u timu sa osnivačem oskarovcem Skotom Hilerom. Stavila je sebe u funkciju stvaranja novog pozitivnog lika Srbije, inspirisana rečenicom Nikolaja Velimirovića “Sve što tkaš, vezuj konce za nebo!” Član je Mense Srbije. Vesna de Vinča je pseudonim, dat u želji da se tim imenom promoviše Vinčanska civilizacija.

Patosiraće nas poroci

Vesna upravo piše knjigu “Gladovanjem do lepote i zdravlja/30. godina iskustva i 42 dana bez hrane”.

Na pitanje šta ju je navelo da napiše tu knjigu kaže da želi da prenese lično iskustvo.

-Želela sam da ostavim poruku sopstvenog iskustva od 30 godina. Gladovanje na zeolitu je osnov ljudskog opstanka u 21. veku! To tvrdim! Deluje čudno, ali ovu knjigu pišem sasvim sigurna u to da gladovanje, naučno utemeljeno, treba da postane modus vivendi savremenog čoveka. Osnovni razlog, a ima ih još, je činjenica da živimo u vreme najveće zatrovanosti planete. Otrovi i teški metali nam stižu iz vazduha pre svega preko kejmtrejlersa, što je posebna i tužna tema. Otrov nam stiže iz vode, hrane, odeće, raznih deterdženata, paste za zube… – kaže naša sagovornica.

Dodaje i da deluje kao da nema šanse da se taj problem uskoro i brzo reši.

– Sve to ulazi u naša tela, postepeno i nevidljivo već godinama, a sada sve brže. Naša su creva nalepljena tim otrovima i to se najpre mora sprati. Zato je neophono, redovno, svake godine čistiti se iznutra. Detoksikacija je tako prva faza dobrobiti gladovanja. Zamislite kakvo je to ogromno poboljšanje organizma kada se oslobodite tog otežanja, te nagomilane šljake i otrova. Počinjete drukčije da dišete, funkcionišete. To automatski znači i podizanje imuniteta, što je u ovom trenutku korone – najvažnije – poručuje Vesna.

U razgovoru nam otkriva i da redovno gladuje, godišnje po nekoliko nedelja.

– Izdržala sam nekoliko puta po 21 dan bez hrane, jednom 28 dana, a poslednji put čak 42 dana nisam jela. To je bilo u septembru i oktobru ove godine. To je zaista unikatno i vredno saznanje koje sam želela da podelim sa svima kao neku vrstu umeća, prakse, vodiča za zdravo gladovanje.

Na pitanje kako joj polazi za rukom da izdrži 42 dana bez hrane, kaže da je ključ u volji.

– Reč je o ogromnoj volji koju svi u ovim vremenima nevidljivog neprijatelja – moramo brusiti. Moramo pronaći smisao za podizanje volje u vremenu konzumerizma i konformizma. Reč je o opstanku i nas, a pre svega naše dece koju moramo obučavati “samurajskim”, spartanskim metodama. Naš budući opstanak vezan je ne samo za razvoj snage kontrole tela i mehanizama života. Brušenje volje je vezano za eliminisanje poroka: pušenja, prejedanja, lošeg govorenja i mnogih pogrešnih navika.

Poroci danas postaju – luksuz! Ali koji luksuz? Onaj koji nas može patosirati. Naš cilj treba da bude život bez bolesti i samoizlečenje gde je gladovanje jedan od načina prirodnog tretmana – ocenjuje naša sagovornica.

Ne izbegava slaninicu

“Operacija iz prirode”

Volja je, prema njenim rečima, ključ uspeha u gladovanju koje vodi najpre ozdravljenju, a onda i obnovi organizma.

– Posle detoksikacije to su sledeći uspesi gladovanja. Sada posle decenija saznanja ne samo da imam volju jer unapred znam te benefite gladovanja, a to su pre svega: izlečenje, podizanje snage i energije. Najuzbudljivije je da već otprilike 12 dana doživljavam – veliku radost. Osmeh mi ne silazi sa lica zbog te pobede duha nad telom. I najvažnije je da se zna da četvrtog i petog dana prestaje osećaj gladi. Onda je sve lakše. Gladovanje je posebna vrsta samoizlečenja i “operacije iz prirode”. To je operacija bez noža, a hirurg je – priroda. To sam utvrdila na ličnom primeru. Posmatram dok gladujem kako mi celulit nestaje, koža dobija roze zdravu boju i elastičnost, a oči sjaj.

Na pitanje šta kažu lekari na ovakav vid gladovanja i posledice toga, ističe da je istina da ne mogu svi gladovati.

– Postoje različiti načini gladovanja, metode, škole, spram individualnosti. Mora se uzeti u obzir individualna konstitucija, starost i faza bolesti ako je ima. Gladovanje je nesumnjivo najbolje kao preventiva pre teških bolesti. To ne mogu da rade deca, trudnice, jako mršave osobe. Teški bolesnici u poslednjoj fazi bolesti mogu gladovati samo uz nadzor lekara. Jako gojazne osobe takođe moraju imati nadzor. Za njih je najbolje kaskadno gladovanje. Ali većina može lagano da gladuje. Ne treba baš ovoliko koliko se ja uzdržavam. Potrebno je početi sa bar jednim danom nedeljno. Pa onda povećati na dva, tri do pet kada osetimo zadovoljstvo odsustva gladi. To je uostalom nauka! Postoje stotine naučnih studija i knjiga o iskustvima i benefitima gladovanja.

Fenomenom gladovanja bavili su se mnogi istraživači.

– Gladovanje je nauka koja traje više od 250 godina. Navodim samo neke istraživače: dr Hofman (Hofmanove kapi), dr Devej, dr Taner, dr Georgije Nazarov, dr Aleksej Suvorin, prof. dr Morgulis, doktori Ridllin i Spark, Ernst_Ginter, Malahov… Japanski naučnik prof. dr Jošinori Okhota je 2016. dobio Nobelovu nagradu za autofagiju, na čemu se upravo gladovanje zasniva. To je, dakle, naučno utemeljena priča. Oni naučno dokazuju ono što su pre 2.000 godina radili i promovisali Isus Hrist, Buda i Mojsije. Oni su gladovali 40 dana. Pitagora je na primer gladovao 40 dana pred polaganje ispita u Aleksandriji. On je čak insistirao da mu učenici budu oni koji mogu da izdrže gladovanje, jer je to značilo da imaju jaku volju.

Od Donalda Trampa je dosta naučila

Duhovno uzdizanje

Autofagija, koja na grčkom znači samojedenje je, pojašnjava, metod ishrane gde posle 12 sati gladovanja počinje da se ostvaruje to samoizjedanje.

– Dakle organizam se “gladovanjem” hrani na osnovu sopstvenog tela. Najpre jede otrove, pa “viškove”: masti, ugljene hidrate, natekline, celulite itd. To je, dakle, druga faza koja sledi posle detoksikacije. Kada to “pojedemo” i radikalno splasnemo prelazimo u sledeću fazu kada se jedu tj. uništavaju najopasnije patogene forme u organizmu: izrasline… ciste, miomi, natekline. Tada odlaze mnoge bolesti. Može se tako izlečiti i kancer u početnim fazama. Brojs je to dokazao. Postoji uredna dokumentacija o 50.000 ljudi koje je izlečio. Poslednje faze gladovanja su obnavljanje organa i celog sistema organizma i na kraju duhovno uzdizanje kao posledica. Postajem ekspert u svemu ovome – naglašava Vesna de Vinča.

Ističe i da se o ovoj nauci ne govori više, verovatno zbog interesa Velike farme koja je mnoge lekare pretvorila u distributere lekova, gde se, kako kaže, negira i zabašuruje sve što nije ta vrsta profitne alopatske medicine.

– Otac medicine Hipokrat je rekao “Ako telo nije očišćeno, što ga više hraniš – više mu štete donosiš.”

Savremena medicina ne uzima u obzir pomenutu Hipokratovu misao: neophodnost da se prethodno organizam očisti, pre nego što se dalje tretira. Lekar, po pravilu, o tome ne misli već na zatrovan organizam prepisuje lekove kojima se dalje povećava toksičnost. Tragedija je onda na vidiku. Mnoge bolesti se tako definišu i kao eksplozija toksina u nama.

Tvrdi da je gladovanje na zeolitu najbolje za detoksikaciju.

– Zeolit je kosmički čistač, suvi klistir. Kada ga unesemo u organizam prilikom gladovanja on čisti i upija otrove i teške metale, radioaktivne supstance koje onda izbacimo kroz stolicu i mokraću. Kad očisti creva, onda kroz crevni zid ide dalje i čisti ostale organe. O tome postoje hiljade naučnih studija. Stručno rečeno, zeolit je izuzetan detoksikator, antioksidant i stimulator imunog sistema – objašnjava de Vinča.

U društvu sa Nelsonom Mandelom

Rakijica, slaninica i beli luk

– Činim sve da bildujem imunitet. Uzimam suplemente, vitamine i minerale pre svega oregano kapi. Preporučujem i bara komoru. Ali najvažnija je duhovna snaga i vrh toga – radost. Svakoga dana moramo biti zahvalni Svevišnjem. Tu je odmah osmeh na licu. Umetnost življenja se tu negde krije, između ljubavi, davanja, posvećenosti drugim ljudima i svakodnevnog osmeha. Družim se i dalje, izlazim sa prijateljima pijuckam rakijicu i jedem beli luk i slaninicu. Šta ima bolje. Život je lep – poručuje de Vinča.

Hrana kao lek

De Vinča naglašava i da postoji priprema za gladovanje, kao i hrana i život posle završetka ove kure.

– Hrana kao lek – to treba da bude naš cilj. O tome će biti recepti u knjizi kao i načini kako se pripremati.

U početku se treba izolovati, a onda posle par dana kada prestaje osećaj gladi, predlaže se aktivan život u svim dimenzijama, šetnje u prirodi, brzi hod, i vežbe “5 tibetanaca” kao propratna “disciplina” terapije. Molitva za hrišćane i meditacija za ostale vernike mnogo doprinose uspehu ovog radikalnog posta – zaključuje naša sagovornica.

Sa srpskim lepoticama

Kaskadno gladovanje

– Meni ceo proces nije problem, ali za početnike koji žele da isprobaju ovu metodu čišćenja organizma preporučila bih kaskadno gladovanje. To znači, jedan dan se jede, drugi ne. Dva dana jedeš, dva dana ne jedeš. I sve tako do pet dana. Kada završimo gladovanje nastavljamo sa autofagijom 8/16. Celog života treba raditi taj oblik autofagiju. Za naš organizam je najbolje da nam poslednji obrok bude u 18 sati, a prvi sledeći sutradan u 10 ujutru. Dakle u toku osam sati imamo obroke, 16 sati ne jedemo, moramo pružiti organizmu da svu tu hranu preradi i izbaci napolje sve, a najpre otrove.

Sa Momom Kaporom

Nalivam se vodom s limunom

Vesna de Vinča pojašnjava i kako je izgledao njen period gladovanja.

– Ujutru prvo istrljam desni zeolitom, a to sam radila i pred spavanje, jer nam se u ustima sakuplja najviše otrova. Posle toga popijem čaj od žalfije, uz još tri čaja – kantarion, nana i matičnjak. Žalfiju sam kuvala samo tri minuta, onda dodam ova tri čaja, poklopim, stoji deset minuta, procedim i pijem ga prepodne. Kada to popijem onda pijem vodu sa limunom. Nalivam se kad god osetim glad – ističe naša sagovornica i dodaje da je u toku dana pila sok – mešavinu cvekle, šargarepe, rotkve, celera i krompira.

– Pila sam pola do jedne čaše dnevno, ne više. A pred spavanje sam uzimala čaj od valerijane ili matičnjaka.