SPC
Novak i mitropolit Amfilohije u Jasenovom Polju kod Nikšića 2012.

Na dan sahrane mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na svom Fejsbuk profilu Dino Šoše, vlasnik agencije Alfa u Beču i samoproklamovani predstavnik migranata u Austriji, objavio je neshvatljive uvrede na račun upokojenog vladike i Novaka Đokovića.

Aleksandar Stanković, predsednik KSD Bambi prvi je reagovao i ukazao da tako jasan govor mržnje mora biti najstrože sankcionisan. On je naglasio da takvi pojedinci ne bi smeli nigde nikoga da predstavljaju.

– Na dan, kada se skoro 10 miliona pravoslavnih i vernika drugih veroispovesti, uz dirljive govore akademika, profesora, verskih velikodostojnika i državnika, smerno, u suzama oprostilo od mitropolita Amfilohija Radovića, koji je svojim životom i delom ostavio dubok trag u istoriji i identitetu pravoslavnog življa širom sveta, a pogotovo u Srbiji i Crnoj Gori, Šoše je izneo najgore uvrede – ističe Stanković.

– Upravo u ovom posebno emotivnom trenutku za sve nas, na socijalnim mrežama osvanuli su besramni tekstovi i komentari osoba kojima ništa nije sveto. Da zlo bude veće te iste osobe “zalažu se za dijalog i integraciju” pravoslavnog, odnosno srpskog življa u austrijsko društvo. Opterećeni prošlošću i ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, ovi pojedinci ušunjali su se i preuzeli uloge predstavnika migranata u Austriji. Zaslepljeni mržnjom, nažalost nisu čuli reči blagodarnosti od umnih ljudi, između ostalih i beogradskog muftije Mustafe Jusufspahića, koji je lično pomenuo da je “poštovani i hrabri mitropolit Amfilohije Radović jedini stao ispred razuzdane mase braneći dobro od zla u svima nama” – ističe predsednik KSD Bambi.

Autoru sramnog teksta on poručuje:

– Gospodine Šoše, izvlačenje reči iz konteksta govora upokojenog čoveka na dan njegove sahrane, blaćenje njegovog života i imena je nešto što rade samo ništavne, prazne ozlojeđene osobe, koje nikome i ništa dobro ne žele – poručio je on.

Dino Šoše je na svom Fejsbuk profilu između ostalog objavio:

“Zaražen korona virusom, napustio nas je dokazani fašista, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović). U ratu je bio vodeći zagovornik memorandumsko-miloševićevske politike na našim prostorima…. O neovisnosti Crne Gore posprdno je govorio ‘ne pravi se pita od onoga’, a za Crnogorce da su ‘komunistički nakot ili kopilad’ Osim toga, bio je i predvodnik konzervativne crkvene struje u odnosu na LGBT zajednicu izjednačavajući homoseksualizam s čedomorstvom, a napao je i žene koje vrše pobačaj. I na sve to, prvi reket sveta, Novak Đoković, prenosilac korona virusa i poštovalac izmišljenih bosanskih piramida, sa turnira u Beču javi: ‘Nije mi se igralo jer je umro Amfilohije.’ To nije sve. ‘Imao sam čast i radost da ga upoznam, provedem neko vreme blizu njega i osetim predivnu energiju koju je on posedovao. Tužno. I ružno”.

Aleksandar Stanković

Prekinuti svaki kontakt

Napadi i vređanje najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića zbog njegovog stava i tuge koju je osetio zbog smrti mitropolita Amfilohija, pokazuju, kako navodi Stanković, još jednom nivo netrpeljivosti prema ljudima drugačijeg mišljenja.

– Pozivam sve predstavnike i institucije Austrije, sve predsednike, odnosno predstavnike saveza, zajednica i udruženja svih migrantskih društava da sa Šošeom prekinu svaki kontakt, jer ovo što je učinio nije put saradnje, unapređenja i poštovanja – apeluje Stanković.