EPA/Friedemann Vogel

U martu su stanovnici kantona Argau uveče izlazili na balkone i aplauzom nagrađivali medicinsko osoblje koje je vodilo užasno napornu bitku s koronom.

Te njihove muke su navele mnoge da dođu do najbliže bolnice i čokoladama časte lekare i medicinske sestre. Navijači FK Araua su doneli i na kantonalnoj bolnici razapeli veliki transparent slaveći heroje koji leče obolele.

Ali, aplauzi, čokolade i poruke nisu dovoljna nagrada za taj samopregoran rad na spasavanju života sugrađana. To tvrde predstavnici Socijaldemokratske partije (SP) i zato zahtevaju da bude uveden Opšti radni ugovor za kompletno medicinsko osoblje u kantonu Argau, ali se taj predlog u startu nije dopao nekim granskim udruženjima i strankama. Tim ugovorom bi trebalo da budu ozvaničeni zahtevi za boljim uslovima rada i većim zaradama lekara i medicinskih sestara.

– Ono iz marta su bili lepi gestovi, ali su potrebni dugoročno bolji uslovi rada personala u zdravstvu i dobre zarade – kaže funkcioner SP Silvia del Akvila.

Iz sindikata VPOD se ovome dodaje zahtev za usvajanje kantonalnog Opšteg radnog ugovora kojim bi sva pomenuta poboljšanja položaja zaposlenih bila trajno uneta i rešena. Takav ugovor za sada imaju samo oni u Kantonalnim bolnicama u Arauu i Badenu, kao i psihijatrijska služba u Kenigsfeldenu.

Ugovor kao garant je neophodan zbog konkurentske borbe među ustanovama zbog koje su pod velikim pritiskom upravo uslovi rada i plate zaposlenih, ističu iz SP i pritom tvrde da bi pomenuti ugovor učinio privlačnijim radna mesta u zdravstvu, što bi sigurno pomoglo i pri rešavanju problema nedostatka medicinskog osoblja.

Bitne razlike

Protivnici ugovora koji bi bar delom nagradio medicinsko osoblje imaju svoje argumente, a ključni je da se ne mogu jednim takvim dokumentom staviti u isti koš oni koji rade u bolnicama i ambulantama, s onima koji su zaposleni u Centrima za rehabilitaciju ili staračkim domovima, od kojih mnogi i ne podležu pod kantonalnu upravu jer su u rukama privatnika.

A štednja?

Tradicionalno sitničavi stanovnici bogate zemlje, pa čak i oni koji su pri vrhu lestvice u sektoru zdravstva, upozoravaju pristalice ugovora da bi takvim opštim dokumentom bili znatno povećani troškovi uprave ali i čitavog procesa rada.