Printscreen/RTS

Troje radnika fabrike namenske industrije Sloboda u Čačku povređeno je u eksploziji koja se desila u subotu oko 20 časova, zbog čega je iz bezbednosnih razloga evakuisano 150 porodica koje žive u blizini kompanije.

Činjenica da je zastrašujuća detonacija iz fabričkog kruga odjeknula svega 16 dana nakon havarije u Slobodi, koja je mnoge Čačane podsetila na bombardovanje NATO-a, upalila je sve alarme, pa se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio temeljnu i detaljnu istragu. On je istakao da će biti postavljeno pitanje subjektivne i objektivne odgovornosti u svakom smislu, pa i u upravljanju kompanijom, kao i u krivično-pravnom smislu, ukoliko se, kako je rekao, dokaže nešto drugo.

Čačani to s nestrpljenjem čekaju posle eksplozije, za koju su uvereni da je bila jača nego one od pre 16 dana. Od siline detonacije, kako tvrde očevici, popucala su stakla na pojedinim kućama u centru grada, a zatresli su se i temelji na udaljenosti od nekoliko kilometara. Odmah se formirala pečurka od dima, a potom je došlo i do požara. U tom trenutku sve raspoložive ekipe vatrogasaca, Hitne pomoći i policije krenule su ka Slobodi, a stanovnike Čačka, posebno dela grada u neposredoj blizini fabrike, uhvatila je panika. Policija je blokirala prilaz Slobodi, radnici druge smene su evakuisani iz fabričkog kruga, a Hitna pomoć je prevezla povređene do bolnice u Čačku, gde su im konstatovane povrede zadobijene od polomljenog stakla. Detonacija je, kažu, bila tako snažna da je udarni talas polomio stakla na prozorima na halama u krugu fabrike. Prema do sada dostupnim informacijama, u ponovljenom akcidentu nije bilo nastradalih. Da bi se predupredila nesreća širih razmera gradonačelnik Čačka Milun Todorović je u dogovoru sa Sektorom za vanredne situacije, verovatno zbog postojanja opasnosti od eskalacije eksplozija naredio evakuaciju stanovništva iz dela grada u neposrednoj blizini Slobode, a za sabirni centar je određen stadion Fudbalskog kluba Borac. Odatle je 30 porodica smešteno u čačanske hotele. Nakon prve eksplozije, koja je bila veoma jaka i čula se do Gornjeg Milanovca i Kraljeva, u toku noći čulo se još nekoliko manjih.

U toku večeri Vojska Srbije aktivirala je bespilotne letelice, uz pomoć kojih se identifikuju oštećenja na objektima u fabrici i potencijalna žarišta požara. Intervenisali su i vatrogasci, koji su uspeli da ugase požar. Međutim, vatra se proširila i na šiblje izvan fabričkog kruga. U toku noći Slobodu je posetio i ministar odbrane Nebojša Stefanović kako bi se upoznao sa situacijom i uzrocima koji su doveli do ponovne eksplozije u Fabrici namenske industrije. Situacija u Čačku je, bar za sada, stabilna. Iz fabričkog kruga se ne čuju eksplozije, a policija ne dozvoljava prilaz Slobodi. Stručne ekipe, shodno zakonskim propisima, moći će da dođu do mesta akcidenta tek 24 časa od poslednje eksplozije.

Čačani traže odgovore

Čačani, posebno oni koji žive u blizini Slobode, u strahu za svoje i živote svojih porodica i bezbednost imovine traže od nadležnih mnoge odgovore.

– Nakon najnovije eksplozije jasno je da akcidenti u Slobodi, kojim su ugroženi naši životi i imovina, više nisu nikakva slučajnost. Zato više ne prihvatamo poruke “istražićemo”, “utvrdićemo” i “istraga je u toku”. Izričito tražimo odgovor da li se radi o nemaru, kriminalnim aktivnostima ili diverziji. Zahtevamo i poimeničnu odgovornost, kako republičkih organa, tako i gradskih. Naravno da smo u strahu i panici, jer živimo na buretu baruta za koje nikad ne znamo kada će eksplodirati. Tome mora doći kraj. Srbija je ozbiljna država i od nje zahtevamo da nam da ozbiljne odgovore i obezbedi zaštitu. Pa, zar treba da nastrada nekoliko desetina ili stotina građana da neko utvrdi šta se u poslednje vreme dešava u Slobodi? – pitaju zabrinuti Čačani.

Nema veze sa prošlim slučajem

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović tvrdi da poslednja eksplozija nema nikakve veze sa akcidentom od pre 16 dana.

– Eksplozija se dogodila u magacinu baruta. Nema povezanih efekata i lanaca detonacija. Specijalizovane ekipe su na terenu i bave se uzrocima – rekao je Todorović.