R. Lukić
Svake godine na drugom mestu: Miroljub Kokan Kolašinac, Saša Marković i Zvezdan Bogdanović

Miroljub Kokan Kolašinac (63), Zvezdan Bogdanović (40) i Saša Marković (35) članovi srpske sekcije moto-kluba Noćni vukovi, čije je sedište u Moskvi, nedavno su na groblju Eversburg u Osnabriku odali poštu jugoslovenskim oficirima koji su poginuli 6. decembra 1944. kada su Englezi bombardovali Osnabrik. Srpski bajkeri su poreklom iz Novog Pazara i okoline Prizrena, a žive u Duizburgu i Diseldorfu.

– Svake godine po Evropi obilazimo mesta vezana za naše slavne pretke. Ove godine zbog korone za Dan pobede umesto Berlina odabrali smo Osnabrik – rekao je za “Vesti” Miroljub Kokan Kolašinac naglašavajući da su Noćni vukovi humanitarci, čuvari pravoslavnih i porodičnih vrednosti i da nisu nacionalisti, što im neobavešteni često pripisuju.

Na kolenima odali poštu poginulim jugoslovenskim oficirima

Bajkeri su razgledali su baraku, jedinu preostalu na mestu nekadašnjeg oficirskog logora u kojem je tokom Drugog svetskog rata boravilo oko 5.000 zarobljenih jugoslovenskih oficira. Tu baraku uz podršku grada Osnabrika i Donje Saksonije renovira udruženje Baraka 35 koje se trudi da od zaborava otkine veliki oficirski logor. Kolašinac, Bogdanović i Marković su obećali pomoć u saniranju barake.

DOMAĆIN BAJKERIMA: Dr Željko Dragić

Domaćin srpskim bajkerima u Osnabriku bilo je udruženje Baraka 35 i njihov potpredsednik dr Željko Dragić.

Tokom bombardovanja 1944. poginulo je 116 srpskih oficira i oni su na groblju Eversburg sahranjeni u zajedničku grobnicu, a na istom groblju još 105 njih je sahranjeno u pojedinačne gobnice. Na jevrejskom goblju u Magdalene štrase nalazi se još sedam spomenika jugoslovenskih oficira jevrejske veroispovesti.

Vožnja za Sašu Savića

– Ovu vožnju posvetili smo Saši Saviću Švabi, vođi Noćnih vukova u Srbiji koji je nedavno, deset dana pre 44. rođendana, preminuo posle infarkta. Bio mi je kao treći sin – kaže Miroljub Kokan Kolašinac.