Zoran Mirković
Neopravdan pritisak: Norbert Hofer

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok ne bi trebalo da preti Srbiji sa prekidom evropskog puta, već Srbija treba da se primi što pre u članstvo EU, poručuje Norbert Hofer, treći predsednik austrijskog parlamenta. On je, za “Vesti”, istakao da je međunarodni pritisak na Srbiju zbog situacije u Ukrajini neopravdan i pogrešan, a jedini ispravan put je da EU prepozna da je sada vreme da joj Srbija pristupi.

– Taj pritisak je stvorila Nemačka, koja kaže da Srbija sada mora znati gde joj je mesto. Mišljenja sam da EU mora spoznati da upravo sada treba omogućiti brzo pristupanje Srbije Uniji. Srbija je kandidat 10 godina i puno koraka je obavila na tom putu. Unija mora prepoznati da je sada vreme da omogući pristup – objasnio je on.

Hofer je dodao da pretnje koje dolaze od Berbokove predstavljaju “pucanj u sopstveno koleno”, koji šteti samoj Uniji.

– Moramo sada taj proces, koji se vodi godinama, ubrzati i zaključiti. To bi bio pametan korak, a ne ovo što radi neko ko je tek par meseci na dužnosti, a već preti – naglašava on.

Hofer je istakao da Austrija podržava evropski put Srbije i, naglasio da on, kao i njegova Slobodarska partija žele brzi pristup EU, a taj interes, dodaje, imaju i druge austrijske partije.

Upitan koliko je opasan rat u Ukrajini po Evropu i svet i kako utiče na Austriju, Hofer ukazuje da su posledice tog sukoba ogromne, kao i da se već vide troškovi koji su s tim povezani – energenti poskupljuju, mnogi brinu za isporuke gasa…

– U ratu uvek gube sve strane. Nema pravih pobednika. Verujem da će se postići dogovor o mirovnom procesu i da će se iz ovog iskustva povući pouke – rekao je on.

On je naveo i da je neutralnost Austrije velika vrednost ali da je Austrija, kada je trenutna retorika u pitanju, jedan deo neutralnosti izgubila.

Hofer je ocenio da neutralna država mora da se ponaša tako da se neutralnost prepoznaje i mora da zna da se izlaz iz konflikta može naći samo ako sve strane mogu da očuvaju svoj ugled, što ne znači da ne treba osuditi stvari koje su za osudu, ali treba razmišljati korak dalje. Na pitanje u kakvoj su poziciji neutralne zemlje u Evropi, kaže da su one na raskršću, na kojem moraju da se odluče hoće li pristupiti NATO ili ne. S tim u vezi ocenjuje i da Austrija ne treba da pristupi NATO, ali da mora svoju neutralnost bolje da štiti – da ulaže u vojsku, koja nije u dobrom stanju, jer ko želi da bude neutralan, mora i da investira u odbranu te neutralnosti.

Odluka o kandidaturi će sačekati

Upitan da li će se ponovo kandidovati, jer se u Austriji ove godine održavaju predsednički izbori, rekao je da razmišlja o tome, ali da je političko okruženje postalo tako krhko i nepredvidivo da se ne zna šta će se desiti za par nedelja.

– Zbog toga ćemo odluku doneti što kasnije. Neću se kandidovati samo radi učešća na izborima, već ako vidim da mogu da pobedim. Na prošlim izborima sam bio nadomak pobede. Čekamo još da li će se aktuelni predsednik kandidovati za drugi mandat. Čim se on odluči, onda ćemo i mi ući u taj proces – objasnio je on.