Lična arhiva
Brojne Đakonije: Marija, Jelena i Biljana na štandu SKU "Desanka Maksimović"

Uprkos koroni i strahu od nje, pored jezera u Luganu je organizovan festival Svet u parku, a među pedesetak udruženja stranaca predstavilo se i Srpsko kulturno udruženje “Desanka Maksimović”.

Već 15 godina opština organizuje manifestaciju na kojoj udruženja raznih nacija predstavljaju svoju otadžbinu. Na štandu našeg udruženja, koje redovno učestvuje svake godine, posetioci su mogli da vide narodnu nošnju i kulinarske specijalitete. Opojni mirisi širili su se sa štanda i mamili goste.

– Vredne članice udruženja, ali i zemljakinje koje ne pripadaju nijednom udruženju uključile su svoje rerne i ispekle razne đakonije koje smo izneli na štand koji je bio ukrašen našom trobojkom. Radoznali prolaznici koji su šetali kraj jezera zaustavljali su se i s velikom znatiželjom probali srpske specijalitete. A njih je bilo puno, od gibanice, do raznih pita, bureka i drugih peciva i kolača – kaže za “Vesti” Zorica Simonović, višegodišnja predsednica SKU “Desanka Maksimović”.

Naša sagovornica navodi da je ranijih godina redovno učestvovao i folklorni ansambl, ali je ovog puta taj nastup izostao zbog situacije s pandemijom.

– Žao nam je zbog toga, jer su se naši mladi folkloraši nadali da će posle duge pauze moći da zaigraju – pojašnjava Simonovićeva.

Ona i Milika Ilić, kao osnivači udruženja i uprava, posle 27 godina, predaju štafetu mlađoj generaciji koja se prethodnih nekoliko godina pokazala kao odličan stub očuvanja srpske tradicije i kulture.

– Naša želja je da tako i nastave, da im deca i njihova edukacija budu prioritet u radu. Sigurna sam da će mlađa generacija roditelja i igrača dati sve od sebe da tako i bude. Na našu pomoć i podršku uvek mogu da računaju. U novu upravu su ušli i nekadašnji igrači omladinskog ansambla: Marija Miladinović, Jelena Bakić, Biljana Protić, Miloš Stošić, Zlatica i Dejan Stojadinović, Violeta i Darko Urošević, Marija i Vlada Maksimović, Grozdana Kovačević, Dijana i Ivica Marković – navodi Zorica.

Njene reči potvrđuje Marija Miladinović, naslednica na čelu udruženja.

– Mi nastavljamo ono što su započele i uspešno radile Zorica i Milika. Te dve velike žene su godinama najbolji predstavnici srpske zajednice u kantonu Tićino. Zorica i Milika su zaslužile da se njihovom radu napiše najmanje jedan poveći novinski članak – kaže Marija.

Ni kiša nije smetala: Zorica Simonović (druga sleva) sa članicama udruženja

Sa decom samo srpski

Zorica Simonović navodi da se na probama i u radu s decom isključivo priča srpski, što piše i u Stututu udruženja.

– Ono čemu mi naučimo našu decu, oni će učiti svoju. To će značiti da smo kao roditelji ispunili zadatak. Kao stranci imamo zadatak da prezentujemo srpsku kulturu na najbolji način i na taj način opravdamo ciljeve postojanja udruženja. Ciljevi su jasno upisani u Statut – čuvanje i negovanje srpske kulture, tradicije i narodne baštine i njihova promocija u kantonu Tićino. Upravo to smo činili sarađujući s opštinama u kantonu što se ogleda u brojnim nastupima u okviru njihovih manifestacija gde smo predstavljali našu kulturu i tradiciju.

Veterani su aktivni u društvu

Tri ansambla

SKU “Desanka Maksimović” u svom sastavu ima dečji, omladinski i veteranski ansambl. Ponosni su na komplete nošnji i brojne koreografije. Udruženje je organizovalo gostovanje pozorišnih predstava iz Srbije s vrhunskim i manje poznatim glumcima i time doprinelo kulturnoj edukaciji naše dece i zemljaka u Tićinu. Za mališane su organizovane i dečje predstave na maternjem jeziku. Organizovali su odlazak na festivale folklora u Španiji dva puta, put u Beč, Vićencu, Veronu, Veneciju, Beograd.

Marija Milošević, Violeta Urošević, Dijana Jakovljević Marković i Grozdana Kovačević

Saradnja sa zemljacima

Značajna je saradnja sa Crkvenom opštinom, humanitarnom organizacijom “Nemanjići”, klubom “Sveti Sava”, Srpskom dopunskom školom, sa drugim udruženjima iz Tićina i Švajcarske.

Više puta su organizovali humanitarne akcije, a 2014. godine su akciji u pomoći za poplavljena područja u Srbiji sakupili oko dve tone materijala koji je u tom momentu bio potreban ugroženima.