Z. M.
Puno emocija: Tomasova se obraća prisutnima

Književno udruženje Bečke poete priredilo je promociju knjige “Nostalgija”, Mirel Tomas predsednice ovog udruženja. Na promociji su mogle da se čuju samo reči pohvale, a o delu su govorile prof. Žana Živana Popović i Vjera Rašković Zec.

Odlomke iz knjige čitale su Danica Marinković, Jadranka Stanojev, Luca Tadijanović, Ana Šoln, Aleksandra Petrić, Dragan Perišić i Velibor Antanasijević.

Promociju su svojim nastupom upotpunili Milena Micaleto, Valentina Votipka Tot i Milorad Samradžija, predsednik udruženja A:Kultura.

“Pisanje i objavljivanje knjiga je nekada bio najviši čin dugogodišnjeg i istrajnog spisateljskog rada, dostupan malobrojnim posvećenicima. Neprolazne vrednosti dela svetskih, slovenskih i srpskih pisaca to i danas potvrđuju. Ali znatan broj savremenih proznih i poetskih ostvarenja, čitaoci dobrog, probranog ukusa zaobilaze zbog neautentičnih sadržaja i tehničko-uređivačkih promašaja.

Međutim, “Nostalgija” nadvisuje taj ponekad okrutni sud javnosti, jer izborom nepresušne teme o ljudskim migracijama i svojim nedvosmisleni i jasnim autorskim stavom, ona se već izborila za počasno mesto na policama Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci – ukazala je prof. Žana Živana Popović.

“Sudeći po stotinama njenih, stihovima i pričama ispisanih stranica, tokom vrednih i burnih godina života, ova knjiga ili neke druge mogle su da budu izdate i mnogo ranije. Ali, rukovođena višim nacionalnim i međunarodnim ciljevima, kao što su štampanje novina na našem jeziku, organizovanje brojnih aktivnosti iz oblasti kulture Tomas je strpljivo, ali i konačno, dočekala i izabrala baš ovo vreme i ovu aktuelnu godinu svetskih migracija – dodala je ona.

Knjiga “Nostalgija”, po formatu i broju od 190 stranica, pripada manjim književnim delima, a po originalnom tehničkom rešenju korica, čiji je autor takođe Tomas, pripada novom štamparskom izgledu, jer sa 30 objavljenih fotografija autora tekstova i pesama, kao i nazivom “Nostalgija” u koji je upletena lastavica, kao simbol seoba, ona nedvosmisleno oslikava svoj sadržaj, koji je najveća vrednost ove zbirke.

Istraživanje porekla

– Izdići se iznad malih, ličnih i intimnih tema i upustiti se u analitičko i dubinsko istraživanje istorijata i porekla naših predaka i nas samih, hrabar je i nesebičan literarni poduhvat našeg rodoljuba Mirel Tomas, koje je dopunjen tekstovima drugih autora o osnivanju i stvaralačkom radu kluba Bečke poete čiji je idejni tvorac i organizator Tomaseva, kao i sa rukovetima stihova pesnika koji su izdanci tog istog naroda sa našeg prostora – naglašava Popović.