Tanjug
Priznanje za pomoć Radničkom: Aleksandar Vučić

Sportsko društvo Radnički dobiće velelepnu halu, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da je Radnički jedno od naših najstarijih, a verovatno i najstarije sportsko društvo, koje je uspevalo da sačuva svoje ime, tradiciju i velike ljude.

– Naš posao je da pomognemo i uradimo sve što možemo. Da izgradimo velelepnu halu – rekao je Vučić na svečanosti povodom veka od osnivanja ovog sportskog društva i napomenuo da se završava projektna dokumentacija za tu halu, da je urađen detaljni plan regulacije, kao i da je u toku prenos građevinskih parcela na državu.

Zato veruje da bi u septembru ili oktobru ove godine mogao da bude položen kamen temeljac za ovu halu.

– Za oko dve i po godine biće završena hala i moći ćete da otvorite fantastične sportske objekte, sve što je neophodno, u srcu Beograda, što će biti ogroman podsticaj za svu decu i za stvaranje novih šampiona – rekao je Vučić, dodajući da će društvo moći da raspolaže sa više od 13.000 kvadrata samo u sportskim objektima, a imaće više od 18.000 metara kvadratnih ukupno s garažama, parkinzima i svim ostalim sadržajima.

Plaketa za životno delo: Dušan Ivković

Crvena zvezda i Partizan su, kako je rekao, uvek bili popularniji i imali više navijača, ali su svi nekako uvek voleli Radnički.

– Uvek je Radnički imao simpatije svih ljudi, ali je manji broj njih bio odan ideji da Radnički opstane, da ne živi od prošlosti, već da dalje napreduje i pravi velike korake i u 21. veku – istakao je Vučić i dodao da je kroz izložbu o istorijatu kluba, koju je obišao, mnogo toga naučio, video i podsetio se onoga što je palo u zaborav.

On je podsetio da su mnogi velikani domaćeg sporta branili boje Radničkog, da su tu pored Dušana – Dude Ivkovića, bili njegov brat Slobodan Piva Ivković, Boža Maljković i mnogi drugi koji su prošli kroz košarku i druge sportove, ostavljajući veliki, neizbrisiv trag u istoriji srpskog sporta.

– Hvala vam na veličanstvenim rezultatima i uspesima. Odlikovanja se ne dobijaju lako, ordenja još teže, a vi ste nosioci dva ordena, još od Tita – rekao je predsednik Srbije i ponovio da će država Radničkom pomoći koliko može.

Koliko je Vučiću ovaj događaj značajan pokazao je novinarima time što je kazao da ne želi da odgovara na politička pitanja i da kvari trenutak posvećen Ivkoviću i značajnom jubileju kluba.

Legendarnom košarkaškom treneru Dušanu Ivkoviću, koji je uz brata Slobodana jedna od najvećih trenerskih legendi poteklih iz ovog sportskog društva sa Crvenog krsta, na ovoj svečanosti uručena je nagrada za životno delo Radničkog. Priznanje su mu uručili najmlađi članovi sportskog društva.

– Ovom prilikom želeo bih da se zahvalim na ovom velikom odlikovanju SD Radnički. Sigurno da je u ovih 100 godina bilo funkcionera i igrača koji su zaslužili ovo priznanje. Ja sam vrhunske sportske rezultate ostvario sa nacionalnom selekcijom i raznim klubovima i možda bi bilo bolje da se ova nagrada dodeljuje za vernost. Nije retko da se kaže veran kao pas, a ja sam tako ostao veran Radničkom – rekao je Ivković na dodeli priznanja i zahvalio predsedniku Srbije na pomoći za izgradnju objekta na Crvenom Krstu.

Klub da traje još 100 godina

Dušan Ivković je rekao da se odmah odazvao kad su ga iz kluba pozvali i saopštili da su na ivici ambisa.

– Obeležićemo 100 godina Radničkog, ali moramo obezbediti uslove da ovaj klub traje još 100 godina. Trudićemo se da napravimo Radnički da funkcioniše i u narednih 100 godina – kazao jedan od najboljih košarkaških trenera na svetu.

Odmerili snage: Ivković i Vučić

Šah sa legendom

Pre svečanog obeležavanja jubileja Vučić je odigrao partiju šaha s legendarnim košarkaškim trenerom Dušanom – Dudom Ivkovićem i okačio na Instagram nalogu fotografiju sa proslavljenim trenerom.

Ivkoviću i Vučiću su uručene Zlatne značke povodom veka postojanja Sportskog društva Radnički. Proslavljenom treneru priznanje dodeljeno je za životno delo, a predsedniku Srbije za izuzetan doprinos i pomoć sportskom društvu.