O. Đoković
DOGOVORENI SVI DETALjI: Đuro Ćetković, gradonačelnik Frank Luvrijer i Petar Pepi Petrović

Aktivnosti Saveza Srba Francuske sa sedištem u Parizu, na čelu se Đurom Ćetkovićem, raznovrsne su pa članovi stižu kako u predgrađa Grada svetlosti tako i udaljenija mesta Francuske, gde sa domaćinima razvijaju dobru saradnju na planu negovanja uskoro dvovekovnog francusko-srpskog prijateljstva.

Poslednja informacija koju Savez dostavlja srpskoj javnosti jeste da su u La Bolu, primorskom mondenskom mestašcu i luci sa 18.000 stanovnika, na zapadu Francuske, dogovorili postavljanje spomen-ploče kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

– Na put sam krenuo sa Petrom Pepijem Petrovićem, velikim rodoljubom, starinom sa nanizanih 86 godina. Srdačno nas je primio Frank Luvrijer, gradonačelnik La Bola, shvatajući u potpunosti značaj nastavka negovanja francusko-srpskog prijateljstva, jer ono što odgurnu današnje generacije – izgubljeno je za buduće. Dakle, dogovorili smo postavljanje spomen-ploče kralju Petru Prvom Oslobodiocu, u njihovoj istoimenoj aveniji, 11. novembra ove godine. To je nastavak identičnog događaja koji smo održali 2021. godine u Kaburu, u Normandiji – najavljuje Đuro Ćetković, predsednik Saveza Srba Francuske.

Odmaralište La Bol ima Aveniju kralja Petra Prvog Karađorđevića

Ploča u La Bolu biće, kao i u Kaburu, rad beogradskog vajara Ljubiše Mančića.

– Specijalizovan je Ljubiša za jubilarne statue, medalje, ordenja, ploče, povelje. Njegovih postavki ima i u muzejima. Ideje i ruke su mu zlatne, veran je svom narodu i slavnoj istoriji, svi mu dugujemo zahvalnost – govori danas već legendarni i kod zemljaka omiljeni Pepi.

RAZMENA POKLONA U KABURU: Tristijan Duval i Pepi Petrović

Na pitanje kakav će, ovaj put, imati izgled ploča kralja Petra Prvog, Pepi se, takoreći, štrecnuo:

– Biće ista kao ona u Kaburu. Nema tu tamo-ovamo, gde je god od sada bude postavljena, mora da bude ista, ne može se to menjati, to je istorija, tradicija, nije izložba mode i novotarija. Ista ploča postoji i u Parizu, u Aveniji Petra Prvog od Srbije, svugde je ista.

Na reljefu spomen-ploče piše: “Petar I od Srbije (1844-1921), đak Sen Sira, demokrata, heroj, Oslobodilac”.

Pepi Petrović se prisetio i da se povodom postavljanja ploče u Kaburu okupila srpska delegacija, lepe govore održali su Nataša Marić, ambasadorka Srbije, istoričar dr Aleksi Trud i domaćin gradonačelnik Tristijan Duval, upriličen je koktel, razmenjeni pokloni. Sve će to Đuro Ćetković i Pepi Petrović, u dogovoru s Frankom Luvrijerom, aktuelnim gradonačelnikom, realizovati u gradiću La Bol, na obali Atlantika.

– A posebno priznanje tom prilikom uručićemo Petru Pepiju Petroviću, jedinstvenom Srbinu u matici i svetu kada je reč o očuvanju sećanja na junake iz Velikog rata – pun je hvale Đuro Ćetković.

BEZ PROMENE: Spomen-ploča, rad Ljubiše Mančića

Bratimljenje sa Topolom

– Često idem u Srbiju, vuku me koreni. Kako ćemo u La Bolu, 11. novembra postaviti spomen-ploču kralju Petru Prvom Karađorđeviću, a gradonačelnik Frank Luvrijer je time oduševljen, odlučio sam da odem u Topolu i sa tamošnjim gradonačelnikom dogovorim posetu mesje Luvrijera. Meni je mnogo drago kad se mešaju naša dva naroda. Ne znam koliko sam puta dovodio francuske starine, pripadnike Udruženja bivših ratnika, gradonačelnike i aktiviste u moju Srbiju, obilazili smo groblja solunaca, naklonili se pred našim spomenicima, išli smo i u Grčku. Nikako ne smemo dozvoliti da sećanja izblede i bilo šta pokvari francusko-srpsko prijateljstvo – ističe Pepi Petrović.

Prvomajski uranak

Duhu i agilnosti Petra Pepija Petrovića ne mogu da pariraju ni desetinama godina mlađi. Tako je Pepi nedavno na vaskršnje jutro koracima premerio Crkvu Sv. Save i Ulicu Simplon, razgovarao sa nebrojeno mnogo zemljaka, sa sveštenstvom se družio u kancelariji Eparhije zapadno-evropske, a “Vestima” je otkrio svoj novi zadatak:

– U saradnji sa Savezom Srba Francuske, Svesrpskom zajednicom Francuske i svima koji žele, organizujem Prvomajski uranak i odlazak u Tako de Lak. Sigurno se čitaoci “Vesti” sećaju da je u tom gradiću Muzej lokomotiva. Kod njih je bila izložena i srpska lokomotiva iz Prvog svetskog rata, a ovaj put sam dobio dozvolu da u njihovom parku piknikujemo 1. maja. Naručio sam prase, naručiće još neko od naših, unapred znam da ćemo se lepo provesti, obezbedio sam i super vreme, nema razloga da mi oni “odozgo” tu želju ne ispune.

RADOST VERNIKA: Brojni zemljaci u Pjerfitu dobili duhovnu kuću

Služba u hramu u Pjefritu

U dane oko vaskrsenja Hristovog, predstavnici Saveza Srba Francuske stigli su i na jedan posebno lep događaj u pariskom predgrađu Pjerfit. Dešavalo se na Veliki petak, u novom hramu Srpske pravoslavne crkve (85 rue Parmentier, 93380 Pierrefitte-sur-Seine), gde je po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija upriličen prostor za obavljanje bogosluženja, sve za dobrobit regije u kojoj živi veliki broj naših zemljaka.

Prve službe u Crkvi Sv. Vasilija Ostroškog, bivšem manastiru katoličkog sestrinstva koji je kupljen donatorstvom bračnog para Doklestić (svu svoju imovinu u Parizu i Londonu zaveštali su Mitropoliji crnogorsko-primorskoj), održane su tokom Strasne sedmice Velikog posta.

Na Veliki petak bogosluženju su prisustvovali Stefan Peu, poslanik regije Sen Deni, Ana Mari Petižon izaslanica biskupa Sen Denija, Radomir Milić iz Podgorice, žitelj Pjerfita tokom 50 godina i brojni Srbi.

Kroz prvu službu vernike su molitveno proveli protojerej stavrofor Boris. B. Brajović i protođakon Vladimir Jaramaz, za pevaonicom su pojce predvodili Nikola Rakičević, Mara Strugar, Mitar Mirković i Đuro Ćetković. Predsednik Saveza Srba Francuske, poreklom je iz Grblja, što uvek s ponosom ističe.

Po završetku službe, prota Boris je u besedi naglasio:

– Od velikog je značaja što, upravo sada, u ovom svetilištu, posle mnogo godina počinje crkveni život u novom hramu.