Tanjug

Osovina Bisera Turković-Sven Alkalaj koju kontroliše SDA sprema novu podvalu Srbima u BiH i to putem rezolucije o “osudi genocida u Srebrenicu” koju je u Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija uputila nevladina organizacija Radna grupa za BiH.

Ministarka spoljnih poslova BiH i ambasador te zemlje u UN upregli su sve kapacitete da izlobiraju da papir koji je u proceduru praktično uputila grupa građana završi na dnevnom redu zasedanja GS UN i tamo bude usvojen. Sve to radi se bez ikakvih konsultacija sa Predsedništvom BiH koje je po Ustavu zaduženo za spoljnu politiku i uz ignorisanje srpskih kadrova u diplomatsko-konzularnoj mreži.

U dokumentu punom opasnih teza navedeno je da bi 11. jul trebalo proglasiti “međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici”, te da bude osuđeno svako njegovo negiranje, kao i da se pozovu članice UN da, kroz obrazovne programe, “mladim naraštajima objasne šta je genocid”. U dokumentu koji je, po mišljenju upućenih, mnogo rigidniji od one famozne britanske rezolucije, koju je svojevremeno srušio ruski predstavnik u SB, sada pokojni Vitalij Čurkin, navodi se i potreba da članice UN “nadgledaju dan sećanja uključujući i aktivnosti o sećanju na žrtve”.

U ovom momentu iz ugla Republike Srpske je veoma problematično to što Srbi već odavno ne kontrolišu glavne tokove spoljne politike u zemlji i van nje, pa je Turkovićevoj i Alkalaju praktično otvoren prostor da ostvare svoje podle namere. Najveći problem je što se privatna inicijativa grupe građana sada diže na najviši državni nivo i dokument predstavlja kao inicijativa BiH. Na to je ukazao i bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučijano Kaluža koji je primetio da niko u Njujorku ne ispituje legalitet Alkalajevog dopisa.

– Šef Misije BiH u UN samoinicijativno je poslao dopis Generalnoj skupštini UN koji je u formi inicijative predložen u ime BiH. Logično je da kada Misija pošalje akt da se isti smatra zvaničnim aktom zemlje. Niko ne preispituje legalitet samog dokumenta – naveo je Kaluža.

On se na Tviteru zapitao da li diplomate iz Srpske treba da reaguju na ovakav potez Alkalaja.

– Možda bi sada ambasadori koji su predloženi iz RS trebalo da pošalju notu predsednicima zemalja u kojima su notifikovani, kojom ih obaveštavaju da navedena inicijativa nije legalna, te da BiH nije uputila ništa slično GS UN – napisao je Kaluža.

Politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić za “Vesti” ocenjuje da ova situacija dovoljno govori o tome kakva je država BiH.

– Ambasadori se ponašaju kao samostalni subjekti, bez ikakve subordinacije u skladu sa institucijama svoje države. Iako je Dodik već pisao Skupštini UN da iza toga ne stoji država, čiji je ambasador pokrenuo inicijativu, mislim da bi bilo dobro i da ambasadori iz Srpske obaveste zemlje u kojima se nalaze da taj dokument nije zvanični stav BiH. To svakako neće samo po sebi biti dovoljno, ali može doprineti da se taj proces razmontira i razobliči kao nelegitiman i u dobroj meri nelegalan – smatra Savić.

Kao jedno od rešenja za ovakve situacije u budućnosti Savić vidi mogućnost da Srpska sama razvija sopstvene diplomatsko-konzularne kapacitete.

– Jer očigledno je da Sarajevo na planira da prestane da ignoriše sopstvene institucije i druga dva naroda koji u ovoj zemlji žive – kazao je Savić.

Nije prvi put

Samovolja bošnjačkih kadrova u resoru spoljne politike postala je konstanta u ovom mandatu, a to se najbolje videlo na primeru sukoba u Ukrajini gde su ambasadori bliski političkim strankama iz Sarajeva donosili odluke i pridruživali se aktima protiv Rusije bez zvanične odluke Predsedništva BiH o tome. Glavni akteri u toj priči su dva člana Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, te Turkovićeva i Alkalaj.

Lažno predstavljanje

Savetnica srpskog člana Predsedništva BiH Ana Trišić Babić potvrdila je da je Milorad Dodik o aktivnostima Alkalaja i Turkovićeve obavestio GS UN tvrdeći da BiH ne stoji iza inicijative da to telo usvoji rezoluciju o Srebrenici. Ona je navela da je u pismu predsedniku Generalne skupštine UN Abduli Šahidu navedeno da u vezi sa tim nije razgovarano u BiH, odnosno da je to lažno predstavljanje.

Trišić Babićeva je navela da je još krajem maja nevladina organizacija pod nazivom Radna grupa za BiH uputila u UN sporni predlog rezolucije, te da je problem što stalna misija BiH u Njujorku, koju predvodi Sven Alkalaj, a na osnovu instrukcija Bisere Turković, predstavlja tu njihovu inicijativu kao zahtev BiH.