pixabay.com

Za najmnogoljudniju zemlju sveta Kinu mnogi stručnjaci ocenjuju da je, uz SAD, nova supersila 21. veka. Za četiri decenije ova zemlja je prešla ogroman put. Od zaostale poljoprivredne države do druge ekonomije sveta.

Tek sada, Kina pokušava da projektuje moć. Kako znaju za sebe da kažu, “Kina je kao slon, mirna i staložena, ali ako ovaj slon počne da juri kroz džunglu, svi se od njega sklanjaju”.

Kroz svoju inicijativu Pojas i put, koja uključuje infrastrukturni razvoj i investicije u više od 150 zemalja, napravljen je najvažniji projekat Kine u 21. veku u projektovanju svoje moći. Za sada sa delimičnim uspehom.

Iako vojno i odbrambeno jaka, svakako niko ne bi napao zemlju sa više od milijardu stanovnika. Manjak saveznika u regionu i širom sveta, te nedostatak grupe nosača aviona umanjuju njene strateške kapacitete. Svakako, Kina za sada i ne pokazuje želje da se meša u poslove sveta, izuzev ekonomske kroz pomenuti projekat, nazvani i Novi put svile, već samo regionalno. Kina svoj uticaj širi ekonomijom i investicijama, što je glavni cilj njenog rukovodstva.

Najbitniji zadatak kineskog Politbiroa i vrha Komunističke partije, nije kako da prikažu svoju novostečenu moć svetu, već kako da nahrane milijardu i 300 miliona stanovnika. To je glavni problem Kine. To ne znači da neće pokušati da projektuje svoju moć u okruženju, prevashodno Južnokineskom moru i Zapadnom Pacifiku, te proba da ugrozi američku supremaciju na ovom području. Bez saveznika, to će biti teško.

Teritorija Kine je 9,6 miliona kvadratnih kilometara i ima 1,4 milijardi stanovnika. Njen bruto društveni proizvod je 14,2 hiljade milijardi dolara, što je oko 16 procenata svetske privrede. Po glavi stanovnika, Kina ima prihod od nešto preko 10.000 dolara.

Snaga srednje klase

Ono što sledećih decenija može ugroziti stabilnost Kine je, međutim, druge prirode. Rastuća srednja klasa od nekoliko stotina miliona Kineza, sada kada je osvojila ekonomsku moć, želeće i više uticaja na političkoj sceni. Tu je i želja da zaštiti svoje bogatstvo od samovolje državnog aparata i nestabilnih zakona. To će biti, uz ekonomske probleme Kine koji se već naslućuju, jedna od glavnih muka Komunističkoj partiji Kine.