EPA/Tatyana Zenkovich

Poslednjih godina, tačnije nakon burnih devedesetih, te dolaska Vladimira Putina na vlast, Rusija žudi da joj se vrati status velike sile. Da li će u tome i apsolutno uspeti, ostaje nam da vidimo. Brojke, međutim, ne idu Rusiji naruku, osim u broju nuklearnih projektila.

Putin je jednom prilikom izjavio da je “raspad Sovjetskog Saveza najveća geopolitička katastrofa u 20. veku”. Žal za nekadašnjom veličinom vidi se i u današnjoj politici Rusije. Mnogi stručnjaci, međutim, navode da iako je Rusija bitna država ona svojom politikom i željama da bude prva liga svetskih nacija “udara iznad svoje težine”.

Glavni problemi Rusije su slaba ekonomija, koja je trenutno nije ni među prvih 10 u svetu i 14 puta je manja od američke, a osam puta manja od kineske, te visoka korupcija, neefikasan sistem, slaba infrastruktura i najvažnije, slabe investicije u privredi zbog prevelikog oslanjanja na izvoz sirovina, nafte, gasa, minerala. Da li će ove teškoće Rusija uspeti da prevaziđe i postane jaka i dinamična ekonomija, ostaje nam da vidimo u sledećim godinama. Najveća prednost Rusije jeste njena velika i relativno dobro opremljena vojska, te uz SAD, najveći nuklearni arsenal na svetu. Stručnjaci naime ocenjuju da je Rusija u odnosu SAD i Kine u terminima globalne sile nadjačana. Međutim, dodaju i da je u vojnoj moći vrlo blizu supersili, odnosno u posedovanju termonuklearnog oružja, arsenala još iz vremena SSSR.

Ono što je najbitnije za jednu silu, a to je projektovanje moći, Rusija je sada relativno ograničena. Ona može da projektuje moć samo u bliskom okruženju, nema baze širom sveta i lanac saveznika, te nijednu borbenu grupu nosača aviona, kojih SAD imaju 10.

Rusija je najveća država na svetu, prostire se na dva kontinenta, sa 17 miliona kvadratnih kilometara teritorije. Ima 146 miliona stanovnika. Njena privreda vredi 1,64 hiljade milijardi dolara, što je 1,86 procenata svetske ekonomije. Bruto društveni proizvod Rusije po glavi stanovnika je 11,163 dolara.