Hadži Marko Vujičić
Gost: Zoran Ćirić u "Vestima

Za Humanitarnu organizaciju “Svi za Kosmet” nema odmora. U moru akcija koje se sprovode ovoga leta, najveći akcenat je na tradicionalnoj, Vidovdanskoj. Organizacija koja je ušla u 14. godinu aktivnosti prikuplja finansijska sredstva za manastir Draganac, petočlanu porodicu Vićentijević iz Zubinog Potoka i selo Kusce. Organizacija događaja, aukcija, štandova, turnira, postavljanje humanitarnih kutija, samo su neki od načina u pokušaju da se obezbedi pomoć.

– U toku je velika Vidovdanska akcija Svi za Kosmet, gde uz dogovor i blagoslov oca Ilariona želimo da pomognemo da se iskopa bunar za jedan deo imanja gde nema vode. Selo Kusce, kod Gnjilana, nadomak je manastira Draganac i u njemu živi oko 2.000 ljudi, među kojima je mnogo dece. Ona, nažalost, nemaju gde da se igraju. U planu je da im napravimo neki kutak. U zavisnosti od toga koliko prikupimo sredstava ono će biti skromno, ili velelepno – priča Zoran Ćirić, alfa i omega “Svi za Kosmet”.

To nije sve…

– I ono najvažnije, u toku je nabavka finansijskih sredstava za pomoć gospođi Blažici Vićentijević, koja živi u neuslovnoj kući sa četvoro dece u Zubinom Potoku. Ona je dobila privremeni smeštaj, od Centra za socijalni rad. Želimo da u zavisnosti od sredstava obezbedimo dom ovoj porodici, da im kupimo kuću. Već smo pronašli dva solidna objekta, a tamo to nije skupo, od 5.000 do 7.000 evra. Nadam se da ćemo uspeti da realizujemo ovu zamisao kako bi Vićentijevići živeli u boljim uslovima – kaže Ćirić.

Kako žive samohrana majka i četvoro dece, samo oni znaju.

– Tokom leta koristimo samo jednu sobu, jer ulaze zmije, pacovi. Prošle godine smo spavali kod komšinice, nismo smeli ovde. Uz to, ovde očekujemo da se struja zapali, ili da pukne nešto, kao što mi je prošle godine pukla voda iz bojlera. Gotovo smo se podavili. Jedan deo kuće je počeo da se ruši. Kada padne prva kiša, sve prokišnjava, voda dođe do frižidera – žalila se Blažica medijima.

HO “Svi za Kosmet”, koja broji 10-15 stalnih članova i mnogo onih koji povremeno pomažu, ovog vikenda, organizuje 88. putovanje na Svetu srpsku zemlju.

Akcija paketića za ponos

Koja je vaša najveća akcija?

– Najvrednije akcije su pravljenje paketića. Nekada smo bili zadovoljni kada napravimo pet hiljada, a onda smo došli do toga da za doček 2022. obezbedimo 15.000 poklona za mališane! Sa njima smo pokrili ceo Kosmet, a ostatak podelili u Makedoniji i Crnoj Gori. Paketići, novac koji smo sakupili, desetine realizovanih akcija, pomaganje svetinja, domaćinstava, narodne kuhinje, porodica, institucija poput škola, vrednost akcije bila je oko 250.000 evra u novcu i robi.

Zvonili sa ocem Đorđem u Ljeviškoj

HO “Svi za Kosmet” je, prošle godine, na proslavi 700 godina manastira Gračanica, na Vidovdan, odlikovana gramatom Eparhije Raško-prizrenske. To je samo jedno, od brojnih priznanja. Kako kaže Ćirić, Gospod ga je udostojio, da bude prisutan kada se na Ljeviškoj, posle 16 godina, prvi put čulo zvono.

– Kada je sve stalo zbog korone, 2020. smo u Vidovdanskoj akciji sakupili blizu 30.000 evra, od čega smo za Bogorodicu Ljevišku izdvojili 2,5 miliona dinara. Bili smo gosti oca Đorđa Stefanovića, tadašnjeg paroha, i imali smo priliku da sa njim pozvonimo prvi put posle 2004 – kaže Ćirić.

U nedelju u Frankfurtu

Niz aktivnosti koje obuhvata Vidovdanska akcija nastavljaju se ovog vikenda. U subotu će dešavanja biti u Ćupriji, Novim Banovcima (peva Pavlina Radovanović), u nedelju u Frankfurtu. Narednog vikenda u Roterdamu, Novom Sadu, Zemunu, Subotici…

Što se tiče Frankfurta, u nedelju, u sklopu RTS krosa, na terenu Am Ginnheimer Njaeldchen 9, biće prikupljana sredstva za pomoć manastiru Draganac, porodici Vićentijević i za igralište u Kuscu.

Kako učestvovati u akciji

Dinarski račun: 285-2295090000074-05

Devizni račun: IBAN: RS35285229120990251924

SWIFT: SABRRSBG

Customer: SZK

Bank: Sberbank Srbija ad Beograd, Bulevar Mihaila Pupina 165g

SMS na 4030 (Srbija, cena 100 dinara)

Za uplate iz inostranstva:

Za uplate na devizni račun iz dijaspore (EU i Nemačka bez provizije)

Svi za Kosmet e.V.

IBAN: DE93 4405 0199 0111 118825

Ime banke: Sparkasse Dortmund

Adresa banke: Freistuhl 2, 44137 Dortmund

Swift/bic: DORTDE33XXX

Werwendungszweck: Spende