Z. Mirković
ZADATAK JE OŽIVETI RAD KLUBOVA: Novo predsedništvo Zajednice

Zajednica srpskih klubova u Beču održala je vanrednu skupštinu na kojoj je poverenje ukazano dosadašnjem predsedniku Luki Markoviću. U radu skupštine učestvovalo je sedam klubova članova Zajednice, odnosno 22 delegata. Predstavnici tri kluba – SKC “Stevan Mokranjac,” SKD Bambi i Dijaspora TV – nisu prisustvovali vanrednom izboru nove uprave Zajednice, dok najstariji član te krovne organizacije Jedinstvo iz Beča nije učestvovalo jer su ranije zamrzli svoj status.

– Vanredna skupština održana zbog neslaganja u upravom odboru. Neki članovi nisu bili zadovoljni radom i vođenjem Zajadenice, a ja nisam bio zadovoljan njihovim ulogama. Odlučili smo u maju na inicijativu nekih klubova koji su to tražili da održimo vanrednu skupštinu čim to epidemiološke mere dozvole – objasnio je Marković za “Vesti”.

On je rekao da je skupština održana u nedelju u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama koje dozvoljavaju okupljanja.

Na skupštini je izabrano i novo predsedništvo koje čine: Radmila Maksimović, Dejan Jovanović, Siniša Maksimović, Sara Jovanović, Dragutin Petković, Boris Drinić, Neško Čestić, Svetlana Matić, Stana Ćuskić, Dragan Kračunović, Rodoljub Savić, Goran Đurđević. Novi Nadzorni odbor čine Mićo Đekić, Slobodan Jovanović i Borislav Kapetanović.

NA SKUPŠTINI 22 DELEGATA: Učestvovali predstavnici sedam klubova

Na skupštini su u članstvo Zajednice primljena i tri nova kluba – klub “Srbija”, Centralni savet Srba i Austrijsko-srpsko kulturno udruženje “Vilhelmina Mina Karadžić”.

Marković je rekao da namerava da nastavi rad tamo gde je stao. Nova uprava će se fokusirati na klubove članice, odnosno pokretanje njihovih aktivnosti posle pauze zbog korone.

– Kada žive klubovi, onda živi i Zajednica – naglasio je on.

Marković je podsetio i da je Zajednica dugu pauzu zbog pandemije iskoristila da sredi i osavremeni svoje prostorije.

NAJAVIO NOVE AKCIJE: Luka Marković (stoji)

Koncert u septembru

– Jedan od prioriteta biće nam da organizujemo ono što nismo mogli prošle godine, a to je veliki koncert na otvorenom u 10. bečkom okrugu kako bi Srbe predstavili na novi način, kroz nastup filharmonije, studenata muzike i slično. To je projekat koji planiramo za septembar – naveo je Marković.

Počasni predsednici

Na vanrednoj skupštini doneta je i odluka da se počasnim predsednicima Zajednice srpskih klubova u Beču proglase Mićo Đekić i Borislav Kapetanović, koji su godinama vodili ovu organizaciju.