Z. Mirković
Uzdanice: Sredni ansambl vežba utorkom i petkom

Kao i svake godine, sa početkom septembra, Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča počeo je rad i redovne probe, a u klubu su više nego zadovoljni brojem novih članova koji žele da kroz pesmu, igru i druženje, čuvaju srpsku tradiciju u dijaspori.

Tradicionalno, posle starta, prva sedmica rezervisana je za formiranje grupa, zbog godina starosti članova.

– Početak je obeležilo veliko interesovanje novih članova za upis, u svim uzrasnim grupama, a pogotovo u školici folklora i pionirskoj grupi. Naravno, svi su toplo primljeni, i odmah su stali u polukrug sa vršnjacima – priča Saša Božinović, potpredsednik kluba.

Najmlađi članovi, u školici folklora, vežbaće prve korake dva puta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom.

– Ovu grupu i ubuduće će voditi Aleksandar Novaković, koji će ih uvesti u folklornu familiju Mokranjca – kaže Božinović.

Oni malo stariji, pionirska grupa, deca uzrasta od osam do 12 godina, već “iskusnija”, jer je čine oni koji nekoliko godina igraju u “Mokranjcu”, rezervisana je za rukovodioca Vladimira Mijučića, a oni će vežbati ponedeljkom i sredom.

Srednji ansambl, “mladost” Mokranjca, koji čine svi uzrasta od 13 do 16 godina, vodiće kao i do sada Igor Perić.

– Radiće se po programu prilagođenom ovom uzrastu, jer se iz srednjeg ansambla formiraju igrači koji će preći u prvi, izvođački ansambl – navodi Božinović i dodaje da će njihove probe biti utorkom i petkom.

Prvi izvođački ansambl ostaje pod komandnom palicom Milorada Runja, koji već planira nove koreografije, kao i vraćanje nekih starijih na repertoar.

Uvek orni za igru: I grupa veterana sve brojnija

Od početka sezone, krenulo se punom parom, udarnički, a prvi ansambl, u skladu sa imenom, mora biti prvi i u pripremama i uvežbavanju, pa probe, gotovo dvosatne, imaju tri puta nedeljno, ponedeljkom sredom i petkom.

“Mokranjac” ne bi bio potpun bez svoje veteranske grupe, koja je, kaže Božinović, u novu sezonu, uz nekoliko novih članova, ušla spremna i orna za rad. Veterani svoje probe imaju četvrtkom i petkom.

Veliko interesovanje: Mnogi došli da upišu decu na folklor

Zanimljiv program

Umetnički rukovodilac u “Mokranjcu”, jedan od stubova kluba, Milorad Runjo, istakao je da je zadovoljan početkom sezone i odzivom dece. Otkriva nam da će program rada biti zanimljiv.

– Repertoar će biti obogaćen novim koreografijama, a akcenat ćemo, takođe, staviti na rad sa mlađom decom, kako bi se sistemskim radom, kvalitetet “Mokranjca”, održao na visokom nivou, kao i do sada – rekao je Runjo.

Akcenat je na radu sa mlađom decom

Škola srpskog jezika

Predsednik Saša Kostić najavio je da će se dodatno pojačati rad na organizovanju i jačanju strukture “Mokranjca” i da su u planu noviteti.

“Pokušaćemo da organizujemo školu srpskog jezika i animiramo roditelje da decu dovode na časove, kako mlađe generacije ne bi zaboravile svoj jezik i uz folklora i nataj način sačuvale naš indentitet – kaže Kostić.

Gužva, graja, dobro raspoloženje: Pauza između proba