Vesti
Do znanja na maternjem jeziku

Od ove nedelje ponovo je počeo kurs Bfi za Rome i Romkinje koji žele da steknu kvalifikaciju “trgovac u maloprodaji”. Preko prakse stečene na kursu lakše se dolazi do posla jer Bfi sarađuje sa kompanijama kao što su SPAR, C&A, Bauhaus, KIK i mnogim drugima.

Polaznike kursa Bfi prijavljuje na AMS i oni imaju pravo na dobijanje novca iako nisu ispunili uslov od 52 nedelje radnog iskustva u Austriji.

Trener u projektu je Aleksandar Nikolić, koji na maternjem jeziku prenosi znanje polaznicima.

“I ja sam Rom, pa polaznicima kursa mogu na maternjem jeziku da dajem instrukcije i prenosim sadržaj kursa koji je na nemačkom. Na kursu naši polaznici mogu i bolje da nauče nemački jezik, kao i sve veštine vezane za ovo školovanje, navodi Nikolić.

Kurs mogu da pohađaju sve radno sposobne osobe od 18 godina koje su trenutno nezaposlene ili žele da steknu ovu kvalifikaciju.

Svi zainteresovani mogu detaljnije informacije da dobiju na broj telefona: 0699 168 622 19.

I nemački može da se usavrši

Za pohađanje kursa je potrebna boravišna dozvola ili pasoš EU. Tokom kursa polaznici će naučiti ekonomske osnove kupovine i prodaje, upravljanje gotovinom i fakturisanje, kao i računovodstvo, digitalnu i onlajn prodaju.

Takođe će, kaže Nikolić, dobiti stručne savete i individualnu podršku trenera. Socijalni pedagod će poverljivo pomoći u rešavanju ličnih problema, planiranju karijere i mnogo toga dodatno.

Projekat finansiraju EU/ESF European social fund i Ministarstvo za rad Austrije, u saradnji sa Servisom za zapošljavanje (AMS) Beča.