R. Rajić Ristić
UZ KOLAČ, SVEĆU I ŽITO: Velimir, Vladiša, Srđan i Aca

I ove godine, uprkos velikoj vrućini, a živa se popela do 38. podeljka u termometru, članovi udruženja Vidovdan nisu mogli, a nisu ni smeli, da preskoče slavu udruženja.

Iako je vrućina bila nesnosna, oni najhrabriji, koje žega nije uplašila, gostili su se, šalili, družili i nazdravljali uz pivo, koje je specijalno za ovu priliku stiglo iz rodnog kraja većine članova. U prostorijama udruženja u Meledu, nedaleko od Vićence, okupili su se članovi, simpatizeri, prijatelji i predstavnici tri druga naša udruženja. Kako tradicija i vera nalažu, lomljen je slavski kolač, a to su učinili najstariji član udruženja Velimir Milošević zvani Deda, Vladiša Buzejić, predsednik Vidovdana, Srđan Antonijević i Aca Milosavljević.

– I ove godine (šesti put) smo uspeli da se okupimo oko slavskog kolača, upaljene sveće i slavskog žita. Slavimo duplo: slavu i imendan, ali ne krijem, ovog puta sam se bojao kako ćemo izdržati jer trebalo je pripremiti hranu za više od pedeset ljudi.Kuvati i spremati na temperaturi od 38 stepeni nije lako, ali tradicija ne sme da se zapostavi, ona iziskuje i žrtve. Jedno veliko hvala upućujem javno svim članovima i simpatizerima, pogotovu novim članovima i folklorašima koji su pomogli i dali sve od sebe da naša slava bude bogata kulinarskim poslasticama i đakonijama i veselom atmosferom, uprkos velikoj vrućini. Mogu slobodno da kažem da nismo omanuli ni u čemu – ne krije zadovoljstvo Buzejić.

Predstavnik udruženja Mladost iz Loniga, Željko Marković zadovoljan je gostoprimstvom i atmosferom.

– Bilo je lepo, posebna slavska atmosfera. Zahvaljujem našim komšijama i domaćinima na pozivu, super usluzi i divnom druženju. Iako je slava bila posna, pasulj s paprikom i baklavu ću pamtiti. Divno su nas dočekali i ispratili, baš kako dolikuje slavi – ističe Marković, koji je rodom iz Voluje kod Kučeva.

Na slavu su došli i najmlađi članovi Vidovdana, a tradiciju i običaje između ostalih mališana učili su Sofija i Stefan Gržobić i Aurora Kovačević.

I najmlađi kraj slavskih obeležja

Dejan Mitić, osnivač Vidovdana i dugogodišnji predsednik, ukazuje da u Italiji stasava četvrta generacija Srba.

– Slava je veliko obeležje našeg udruženja koje uspeva da se održi zahvaljujući članovima koji čuvaju korene. Trudimo se svim snagama da se Vidovdan održi u ovim teškim vremenima, prvo s pandemijom, a sada s ekonomskom krizom. Zahvaljujem svim članovima na dobro pripremljenoj slavi i gostima što su uprkos nesnosnoj vrućini umesto odlaska na more izabrali dođu na našu slavu

Duh nam je isti

Luka Krako, Italijan o kome su “Vesti” više puta pisale i dalje je verni član udruženja. Nije preskočio slavu ni ove godine.

Dejan Mitić, Luka Krako i Vladiša Buzejić

– Bilo je lepo okupiti se i ponovo se sresti, posle restriktivnih mera i nastaviti naše srpsko-italijansko prijateljstvo i druženje. Zaista držim mnogo do toga. Ponosan sam što sam član Vidovdana i što i Italijani koji osećaju poštovanje i ljubav prema vašoj zemlji mogu da budu bliži Srbiji na ovaj način. Srećan sam što to mogu i javno da kažem. Supruga Valentina i ja ćemo kući punog srca i s osmehom jer nam je mnogo nedostajalo druženje sa prijateljima Srbima. Drago mi je što je bilo i Italijana iz Barbarana. Jezik nam je drugačiji, ali duh i kultura su nam isti, ja to tako doživljavam – ističe Luka Krako, koji je 2019. godine na Univerzitetu u Veneciji odbranio diplomski rad na temu o Srbima i srpskoj kulturi.

Jače od vrućine

Vredne članice udruženja vrućina nije uplšila niti sprečila da uključe ringle i rerne i spreme slavske specijalitete: posnu sarmu, prebranac, riblju čorbu, ribu, baklave i druge poslastice. Vesna, Silvana, Svetlana i druge članice Vidovdana prionule su na spremanje i učinile su da gosti odu kućama zadovoljni i siti.

Vredne članice spremile mnoge specijalitete

“Vesti” uvek uz nas

– Zahvaljujem “Vestima” što su ispratile svaku našu priredbu,što su uvek prisutne i što nisu zapostavile nas u dijaspori. Vi ste jedini list koji verno i redovno prati rad naših ljudi u rasejanju – kaže Vladiša Buzejić.