Đ. Janković
Grupni portret: Generali Veselin Šljivančanin i Slavko Stijaković i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac sa nagrađenima

Opet su se na Zvorničkom jezeru okupili majstori ribolova, ali ni ovoga puta nisu iz njega uspeli da izvuku nijednog soma kapitalca. Vreme je bilo dobro, druženje još bolje, ribolovci “naoštreni”, ali šta vredi kad somovi neće da sarađuju i tek poneki se dohvati udice čisto da baš potpuno ne pokvare Somovijadu, tradicionalno takmičenje koje se poslednjih godina održava u sklopu manifestacije Dani sportsko-rekreativnog i kulturnog turizma Drina je smisao života.

Pobednik ovogodišnje Somovijade je Slobodan Ležimirac iz Novog Sada, sa osvojenih ukupno 12.063 poena. On je ulovio četiri soma, od kojih je najteži imao 4.225 grama i dužinu od 92 centimetra. Bratislav Stanković iz Šapca, sa 1.820 poena, bio je drugoplasirani, a treće mesto pripalo je Srđanu Stojanoviću iz Bijeljine, sa osvojenih 1.800 poena i njima su pripale odgovarajuće nagrade. Ovoga puta somovi su bili slabo raspoloženi za “druženje” sa ribolovcima na takmičarskoj stazi u Sakaru iako se zna da posle hvatanja, merenja i fotografisanja svaki bude vraćen u jezero.

U dva dana oko 60 takmičara iz Srbije i inostranstva, koliko je ih bilo kaže organizator, upecalo je tek šest somova, ali to nije pokvarilo dobro raspoloženje i druženje ribolovaca i domaćina. Somovijada je nastala 1998. kao pokušaj da se ulovi što veći som jer se veruje da Zvorničko jezero krije kapitalne primerke. Za sada je rekorder somovijada i dalje meštanin Nebojša Novaković sa ulovom od 13.720 grama i 122 centimetra, od pre sedam godina.

Prognoze meteorologa verovatno su uticale da broj ekipa koje su se nadmetale u pripremi riblje čorbe ne bude dvocifren, pa se za Zlatni kotlić, na obali u Sakaru, takmičilo njih šest. Jeste ih bilo malo, ali su ih spremali vešti kulinari i sve su bile dobre, čuo se komentar, pa je žiri morao dobro da izvaga koja je najbolja. Odluka je pala da je najbolju riblju čorbu pripremila ekipa iz Martinaca, drugo mesto je pripalo majstorima kutlače iz Sremske Mitrovice, a treće timu iz Noćaja. Pripremljene čorbe ocenjivao je stručni žiri u kome su bili Boško Zdjelarović i Radoslav Nikolić, predstavnici beogradskog udruženja Etno-bakrač. Ovogodišnja manifestacija sportsko-rekreativnog i kulturnog turizma Drina je smisao života počela je 28. jula koncertom na stadionu FK Jedinstvo gde su nastupili Ljuba Aličić, Rade Kosmajac i Bojana Barjaktarević. Narednih dana održana je akcija dobrovoljnog davanja krvi u saradnji s Institutom za transfuziju krvi Srbije i malozvorničkim Crvenim krstom u Sakaru, obuka najmlađih za vožnju skutera na vodi. Malozvorničane su u subotu zabavljali Zorica Brunclik, Kemiš i Miloš Vujanović, a u nedelju, poslednjeg dana druženja, održana je jedinstvena 11. malozvornička regata na mirnim vodama. Na trasi od Velike reke do Sakara, dugoj 22 kilometra, domaćini i brojni gosti uživali su u plovidbi koja je trajala oko šest sati. Učestvovalo je blizu 400 plovila sa oko tri i po hiljade učesnika.

Regata od Velike reke do Sakara

Magnet za turiste

Organizator manifestacije Drina je smisao života je turistička organizacija opštine Mali Zvornik. Pokrovitelj je malozvornička opština koja želi turističke potencijale ovoga kraja što bolje da predstavi, a osim Zvorničkog jezera, ona ima podzemni grad Karađorđevića, Drinu, Radaljsku banju, arheološko nalazište Orlovine i još mnogo toga.

Šumski požar pokvario planove

Nagrade najuspešnijim učesnicima Somovijade i Zlatnog kotlića uručili su gosti manifestacije, generali Veselin Šljivančanin i Slavko Stijaković kao i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac. Domaćini su se potrudili da i ostali dani 11. manifestacije Drina je smisao života proteknu u najboljem redu, pa Zoran Jevtić, predsednik Opštine Mali Zvornik kaže da je ona opravdala postojanje, a da im je neke ovogodišnje planove pokvario šumski požar koji je u brdima iznad Sakara izbio nekoliko dana uoči početka programa.

Kapitalci izbegli mamac
Pecanje kao hobi
Majstori za riblju čorbu