ANIP Kolo
Naklon publici: Na sceni bilo 55 igrača

Dugo najavljivano gostovanje nacionalnog Ansambla narodnih igara i pesama Srbije Kolo u Beču, opravdalo je sva očekivanja publike, pa i više od toga, igračka predstava “Sokolova pesma” oduševila je naše ljude u Austriji.

Sala bečkog Akcent teatra bila je mala da primi sve koji su želeli da vide ovo neuobičajeno izdanje ansambla Kolo, kojim je srpsko narodno stvaralaštvo predstavljeno u sasvim novom ruhu. Na sceni je 55 igrača nacionalnog ansambla tradicionalnu srpsku pesmu i igru, dočaralo na nov, moderan način.

– Igračka predstava “Sokolova pesma” je potpuno nova produkcija i novi način predstavljanja kulturnog stvaralaštva, srpske muzike, kulture i igre – poručili su iz Zajednice srpskih klubova, u Beču, koja je bila domaćin nacionalnom ansamblu.

Posvećenu Olgi Skovran, srpskom koreografu, pedagogu, osnivaču i direktorki ansambla Kolo, predstavu je režirao mađarski koreograf, svetski poznati Gabor Mihalji, direktor mađarskog državnog ansambla Mene.

Rituali na moderan način

“Sokolova pesma” je bazirana na srpskom narodnom stvaralaštvu, folkloru, i sa umetnicima ansambla u različitim ulogama, predstava preispituje običaje, rituale, verovanja, epsku i lirsku narodnu književnost.

“Predstava ima svoju priču, kojom su publici prikazali i deo istorije kroz koji je prošao srpski narod. A, na kraju te priče, ljubav pobeđuje sve golgote kroz koje ljudi prolaze”, kažu u Zajednici.

Ovim svojevrsnim igračkim spektaklom, Ansambl narodnih igara i pesama Srbije gostovao je u Beču posle pet godina pauze, a ovaj nastup je nastavak uspešne saradnje Kola i Zajednice srpskih klubova u Beču, koja traje već gotovo 15 godina.

– Ovo je novi iskorak ansambla Kolo, evolucija, novi način predstavljanja srpske kulture, folklora uopšte. Bila nam je čast što smo šesti put ugostili ansambl Kolo i organizovali njihovo predstavljanje u Beču – rekao je Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova.

Publika je izuzetno dobro prihvatila ovaj nastup.

– Puna sala je potvrda da Kolo ima vernu publiku u Austriji, u Beču i to je i motiv više za organizovanje novog koncerta u Austriji – ukazao je Marković.

Članovi Kola su izveli “Tebe pojem”

Sa vladikom u hramu

Predstavi “Sokolova pesma” prisustvovao je i episkop austrijsko-švajcarski Andrej, koji je dan posle izvođenja, u hramu Svetog Save priredio svečani prijem za umetnike nacionalnog ansambla.

Predstavio im je hram, njegov istorijat, ne krijući oduševljenje, zbog toga što nacionalni ansambl Kolo ovom pozorišnom predstavom na novi način predstavlja srpsku muziku i tradiciju.

Uz zahvalnost za lepe reči, i zadovoljni što je publika sa koncerta izašla sa pozitivnim utiscima, članovi Kola izveli su kompoziciju “Tebe pojem”, Stevana Mokranjca.