Youtube/RTV Stara Pazova
Vera Totić

U udruženjima koja se bave decom ukazuju na neke od osetljivijih grupa mališana koji koronu teže podnose.

Mališani koji posle razvoda roditelja žive sa samo jednim od njih, kako kaže Vera Totić, predsednica Udruženja samohranih roditelja, već su na neki način hendikepirani, ali i osetljiviji, pa im treba još više pažnje u jednom ovakvom trenutku.

– Kad se bračni par raziđe, odlukom suda pripadnu jednom od njih i uglavnom je to majka. Željni su oba roditelja koji su im i potrebni u njihovom odrastanju i razvoju, ali nažalost neretko za viđanje onog s kojim ne žive, ima prepreka. Od loših odnosa roditelja, pa do velike udaljenosti na kojoj žive. Sada je, međutim, vreme kada treba forsirati zajedništvo da bi deca sve ovo što nas je snašlo lakše prebrodila – savetuje ona.

Ona ističe da sva deca imaju svoj “životić”, i mnogo im smeta, što su sada više vezani za kuću i što im je drugačija školska nastava.

– Zato im treba im objasniti da odjednom postoje neke stvari koje, bar za sada, ne mogu da rade, animirati ih i sklanjati od dramatičnih informacija o virusu i potresnih snimaka iz bolnica koje mogu da ih uznemire – priča ona, uz napomenu da deca treba da gledaju pozitivne i sadržaje primerene njihovom uzrastu.

Mileva Ličina, izvršna direktorka Udruženja Uvek sa decom, ukazuje za “Vesti” da je pandemija korona virusa posebno pogodila mališane širom planete koji se leče od kancera.

– Ovo stanje se odrazilo na čitavu populaciju dece jer školski obrazovni sistem ne predstavlja samo učenje, već i socijalizacija mladih koju je korona sprečila nametnuvši neophodnost izolacije, pa i fizičke distance. To je uticalo na dečje druženje i ukoliko bi sve moralo da se svede na onlajn, od učenja do komunikacije mališana, nije sporno da će mladi naraštaji biti osuđeni na otuđenost – kaže Ličina.

Deca koja se leče se od kancera, prema njenim rečima, zbog teške bolesti mnogo bolje razumeju situaciju s korona virusom koji je pogodio čitav svet i znaju šta u stvari znači izolacija.

– Ti mališani moraju da budu odvojeni od vršnjaka, a korona virus dodatno im je opterećujući segment – ističe Ličina za “Vesti”.

Prolazna boljka

– Školarcima najviše nedostaju drugari i taj izostanak druženja se kod njih maniferstuje nervozom. Roditelji treba detetu da objasne da je ovo nova bolest i da je jako ozbiljna, ali da će trajati samo neko vreme i proći, pa da treba da se strpe i da će im se stari način života vratiti – Vera Totić.