youtube.com/ Radio Televizija Vojvodine

Srpska lista pozvala je predstavnike Euleksa, Unmika i ambasada u Prištini da hitno reaguju na poslednje incidente, za koje je uverena da su deo smišljenog plana, a ne izolovani slučajevi, kako prištinska vlast pokušava da ih predstavi.

– Odlučni smo da ne dozvolimo da budemo glineni golubovi na meti razularenih bandi i zato zahtevamo da se napadi u kojima stradaju Srbi zaustave pre nego što prerastu u ozbiljnu pretnju – poručuju politički predstavnici Srba, ističući da je narod na severu Kosova i Metohije uznemiren, zbog čega i apeluju na predstavnike međunarodne zajednice da deluju i sačuvaju mir i garantuju bezbednost sviima.

Povod za ovo reagovanje je divljanje Albanaca u Severnoj Mitrovici u vreme zabrane kretanja zbog policijskog časa. Naime, dvojica mladića provozala su se sa albanskom zastavom i nasilno pokušala da uđu u mitrovački klinički centar. Ova provokacija, za koju je Srpska lista ubeđena da je isplanirana, unela je dodatnu strepnju stanovništva Severne Mitrovice, ogorčenog nedavnim napadom na dvojicu srpskih mladića, koje je grupa Albanaca usred dana brutalno pretukla dok su sedeli u bašti kafića u centru grada. Na ova dva incidenta, kao i činjenicu da u se odigrala u kratkom vremenskom roku, ukazala je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

– Svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji postale su realnost sa kojom živi i suočava se srpski narod. Takvo ponašanje posledica je sistematskog nereagovanja nadležnih u Prištini i međunarodne zajednice, koje ekstremisti tumače i kao prećutnu saglasnost za svaki vid provokacije i napada na Srbe na Kosovu i Metohiji – ukazala je Kancelarija za KiM, čiji je direktor Petar Petković ponovo sprečen da uđe na Kosovo, i to uz obrazloženje da mu se ulazak zabranjuje zbog pandemije, uprkos tome što je vakcinisan i revakcinisan, za šta je ponudio i dokaze. U Prištini, međutim, nisu hteli ni da čuju za to.

– Ne znam šta razmišlja Kurti kada glavnom pregovaraču zabranjuje ulazak. Ovo je direktno kršenje svih sporazuma. To je jasna poruka Beogradu da u političkim liderima u Prištini nema iskrenog sagovornika za dijalog i politiku koja je okrenuta budućnosti. Naprotiv! Priština poseže za nazadnim stavovima, koji poništavaju svaku pomisao na postizanje dogovora i kompromisa – zaključuje Petković.

Grčka otkačila Kurtija

Nada albanskog lobiste Danijela Servera i analitičara Dejvida Filipsa da će Grčka priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova i time postati prva od pet zemalja koje to nisu učinile pale su u vodu. Da od toga nema ništa Aljbinu Kurtiju je saopštila šefica grčke Kancelarije za vezu u Prištini Hrisula Aliferi, odgovarajući na njegovu ponudu da se njena zemlja pridruži bloku država koje priznaju Kosovo.

– Grčki stav o Kosovu je dobro poznat i otaje nepromenjen – rekao je i ambasador Grčke u Srbiji Jorgos Đakofotakis.