Tanjug

Posle odluke Ustavnog suda BiH da Rapublici Srpskoj ospori pravo vlasništva nad zemljištem na svojoj teritoriji tvrdeći da je i to pitanje u isključivoj nadležnosti BiH. Milorad Dodik je najavio izlazak Srpske iz BiH.

– Biće donet čitav set zakona kojima će se Srpskoj vratiti izvorne nadležnosti ukoliko u razumno vreme ne bude pomaka, a u tom slučaju povući ćemo i saglasnost za formiranje oružanih snaga BiH. Srpska je krenula na put izlaska iz BIH, s kojeg nema povratka. Mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti ni SAD, niti bilo ko drugi, jer smatramo da je Dejton srušen pre svega intervencijom međunarodnog faktora – naveo je Dodik, još prošle nedelje, pre nego što je Skupština RS u ponedeljak usvojila Informaciju u vezi sa antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka.

Većina sagovornika “Vesti” u Tribini čitalaca podržava odluku rukovodstva Srpske, ali ističe da međunarodni faktor neće blagonaklono gledati da eventualni izlazak Republike Srpske iz BiH.

Radenko Tubić Frauenfeld, Švajcarska

Radenko Tubić

– Ovako kako situacija stoji, najverovatnije ćemo morati da se odvojimo. I bolje je da se odvojimo, nego da nam prisvajaju sve, zemlju, šume, vrtiće, škole… Bolje je na vreme i na miran način da se razdvojimo i živimo kao dobre komšije, nego da opet ratujemo i počnemo opet od nule. Bosna i Hercegovina ovakva kakva je više ne može da opstane. Svako neka bude gazda u svojoj kući, svako neka poštuje svog komšiju i biće dobro. Tako je najbolje jer do sada nije išlo, eto 25 godina se vučemo ovako i ne ide. Bolje rastanak i gotova priča.

Angelina Lebel Minhen, Nemačka

Angelina Lebel

– Ne verujem da će doći do izlaska Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine i mislim da BiH ipak ima šansu za opstanak. Ubeđena sam da od nekakvog ujedinjenja Republike Srpske sa Srbijom nema ništa. Smatram da Republika Srpska u sastavu BiH treba da traži spas i budućnost, bez obzira na sve pokušaje destabilizacije u čemu važnu ulogu imaju stranci. Uprkos svemu što se dešava u BiH, uprkos problemima i nerešenim pitanjima, mislim da do sukoba neće doći, iako sam se i1991. godine prevarila u proceni da rata neće biti. Sada je situacija drugačija, nikome više nije do ratnih stradanja. U BiH i RS je ostalo staro stanovništvo koje nije sposobno za ratovanje, a mladi su napustili te prostore i otišli u svet. Možda će taj prostor biti politički nestabilan, ali verujem da će se problemi rešavati u miru.

Miloš Mićanović Beč, Austrija

Miloš Mićanović

– Za Republiku Srpsku je bolje da izađe iz BiH, iako to može da izazove novu krizu na Balkanu. Međutim, ostanak u BiH, koja stalno pritiska Srbe s namerom ukidanja RS, nije dobar za Srbe. To je dokazala i nova odluka Ustavnog suda BiH, koja ima jedan jedini cilj, a to je razaranje Srpske. Uveren sam da Srbija neće dozvoliti da nestane RS.

Milutin Jovanović Berlin, Nemačka

Milutin Jovanović

– Ne podržam odluku rukovodstva Republike Srpske. Nadam se da nikakvog otcepljenja neće biti jer takve krupne političke odluke, uvek budu praćene ozbiljnim konfliktima. Mislim da narod neće živeti bolje i da će biti sve komplikovanije ukoliko dođe do referenduma i promena. Mislim da dijaspora ne može puno da pomogne, ali može Srbija. Što se tiče međunarodnog faktora i njihovih reakcija, iskreno, ne znam da li smo ikada imali podršku međunarodne zajednice kroz noviju istoriju.

Nikola Todorović Šatu, Francuska

Nikola Todorović

– Očekivanje je realno, ali iako bih, kao Srbin, voleo sjedinjenje sa maticom, uveren sam da je takvo rešenje još nemoguće, zbog stranog uticaja koji vrši pritisak na štetu Republike Srpske i naroda u njoj. U aktuelnoj situaciji odvajanje bi, sigurno, dovelo do ratnih sukoba koji nikome ne bi doneli ništa dobro, pogotovo Srbiji i srpskom narodu koji nosi teško breme istorije, a i što prethodnih petnaestak godina pokušavamo da ekonomski rastemo. U celokupnom političkom životu dijaspora bi mogla puno da pomogne, nažalost, nalazimo se u jednosmernoj ulici, na nama je da se nadamo da će ulica postati dvosmerna. Ko to razume – shvatiće.

Vladimir Pavlović Hanover, Nemačka

Vladimir Pavlović

– Ako sudovi na nivou BiH sude neobjektivno i uvek na štetu Srba onda je to pravno nasilje, a to nijedan narod ne može da trpi pa ni Srbi u BiH. Teško mi je da procenima da li je baš sada pravo vreme da se Republika Srpska odvoji, ali ako političari RS tvrde da je presuda Ustavnog suda BiH po pitanju vlasništva nad zemljištem vrhunac, nema razloga da im se ne veruje. Tim pre što je pitanje vlasništva zemljišta već rešeno Dejtonskim sporazumom. Ipak, nesporazume treba rešavati dogovorom, a ako dogovor nije moguć onda tu mora da se uključi neko treći, a po mom mišljenju to je u ovom slučaju Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu. Sporno pitanje treba izneti i pred potpisnice Dejtonskog sporazuma, pa čak i pred Savet bezbednosti UN. Ako srpski narod u BiH trpi nepravdu i ako muslimani hoće da ga i isteraju iz BiH kako su to učinili Hrvati u Hrvatskoj i Albanci na Kosovu onda Srbi moraju da imaju i fizičku zaštitu nekoga jačeg, a to je Rusija koja je kao potpisnica Dejtonskog sporazuma i dužna da Srbe zaštiti. Ako Dodik i političko rukovodstvo kažu da je Republika Srpska na putu odvajanja od BiH, onda treba da se nađe pravi put – put bez oružanih sukoba i nasilja. Treba učiniti sve da se reformiše Ustavni sud BiH, a pre svega da se iz njega isključe stranci, a ako to ne pođe za rukom, onda treba raspisati referendum, pa neka narod odluči. Srbi u dijaspori, a isto tako i muslimani mogli bi putem raznih organizacija, da svoje političare pritiskaju da nesporazume rešavaju dogovorom. Jer ako svaki narod na ovim prostorima nađe svog zaštitnika i ako dođe do rata tu pobednika neće biti. Iskreno se nadam da će razum ipak da pobedi. Ako ne možemo zajedno, treba ljudski da se raziđemo.

Nepravda od Berlinskog kongresa

Božidar Mićanović Frankfurt, Nemačka

Božidar Mićanović

– Iskreno se nadam izlasku Republike Srpske iz ove veštačke tvorevine BiH. Takođe priželjkujem da se one granice stvorene na Berlinskom kongresu obrišu i da se konačno ta nepravda prema Srbima ispravi. Kada se ta nepravda ispravi onda će srpski narod konačno da živi u jednoj državi. Trenutna situacija je takva da BiH očiledno ne funkcioniše, a postoji samo na papiru i za interes nekih zapadnih sila koje na taj način žele da kontrolišu taj deo Balkana i Evrope.