Lična arhiva
Umetnički cunami: Posetioci su uživali u raznovrsnim delima

U doba pandemije korona virusa svaki događaj, kada je u pitanju umetnost, dragocen je koliko za umetnike toliko i za poštovaoce umetnosti i treba ga iskoristiti. Jedan od takvih događaja je i izložba slika koju je u Cirihu priredilo Udruženje likovnih umetnika “Uroš Predić” iz Švajcarske. U samom centru Ciriha, u prestižnoj galeriji Art and business od 2. do 10. oktobra pred posetiocima su bila dela dvadesetoro umetnika, članova ovog udruženja. Oni su svoje radove predstavili na izložbi koju su nazvali “Odjek vremena”.

Izložba je bila tematska, a članovi udruženja su inspiraciju našli u mitologiji, predanjima, legendama i pričama iz davnina. Pored većine radova bio je LjR kod, koji se očitavao mobilnim telefonom, a služio je da detaljnije objasni određeni rad, kao i mitologiju i značenje iza njega. Tako su posetioci mogli da se upoznaju sa staroslovenskim božanstvima Perunom, Moranom, Vesnom, ili da se podsete početaka Biblije i praiskonskog greha, ali i sa mističnim suđajama, dodolama, šumom Striborovom i drugim likovima iz predanja.

Umetnici su u najavi izložbe naveli: “Još od početka vremena, ljudi su se trudili da sebi objasne pojave koje im nisu bile jasne, kao i život sam po sebi. Nastajale su legende, predanja, rađali su se i umirali bogovi i božanska bića, sve ono što nazivamo mitologijom. U tom traženju, rodili su se i počeci umetnosti, koja se vremenom razvila i došla do trenutka u kojem se sada nalazimo. Ova izložba gleda na početak, postavlja pitanje koliko je mitologije ostalo u nama i kako se prema njoj odnosimo.”

Dejan Milić i Snežana Petrović

Na otvaranju izložbe je bilo oko 80 ljudi, podeljenih u nekoliko grupa zbog zdravstvenih mera. Govorio je vlasnik galerije dr Leonard Fop na nemačkom, a na srpskom jeziku počasna predsednica i jedna od osnivača udruženja, Ljiljana Putinčanin.

Delo Nenada Stojkovića

– Ovakva udruženja i izložbe grade mostove između kultura i različitih nacija koje žive u Švajcarskoj i da ih treba još više podržati – istakao je Fop.

Putinčaninova se osvrnula na prethodni rad udruženja i prisutnim objasnila temu izložbe.

Među posetiocima na otvaranju najbrojniji su bili naši zemljaci. Pesnikinja Snežana Petrović i svetski poznati pijanista Nikola Pešić nisu krili oduševljenje.

Oduševljen: Pijanista Nikola Pešić

– Meni je velika čast što sam mogla da u srcu Ciriha posetim izložbu koju su priredili naši ljudi. Jako sam ponosna i oduševljena delima koja su ovde prikazana i veoma se radujem sledećoj izložbi – ne krije zadovoljstvo Snežana Petrović.

Nikola Pešić dodaje da je mistika uvek aktuelna tema.

Vera Jovanović je predstavila skulpturu

– Hvala vam na prilici da doživim umetnički cunami koji stvara ova izložba. Toliko umetnosti, različitih stilova i nijansi. Premali je ovo prostor za sve svetove koji žive vaši radovi. Posebna pohvala za vaš rad koji nas podseća da smo na večitom putu, da tragamo i upijamo – ushićeno je poručio Pešić organizatorima i učesnicima izložbe.

Lepo je širiti srpsku kulturu

Milana Momčilović Halg je članica Udruženja “Uroš Predić” i sa ponosom za “Vesti” prenosi svoje utiske o izložbi:

– Moram na prvom mestu da kažem da je vrlo dobro organizovana i da za to pohvalim rukovodstvo. Novi sam član i ne znam šta je bilo ranije, ali moram da kažem da ovo prija. Na jednom profesionalnom nivou se odvija komunikacija kako bi se poštovali rokovi, a mimo toga postoji i srdačnost i prijateljstvo među članovima. Mislim da sa ovim rukovodstvom možemo samo da napredujemo. Za mene je izložba prozor u svet, pored moje dece, mojih trojki, nije lako stvarati, naći vreme za sebe, tako da mi je veoma prijala prilika da se pojavim ravnopravno sa svim ostalim članovima koji su verovatno aktivniji u stvaralačkom smislu od mene. Tu mi je i mama posle godina dana pauze, zbog kovid režima, uspela je da nas poseti tako da smo svi bili zajedno na otvaranju, prija mi njena kao i podrška supruga i dece. Svi smo srećni što se galerija nalazi u Cirihu, u epicentru dešavanja. Lepo je širiti srpsku kulturu na ovaj način, jer su posetioci imali priliku da saznaju više o slovenskoj mitologiji.

Sanja Kunac i Ljiljana Putinčanin sa gostima

Ruše barijere

Udruženje likovnih umetnika “Uroš Predić” postoji više od 25 godina. Nastalo kao udruženje migranata, u sebi nosi dualnost i bori se sa pričama iz prošlosti i novim, koje su nastale u njihovoj novoj domovini. Kroz svoj rad se trude da sruše određene barijere i da stvore nova poznanstva i izgrade nove sinergije. Članovi udruženja su svi listom iz zemalja Balkana, ali usko sarađuju sa drugim udruženjima i umetnicima svih nacionalnosti, a do sada je imalo veoma posećene izložbe širom Švajcarske (u Ujedinjenim nacijama, galerijama u Cirihu, Lucernu, Cirihu, da izdvojimo samo neke).

Više o udruženju može da se sazna na njihovoj zvaničnoj stranici njnjnj.urospredic.com.

Rad Ivana Petrovića

Slike, kolaži, fotografije

Na izložbi su svoja dela prikazali: Ljiljana Putinčanin, Marija Barišić, Ana Milić, Mile Ristić, Nenad Stojković, Ivana Vitver, Ela Kulić, Ilona Kolar, Ljiljana Lukić, Milana Momčilović Halg, Ivan Petrović, Sanja Kunac, Slavka Sabljo, Stajić Slaviša, Tanja Zajček, Vera Aćimović, Slobodan Srejić, Željko Lukić, Vera Jovanović i Dejan Milić.

Posetioci mogu da uživaju u slikama urađenim raznim tehnikama (ulje, akvarel), fotografijama, kolažima i skulpturama.