SPC

Patrijarh srpski Porfirije proslaviće jedan od najvećih hrišćanskih praznika Božić sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

Njegova svetost je 3. januara stigao u sedište Srpske pravoslavne crkve Pećku patrijaršiju, gde će 7. januara služiti Svetu liturgiju. On je 4. januara posetio srpski narod u Orahovcu i Velikoj Hoči.

Dočekan u Orahovcu i Velikoj Hoči

Patrijarh je u Orahovcu obišao radove na obnovi Crkve Uspenja presvete Bogorodice. Dočekao ga je episkop raško-prizrenski Teodosije i nekoliko stotina Srba, a među kojima i mladi ljudi s decom, kojima je patrijarh uručio zahvalnice i poklone. Crkva Uspenja presvete Bogorodice i plato ispred nje su središte života preostalog srpskog stanovništva, čiji se život dešava u enklavi od svega nekoliko ulica oko crkve. Patrijarh je dan pre te posete stigao u Pećku patrijaršiju.

– Blagodaran sam Gospodu Bogu, Svetom ocu Savi i svim svetima iz roda našega što su me udostojili da ponovo ugledam lepotu Pećke patrijaršije i ikonu Pećke Krasnice. Ako Bog da, ovih dana posetiću naše divne svetinje i manastire na KiM i dočekati praznik Rođenje Gospoda Isusa Hrista, Božić – naveo je patrijarh na Instagramu.

U Pećkoj patrijaršiji je Njegovu svetost dočekala preosvećena igumanija Haritina, sa monahinjama, kao i bratstvo manastira Visoki Dečani, na čelu sa igumanom Savom Janjićem. Dočeku patrijarha prisustvovao je i paroh pećki otac Dragan i paroh iz Goraždevca otac Nenad.

Poklonjenje Bogorodici

Posle svečanog molitvenog prijema, kako je saopštila SPC, na kome su bili iguman Sava sa više monaha iz manastira Dečani, sveštenstvo Pećkog dekanata sa svojim vernicima, patrijarh Porfirije se poklonio čudotvornoj ikoni Bogorodice Pećke i svetim moštima svojih prethodnika, arhijereja i patrijarha srpskih. Sa poglavarom SPC su, na Kosmet došli vikarni vladika hvostanski Aleksej, vikarni episkop novobrdski Ilarion, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, arhimandrit Danilo i rektor Bogoslovije “Svetog Save” u Beogradu protođakon Radomir Vrućinić i profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu protođakon Dragan Radić.

Dolazak patrijarha u Pećku patrijaršiju, kako je saopštio manastir Dečani, ima veliki značaj.

– Poseta patrijarha SPC Kosovu i Pećkoj patrijaršiji ima veliki simbolički značaj za SPC i srpski narod na Kosovu, navode u ovom manastiru i ističu da će patrijarh pružiti očinsku podršku vernicima Crkve na KiM tokom praznika Roždestva Hristovog.

Pre toga, u pratnji mesnog episkopa raško-prizrenskog Teodosija, patrijarh Porfirije će posetiti nekoliko manastira, među kojima su Visoki Dečani i Gračanica i posetiti pastirski narod u orahovačkom kraju. Manastir Pećka patrijaršija već osam vekova čuva svešteni presto, na kojem se ustoličuju naslednici Svetog Save, a sa kojeg arhijereji i patrijarsi srpski upravljaju lađom Hristove Crkve u okviru svoje kanonske jurisdikcije.

Svešteni presto

Patrijarh Porfirije je zamonašen u manastiru Dečani 1986. godine. Za patrijarha SPC izabran je 2021. i svečano je ustoličen u Patrijaršijskom manastiru 14. oktobra 2022. Pećka patrijaršija već osam vekova čuva svešteni presto na kojem se ustoličuju naslednici Svetog Save, a sa kojeg arhijereji i patrijarsi srpski upravljaju lađom Hristove crkve u okviru svoje kanonske jurisdikcije. Patrijarh je u Pećkoj patrijaršiji poslednji put bio za Vidovdan 2023. gde je služio prazničnu liturgiju.

Vraćen Tanjugov novinar

Tzv. kosovska policija je na prelazu Merdare zabranila novinaru Tanjuga Anđelku Utješanoviću da uđe na KiM i izveštava o poseti, a glavna i odgovorna urednica Tanjuga Jovana Joksimović je rekla da je samo snimatelju bio dozvoljen ulazak. Objasnila je da je Tanjugova ekipa deo delegacije sa patrijarhom koja je tražila dozvolu za ulazak na KiM, a da je u imejlu iz Prištine navedeno da je poseta odobrena, ali ne i Utješanoviću. On je, kako kaže, došao do Merdara, jer je u vreme kad je odgovor stigao, delegacija bila na svega 10 minuta od prelaza. Utješanović je, navodi Joksimović, “bez mrlje u karijeri”.