Tanjug
Foto: Ilustracija

Korišćenje auto-puteva kroz Srbiju od 1. jula biće 12 odsto skuplje, a svaki put kad poskupi putarina svi se pitaju zašto naša zemlja ne uvede vinjete, odnosno sistem naplate korišćenja auto-puteva sa vremenskim ograničenjem. Ovakav sistem postoji u većini zemalja u okruženju i ispostavilo se da je to najjeftinije za vozače.

U Putevima Srbije objašnjavaju da se Srbija strateški opredelila za sistem naplate putarine prema pređenom kilometru. Prema njihovom tumačenju, ovakav način plaćanja putarine se, prema važećim propisima EU, smatra najpravednijim sistemom naplate jer korisnik auto-puta plaća putarinu za pređeni broj kilometara (zatvoreni sistem naplate putarine).

Bilo kako bilo, od 1. jula putarina od Beograda do Novog Sada koštaće 235 dinara (1,9 evra) umesto dosadašnjih 210 dinara (1,77 evra). Za deonicu od Beograda do Subotice vozači automobila platiće 627 dinara (5,31 evra) , umesto 560 dinara (4,7 evra), a od Beograda do Niša putarina će biti oko 900 dinara (7,6 evra), umesto trenutnih 800 dinara (6,7 evra).

Oni koji kreću na letovanje u Grčku moraće za deonicu od Beograda do Preševa da izdvoje 985 dinara (8,3 evra), umesto 880 dinara (7,4 evra), dok će vozači koji voze ka Bugarskoj za korišćenje autoputa do Dimitrovgrada spremiti oko 120 dinara (nešto više od evra) više nego ranije, jer će putarina sa 990 dinara (8,31 evra) poskupeti na 1.108 dinara (9,38 evra).

Istovremeno, da biste koristili auto-put kroz celu Austriju i to 10 dana, cena je manja od 10 evra. Kroz Mađarsku je cena vinjete osam evra za deset dana.

U Putevima Srbije kažu da je korišćenje vinjeta pogodnije za vozače koji svakodnevno koriste auto-put, dok je za korisnike koji to čine povremeno ili vozače u tranzitu, ovaj sistem znatno skuplji i nepravedniji.

– Primera radi, vozač koji pređe 1.000 kilometara plaća isto kao i vozač koji koristi 50 kilometara auto-puta, što znači da manje plaća onaj vozač koji više koristi auto-put. Iz tog razloga se zatvoreni sistem smatra najpravedniji – kažu u Putevima Srbije.

To nije sve, jer su i cene goriva u Srbiji najviše u regionu. Vozači iz Srbije se gorivom snabdevaju u Makedoniji i Republici Srpskoj. Glavni razlog visokih cena goriva u otadžbini su velika državna zahvatanja koja idu od 49,6 odsto, kolika su u ceni auto-gasa, do 56,5 odsto u ceni benzina. Istovremeno, država na svaki litar evrodizela uzima 53,88 odsto. Udeo države u ceni evrodizela u Severnoj Makedoniji je 41,19 odsto, u Bugarskoj 45,9 odsto, a u BiH 46,7 odsto. Hrvatska i Mađarska, na primer, imaju veći PDV od Srbije – 25 i 27 odsto, ali su njihove akcize niže.

Svi oni koji nameravaju da ovog leta iz otadžbine krenu put Grčke važno je da znaju i cene goriva. Tako, litar dizela u Grčkoj košta 1,43 evra. Benzin je u Severnoj Makedoniji 1,17 evra. Litar plina (TNG) u Makedoniji iznosi 0,57 evra, a u Grčkoj 0,92. U Srbiji litar gasa košta 0,76, dizela 1,57, a benzina 1,47 evra

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da je domaći evrodizel najskuplji u regionu i da sa državnim taksama 1.000 litara goriva košta 745 evra. Bez državnih zahvatanja isto to gorivo košta 637 evra. Boban Atanacković iz Udruženja Nafta objašnjava da na krajnju cenu naftnih derivata utiču mnogi faktori, a da cena sirove nafte učestvuje samo sa 20 do 25 odsto, dok ostatak čine troškovi poput proizvodnje i transporta. Prema njegovim rečima, kod nas oko 60 odsto čine poreska zahvatanja države.

– Kada bi, dakle, država smanjila akcizu, to bi i pored skoka cene nafte na svetskom tržištu učinilo da cena ostane na sadašnjem nivou. Visoke akcize su glavni krivac za preskup benzin, tako da bi država trebala da povede računa o tome – tvrdi Atanacković.

Vozači su ogorčeni i smatraju da država mora da nađe meru i da zbog povećanja putarina ne izgubi korisnike auto-puteva. Postoji opasnost da tranzitni saobraćaj, koji gravitira ka Turskoj, zaobiđe Srbiju i skrene na susedni koridor, kroz Rumuniju i Bugarsku.

Plaćanje u Grčkoj

Samo 500 metara od prelaza Evzoni između Severne Makedonije i Grčke, na grčkoj strani je prva naplatna rampa gde se plaća putarina u iznosu od 1,8 evra i to je sve što treba da se plati ukoliko neko putuje na Kasandru, Sitoniju i Atos.

Novi cenovnik

Beograd – Niš: 7,6

Beograd – Novi Sad: 1,9

Beograd – Subotica: 5,31

Ljig – Preljina: 1,33

(cene su u evrima)

Putarina kroz Grdeličku klisuru

Od 1. jula bi trebalo da krene i naplata putarine na novoj deonici auto-puta kroz Grdeličku klisuru. Prema ranijim najavama, ona bi trebalo da iznosi 3,98 evra, ako se uračuna i najavljeno poskupljenje.