Vesti
Ispred oltara: Članovi Pozorištanceta "Sveti Stefan"

Pozorištance “Sveti Stefan” koje deluje pri Crkvi Svetog arhiđakona Stefana u rurskoj metropoli Esen nedavno je izvelo predstavu “Pećka kandila” koja je objedinila Kosovski boj, bitku na Košarama i mučeničko stradanje monaha Haritona.

Na scenu su prve stupile Lea Jovanovska, Ivana Luković i Tanja Božović. U nastavku programa čula su se i dva monologa, prvo oproštaj carice Milice sa bratom Bogdanom Jugovićem koji odlazi u boj na Kosovo. Lea Jovanovska (16) otpevala dve potresne pesme “Crven cvete” i “Heroji sa Košara”. Kristina Cvitan (14) je sa velikom grupom recitovala i glumila majku poginulog vojnika sa Košara. Posebno je dirljiva bila pesma posvećena monahu Haritonu (kršteno ime Radosav Lukić) koji je otet i zverski ubijen 1999. u Prizrenu. Članovi Pozorištanceta su potom sa solistom Tatjanom Božović izveli pesmu “Pećka kandila”.

Pozorištance pod svodovima parohijskog doma deluje tri godine i u njemu aktivno učestvuje tridesetoro dece i desetak roditelja. Ovu malu, ali odabranu družinu veoma uspešno vode dve majke mališana iz redova talentovanih ljubitelja pozorišta – Željka Ivančević i Marijana Popović. Željka je režiser, a Marijana alfa i omega što se tiče organizacije rada mladih umetnika.

Predstavilo se Pozorištance više puta prigodnim predstavama i svaki put su pozdravljani burnim aplauzima. Jedna od njihovih najzapaženijih predstava je svakako dečja drama “Boj i boja 1389”, snimak te drame postavili su i na Džou tube.

Željka Ivančević kaže da posle školskog raspusta planiraju osnivanje dečjeg hora.

– U prvom planu bi bili časovi na kojim bi učili pevanje lakih duhovnih pesmica. To će imati poseban značaj za naše učešće u liturgijama. Takođe, već posle raspusta počinjemo pripreme za proslavu Svetog Save. Već sam preokupirana pisanjem scenarija za predstavu “Mali Nemanjići”. Upravo kroz taj scenario deca bi više naučila o porodici oca srpske duhovnosti.

Branka Stanković je jedna od majki koja je aktivno pomaže mališanima.

– Prepoznala sam u grupi Pozorištance idealnu šansu da moje dete nauči srpsku istoriju, kulturu i jezik. To je ujedno i idealna mogućnost da iskaže svoj talenat i nauči važe stvari o našoj veri pravoslavnoj.

Jedno vreme zbog turbulentnih dešavanja u crkvi prestale su aktivnosti Pozorištanceta.

– Dolaskom novog paroha, oca Duška Spasojevića opet smo se sakupili i krenuli ponovo da pre svega predstavama i pesmicama podučavamo decu srpskoj istoriji – kaže Željka Ivančević.

Sjajna ideja

– Postala sam član Pozorištanceta jer me oduševila ideja da predstavama i raznim projektima pokažemo deci deo naše istorije i kulture i učimo ih bitnim stvarima u vezi sa našim maternjim jezikom. Raduje me što sam deo ovako važne ideje – kaže za “Vesti” Biljana Zorić.

Svečari

Pre izvođenja predstave pred ikonom cara Lazara osvećeno je slavsko znamenje, svečari su bili Ana Zorić i Stefan Božović. Deo slavskog kolača predali su kumovima za sledeću godinu Paraskevi i Sofiji.

KUD Kolo

U Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini u Esenu prioritet je briga o mladima. Kada su pre nekoliko godina pod krovom parohijskog doma počeli da se masovno okupljaju mladi, posebno ljubitelji folklora zaživelo je Kulturno-umetničko društvo Kolo čiji članovi s ponosom uvek ističu da su crkveni folklor.