Z. Mirković
Podmladak bio najvredniji: Članovi mlađeg i srednjeg uzrasta folklora sa gostima

Završnom manifestacijom i dodelom diploma deci za uspešno pohađanje Škole ćirilice pri Zajednici srpskih klubova u Beču, u Kulturno-umetničkom društvu “Branko Radičević” su spustili zavesu na “skraćenu”, ali uspešnu sezonu.

Uoči letnjeg raspusta i odmora, članovi “Radičevića” su rešeni da na jesen nastave tamo gde su stali i da sledeća sezona bude još uspešnija. Druženju za kraj sezone, ispred Predstavništva RS u Austriji, prisustvovao je Ilija Tufegdžić.

Radmila Maksimović, predsednica KUD-a “Branko Radičević” je istakla da je sezona počela sa zakašnjenjem zbog epidemioloških mera.

– Mlađi članovi su ukidanje mera jedva dočekali i brzo se vratili u staru formu. Zato smo zahvalili svima koji su punom parom i punog srca nastavili tamo gde nas je pandemija korone prinudno zaustavila.

Maksimovićeva je zahvalila svima koji pomažu rad “Branka Radičevića”, jer kako je rekla, da nema njih ne bi bilo ni samog društva.

Posebnu zahvalnicu zato što neprestano i nesebično pomaže klubu ona je uručila Niku Bubiću.

Maksimovićeva je izrazila nadu da će se za godinu dana udvostručiti broj članova i najavila nastavak rada za drugu polovinu septembra.

Umetnički rukovodilac KUD-a Borislav Kapetanović istakao je da su članovi dečje i srednje grupe, od marta kada su počeli rad, bili odlični i ređali uspehe.

– Grupe su se omasovile, dolazila su deca i mi smo, za razliku od drugih klubova, udvostručili članstvo – ponosan je Kapetanović.

Deca su naučila mnogo novih igara, posebno oni mlađi.

Cilj je bio da u folklornim grupama bude 50 dece, u čemu se uspelo, pa u “Radičeviću” podižu lestvicu i očekuju da ih do kraja godine bude – 100.

– Lepo je da idemo sa dva autobusa negde, sa dva autobusa puna samo najmlađih folkloraša – kaže Kapetanović.

“Zabušavali” su stariji, pa u ovoj sezoni izvođački ansambl nije imao redovne probe zbog obaveza u školi, ali se Kapetanović nada da će od jeseni situacija biti drugačija i da će od septembra biti brojniji.

– Već od septembra počinjemo da se pripremamo za april, kada obeležavamo značajan jubilej, 40 godina rada kluba – ističe Kapetanović.

Da putujemo sa dva autobusa: Kapetanović se obraća prisutnima

A uz učenje novih igara idu i – nove nošnje, pa su u “Radičeviću”, iako imaju veliki fundus, “osvežili i garderobu”.

– Udvostručili smo ove godine dobar deo nošnje za dečju grupu, trebalo bi još za srednju. Kupljena je kompletna nošnja koju ćemo koristiti za igre iz Pirota – rekao je Kapetanović.

Poklon i zahvalnica

Članice KUD “Branko Radičević” iznenadile su predsednicu poklonom, a Radmili Maksimović je zahvalnicu za odličnu saradnju uručila i Svetlana Matić, predsednica ASKD “Vilhelmina – Mina Karadžić”.

Radmila Maksimović i Svetlana Matić
Iznenađenje za predsednicu

Sa probe u Školi ćirilice

U Zajednici srpskih klubova u Beču i KUD “Branko Radičević” su posebno ponosni na Školu ćirilice, projekat koji je krenuo spontano, a pokazalo se da je bio pun pogodak, imajući u vidu odličan odziv dece, iz ovog društva, pa će biti nastavljen. Nastavnica je Tijana Milenković, a veliku ulogu u njenom povezivanju sa Zajednicom imao je Radomir – Raca Milosavljević.

Ona kaže da su najmlađi u veoma kratkom vremenu savladali sva slova azbuke. Dodaje da u sledećem semestru planiraju da decu usmere da čitaju i pišu na ćirilici, a u trećem semestru, ukoliko bude postojalo interesovanje, nameravaju da se fokusiraju na geografiju, istoriju Srbije, kako bi se deca bolje upoznala sa maticom.

Tijana Milenković i Luka Marković đacima delili diplome

– Deca su bila zainteresovana, nisu morali roditelji da ih teraju. Ostajala su posle folklora, i tako se okupi veliki broj dece. Iako su bili umorni, dolazili su, radosni, srećni da uče, pozitivni, motivisani. Roditelji su to prihvatili i ostajali da ih sačekaju, nije im to bilo teško – priča Milenkovićeva.

Da je želja za učenjem ćirilice kod dece bila i te kako jaka, potvrđuje i podatak da ih je na početku bilo 20, a kasnije se taj broj uvećao na 32.

Rado išli na časove: Polaznici Škole ćirilice

– Podelili smo ih u dve grupe, jer je bilo nemoguće raditi sa tolikim brojem dece u učionici, tako da očekujemo da ćemo od septembra imati još jednu grupu, jer nam dolaze deca na folklor, pa ćemo najverovatnije imati tri puta, a možda i četiri puta nastavu – dodala je Milenkovićeva.

Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, deci je za pohađanje Škole ćirilice podelio zahvalnice i diplome, a KUD “Branko Radičević” dao je deci iz malog i srednjeg folklora male poklone.

Markus: Vaš sam član

Franc Markus, predsednik 10. bečke opštine (Favoriten) je prisustvovao završnoj manifestaciji kao poseban gost.

Kao kod kuće: Franc Markus

– Negovanje srpske kulture i tradicije važno je za vas i za opštinu Favoriten, u kojoj živi velika grupa srpske zajednice. Za jedinstvo te zajednice važno je da ima mesto susreta, razmene, kako bi se mlađim generacijama prenosili kultura, jezik, pismo. Zbog toga je potrebno da postoje ovakvi klubovi. To je ono što zajednicu čini još snažnijom u vreme krize – rekao je Markus.

Markus je istakao da je “Radičević” značajan deo Favoritena i da se on, s obzirom na višedecenijsku saradnju, osećao kao član srpskog kluba.