D. Pašić
Radost: Učenici sa protom, roditeljima i učiteljicama

Učenici srpskog jezika i veronuake u parohiji u Ensu, jedva su dočekali kraj nedeljne liturgije, kako bi primili svedočanstva o završenoj školskoj godini. Sveštenik Ljubomir Bolić je posebno zahvalio roditeljima i učiteljicama srpskog jezika Snježani Jovetić i Jeleni Milašinović na predanom radu sa decom. Pod okriljem Prosvjete iz Beča nastava je uspešno završena u protekloj školskoj godini:

– Imali smo mnogo problema dok nije počela da radi škola srpskog jezika. Hvala Bogu, uspeli smo zahvaljujući matici ali i vama, roditeljima i učiteljicama koje su bile marljive i vredne. Vidi se po osmesima na licima dece kako je bilo, pa zato u ime parohije i svih vernika šaljem zahvalnost svima koji su učestvovali u ovom projektu i nadam se da će nas od jeseni biti još više – istakao je starešina crkve posvećene spaljivanju moštiju Svetog Save na Vračaru.

Za najmlađe je parohija obezbedila slatkiše i osveženje

Deca su pre dodele svedočanstava recitovala, a zatim su se obradovala nafori i malim slatkim poklonima. Njihovi osmesi su bili najbolja potvrda rada u parohiji Ens, inače najstarijem gradu Austrije, koji je osnovan tačno pre 810 godina. Vredni parohijani su u dvorištu crkve pripremili i posnu riblju čorbu, koja je služena posle završetka liturgije i dodele svedočanstava.

Sveštenik Ljubomir Bolić je prethodno zajedno sa đakonom Nikolom pred punom crkvom bogoslužio na praznik Svetog Metodija i u besedi naglasio da je zdravlje, pogotovo dece najvažnije:

Puna crkva: Sveštenik Ljubomir i đakon Nikola služili liturgiju

– Čoveku je potebno malo da bude srećan. To je veoma mudro rečeno, pa zato to malo moramo da iskoristimo. Evo pogledajte ovu našu decu. Kada su živa i zdrava i kad mogu da hodaju, da dolaze u ckrvu, da brinu o sebi, to je ono malo što Andrić pominje. Ovo pričam jer smo nedavno kao što znate odavde iz parohije, zahvaljujući vašim prilozima, odneli pomoć za nezbrinute osobe u domu kod Višegrada. Tamo kad vidite ženske osobe, ometene u razvoju i odbačene od svojih porodica, onda vam je jasno koliko smo bogati kada imamo zdravu i veselu decu – istakao je Bolić, pozivajući parohijane da ako putuju u Višegrad ili u okolinu, da obiđu štićenice, koje se raduju i najmanjem poklonu, bez obzira na to da li je u pitanju običan sapun ili bombona.

Cveće za učiteljice

Pokloni nastavnicima

U znak zahvalnosti učiteljice srpskog jezika Snježana i Jelena,kao i veroučitelji Ljubomir Bolić i Nemanja Mićić, dobili su prigodne poklone od dece. Roditelji učenika sakupili su novčana sredstva kako bi kupili poklone i tako još jednom potvrdili koliko je bitno što postoji nastava srpskog jezika odnosno veronauke.