pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pušenje ubija 6.400 Australijanaca godišnje, odnosno 17-dnevno, objavljeno je nakon opsežne i dugotrajne studije australijskih naučnika.

Australijski nacionalni univerzitet je sedam godina pratilo 190.000 pušača i nepušača starijih od 45 godina.

Bili su pod nadzorom dok su naučnici pratili 36 poznatih tipova kardiovaskularnih bolesti.

Kod pušača je ustanovljen trostruko veći rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti u poređenju s nepušačima, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu “BMC medisin”.

Dvostruko je veća verovatnoća da će pušači dobiti srčani ili moždani udar nego oni koji nikada nisu pušili. Verovatnoća za razvoj perifernih kardiovaskularnih bolesti, poput gangrene, veća je pet puta. U studiji se navodi da 11.400 Australijanaca godišnje završi u bolnici zbog srčanih problema uzrokovanih pušenjem.

U Australiji puši 2,7 miliona ljudi od 25 miliona stanovnika. Kardiovaskularne bolesti uzrokuju 29 odsto svih smrti u zemlji.

– Bolesti i smrti povezane s pušenjem vide se svuda, kod muškaraca, žena, bogatih, siromašnih, u gradu i na selu. Od toga se ne može pobeći ili sakriti, pušenje uzrokuje ogromnu štetu – izjavila je glavna autorka studije Emili Bank.

Puno i pet cigareta

Već i pet cigareta dnevno dovoljno je za dvostruko veću verovatnoću da se dobije fatalna kardiovaskularna bolest. Ali oni koji prestanu da puše do 45. godine mogu da izbegnu oko 90 posto rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti povezanih s pušenjem.