O. Đoković
ZA USPOMENU: Članovi SKD Izvor

Sasvim je sigurno da neće biti promašaja kad se u tradicionalnu akciju pod lepim imenom Srcem za srce Srbije uključe generacije zemljaka. Srce im svima srpsko, pa pronađu istorodno, dakle, množe se, a takvo nedavno okupljanje krunisano je sa prikupljenih 6.500 evra i mnogo, mnogo raspršene sreće.

– Umesto očekivane teške atmosfere (a finale se uvek dešava na Kosovu i Metohiji), sve protiče veličanstveno. Upravo nas to viđenje i takav osećaj obavezuju da ne stajemo, već nastavljamo – sažeti je zaključak Dubravke Stijović (32), od pre godinu dana predsednice pariskog SKD Izvor, osnovanog 2004. godine i čedo je parohije Svetog Save.

Saradnja sa Dečanima

O Srbima na Kosmetu govori Dubravka, na njih misli, na zemljake koji žive u teškim uslovima, u neslobodi, a ne jadaju se, ne prozivaju uzročnike nesreće, već glavu drže uzdignuto, ponosno i neizmerno se raduju kad se sretnu sa svojim dobrotvorima. Srcem za srce Srbije je 13. po redu uspešno okončana akcija po ideji članova SKD Izvor, koji su je i realizovali.

– Mi jesmo vredni, hoćemo da prikupljamo pomoć našima na Kosovu i Metohiji, svi smo kao jedno, ali bez sveštenstva iz hrama Sv. Save, bez prota Nikole i Slaviše ne bismo uspeli. Oni nam drže otvorena vrata, oni nas savetuju, pogurkuju, oni su nam i temeljac i krila i ja nemam dovoljno reči da im se zahvalim. Bog sve vidi – priča Dubravka, mlada liderka.

Poslednji humanitarni zadatak ovog uzornog kolektiva je upravo navedena akcija koju su, u dekoru raznobojnih balona, odradili u svečanoj sali pri hramu Svetog Save. Po srpskoj tradiciji širokogrudi roditelji, u ulozi domaćica i domaćina, organizovali su koktel koji je bio praznik za oči i stomak, a uz prigodan program i druženje u crvenu kasu u oblika srca ubacivani su prilozi za decu sa Kosmeta. Ko može i koliko može. Uostalom, ne meri se ljubav količinom novčanica, već iskrenošću i toplinom davanja.

Konačni zbir je nanizanih 4.000 evra, a na to je SKD Izvor iz svog budžeta dodao 2.500 evra. Lepa suma.

– Namenjena je mališanima u enklavama na Kosovu i Metohiji. Akcija je organizovana u saradnji sa manastirom Visoki Dečani, a namera nam je da obradujemo decu kojoj je pomoć najpotrebnija. Pomoć dajemo u novcu i ovako smo izvagali: 6.000 evra ide onim kojim je najpotrebnije, a 500 evra za sportski turnir – rasvetljava Dubravka.

ČUVARI BAŠTINE: Najmlađi članovi Izvora

Epska priča

Program ovog humanitarnog koktela odisao je šarolikošću, prisutni su uživali u lepoti narodnih nošnji i srpskog etno-melosa. U goste su došli mališani KUD-a Mladost, odlični, na Vlaškim igrama mogu da im pozavide i odrasli. Udruženo su pevale grupe KUD-a Oro i SKD Izvor, dok su svoje hopa-cupa izveli najmlađi članovi domaćina. Porašće i oni i biti veliki i pravi. “Glavna uloga” ovog popodneva pripala je Marku Matiću, studentu Bogoslovije, izučen i u beogradskoj školi guslara “Sandić”. Odeven u crnogorsku nošnju, kroz pesmu “Gusle” pustio je moćni glas, energično je vukao gudalom po zategnutoj žici (uzgred, ta žica na guslama je samo jedna, napravljena je od 30 upletenih konjskih dlaka). Marko plete epsku priču, majstor je, pohvališe ga.

Humanitarni koktel trajao je dva i po sata, darodavci su dolazili, odlazili, sala je uvek bila puna.

– Zadovoljna sam. I moje srce je puno. Nakon dve godine korona pauze i neaktivnosti društva, uspeli smo da prikupimo lepu sumu. Za Dečane krećemo 30. jula, dan kasnije ćemo razdeliti pomoć u saradnji sa ocem Isailom i njegovim bratstvom. Kao član Izvora išla sam tamo svake godine, ljudi koje smo sretali nisu krili sreću što nas imaju, a mi smo od njih učili da je za sreću dovoljno i malo. Svaki put bi me ispunili energijom, a po povratku, to veličanstveno saznanje o građenju sreće skromnošću prenosim ovdašnjoj deci, mojim Izvorašima, uz molbu i zadatak da čuvaju ime, tradiciju, naš jezik, istinu, iskrenost, poštenje, obraz… – u dahu nabraja Dubravka, Podgoričanka, po profesiji finansijski konsultant.

Dečji ansambl Mladosti izveo Vlaške igre

Prote, svaka vam čast!

– Pitate jesam li ja važna u društvu? Ne, nisam ja važna, važno je moje društvo. Ova godina nam teče uspešno, ovim koktelom smo potvrdili da možemo ono što hoćemo. Ali, stalno napominjem i naglašavam: da nema naših prota ne bi bilo ovakvog uspeha. Njihova podrška je beskrajna, uvek su uz nas – procenjuje predsednica SKD Izvor.

Hvala roditeljima

– Roditelji aktivnih članova su naša najveća radna snaga, najveće pogonsko gorivo, oni su naše čvrsto postolje, njima dugujemo sve. Tokom svake manifestacije oni su na svom i pravom mestu – Dubravkine su iskrene pohvale.

U septembru nova prozivka

– Probe članova SKD Izvor odvijaju se utorkom i petkom, dečica dolaze subotom. Na raspolaganju je veoma lepa svečana sala u okviru hrama Sv. Sava. Upravo nam je radna sezona završena, po tradiciji “do viđenja” izgovaramo tokom Roštiljijade koju Izvor organizuje u parku pariskog predgrađa Serži gde po tradiciji uživamo u druženju, dobrim zalogajima, pesmi, igri… A onda kud koji – mili moji. Nova prozivka najavljena je za početak septembra – informiše Dubravka Stijović.

Ko je vredniji – dukati ili devojka?

Složna porodica

– Pre tri nedelje bili smo na gostovanju u Italiji, u Montekatini, pored Firence. Na Međunarodnom festivalu folklora učestvovala su društva iz nekoliko zemalja, okupilo se oko 300 folkloraša. Nije takmičarski, već revijalni nastup. Mi smo izveli koreografije Vlaške igre, Igre iz Srbije i Bujanovca i Studenicu. Putovali smo autobusom, veliki i mali, svi upleteni i upravo je to putovanje od dragocenog značaja, idealna je prilika da se međusobno još bolje upoznamo i shvatimo da smo velika i složna porodica – zaključuje čelnica društva iz Pariza.