Vojni muzej Beograd
DA SE NE ZABORAVI: Mališani mučeni i ubijani u logorima Jastrebarsko i Sisak

Zagrebački nadbiskupi, predvođeni Josipom Bozanićem, uputili su skandalozno pismo patrijarhu srpskom Porfiriju u kojem su optužili SPC da je prihvatila “retoriku i komunističu propagandu prepunu neistina i manipulacija”, da su tokom Drugog svetskog rata u Jastrebarskom i Sisku postojali logori za decu u kojima su ona mučena i ubijana.

Ovo pismo usledilo je samo dve nedelje pošto je Srpska crkva 13. jula, prvi put obeležila praznik Svete dece novomučenika jastrebarskih i sisačkih, koji je zvanično uvršten u praznike SPC na prolećnom Arhijerejskom saboru u Beogradu. U ovom pismu se navodi da to nisu bili logori, već upravo suprotno – mesta gde su deca lečena i gde im je “s ljubavlju i brigom hrvatskih katolika” pružana pomoć da prežive ratne strahote.

Smilja Tišma

– Kakvo crno lečilište. Pa tamo nije uopšte bilo lekara. Jedino ako misle to što su nas terali da svaki dan prisustvujemo misi, možda je to za njih lečenje. Imala sam tada šest godina, ali i dalje pamtim te strahote, ne dao Bog nikome – priča Smilja Tišma, jedna od preživele dece iz logora Jastrebarsko i Sisak.

General Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR ističe za “Vesti” da je pismo zagrebačkih nadbiskupa samo “deo mozaika” u narastajućem revizionizmu u Hrvatskoj.

– Prekopavanje grobova ustaških zločina, zabrana posete Jasenovcu srpskom predsedniku i još mnogo toga samo su deo te strategije prekrajanja istine i revizije istorijskih činjenica zbog čega smo se zvanično obratili Evropskoj federaciji antifašista sa zahtevom da reaguju. Verujem da će taj odgovor biti brz i jasan – poručuje general Kovačević.