Lična arhiva
MOLITVA ZA STRADALNIKE: Ispred kosturnice Kastel Dante

Kao i svake godine na Miholjske zadušnice, nekadašnje najaktivnije članice Kola srpskih sestara okupile su se ispred kosturnice Kastel Dante u Roveretu da odaju počast precima koji su u vihoru Prvog svetskog rata stradali u ovom delu Italije.

Snežana Petrović, Ljiljana Stevović, Svetlana Barać i Sanja Drobnjak nisu nikada prekinule tu tradiciju, ni za vreme pandemije korone, ni dok je spomen-obeležje renovirano. Na svake Miholjske zadušnice donosile su buket cveća i predavale čuvaru da odnese na oltar spomenika i onda kada su posete bile zabranjene za posetioce.

Ove godine, 17. po redu, pridružila im se i omladina: Ivan, Teodora, Saška i Marko, bivši i sadašnji đaci srpske škole u Roveretu. Spomenik je bio otvoren i čuvar je srdačno pozdravio mali skup koji se penjao strmom uzbrdicom prema vratima kosturnice. Ivan i Tanja Drobnjak, koji su se venčali ovog leta, položili su na oltar spomenika buket od crvenih, plavih i belih ruža. Posle su se svi zajedno pomolili za pretke čije kosti tu počivaju, a zatim obnovili sećanje na njihovu tragediju.

Potom su se uputili prema Kastelanu, gde su Srbi bili zatočenici austrougarske vojske. Srpski zarobljenici, koji su imali najgori tretman, skončali su tu od napornog rada i gladi, ponižavani i omraženi. U šetnji Srpskom stazom koja je po njima dobila ime došli su do spomenika koji je postavljen ovog leta. Tu su Saška Barać i Teodora Drobnjak položile buket belih krinova. Bilo je veoma emotivno i dirljivo sećanje na ono što su naši preci tu preživeli. Mali skup se potom razišao u spokojstvu, miru i nadi da stradale pretke neće zaboraviti ni nove generacije Srba.