pixabay.com

Posle odluke Ustavnog suda BiH da Republici Srpskoj ospori pravo vlasništva nad zemljištem na svojoj teritoriji, tvrdeći da je to pitanje u isključivoj nadležnosti BiH, Milorad Dodik je najavio izlazak Srpske iz BiH.

– Biće donet čitav set zakona kojima će se Srpskoj vratiti izvorne nadležnosti ukoliko u razumno vreme ne bude pomaka, a u tom slučaju povući ćemo i saglasnost za formiranje oružanih snaga BiH. Srpska je krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka. Mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti ni SAD, niti bilo ko drugi,jer smatramo da je Dejton srušen pre svega intervencijom međunarodnog faktora – naveo je Dodik još prošle nedelje, pre nego što je Skupština RS u ponedeljek usvojila Informaciju u vezi s antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka.

Većina sagovornika “Vesti” u Tribini čitalaca podržava odluku rukovodstva Srpske, ali ističe da međunarodni faktor neće blagonaklono gledati da eventualni izlazak Republike Srpske iz BiH.

Radivoj Malić Unteršlajshajm, Nemačka

Radivoj Malić

– Ako se dalje nastave pritisci na Republiku Srpsku iz Sarajeva, ona će biti prinuđena da traži izlaz, pa i izlazak iz BiH. Sve ovo što se sada radi govori da političari u Sarajevu nisu samostalni u donošenju odluka, nego imaju podršku, pa i zadatak Zapada da stalno vrše pritisak na Srpsku. Što se to događa baš u ovom trenutku nije nimalo slučajno jer neko želi da se skrene pažnju s pitanja rešavanja statusa Kosova i Metohije. Iako Srpsku i njene političare u Sarajevu napadaju da tobože svojim stavovima ruše BiH, istina je da je Srpska po mnogo čemu bolji deo BiH i da ovakvu BiH stvarno ruše političari u Sarajevu. Ako je Zapadu stalo do stabilnosti u BiH i ovom delu regiona, onda će morati da izvrše pritisak na muslimansko političko rukovodstvo u Sarajevu da prekine destabilizaciju BiH. Mada sve ovo ne vodi dobru, ipak verujem da se osim napetosti i zahlađivanja odnosa, ništa ozbiljnije u BiH neće dogoditi, a pogotovo ne oružani sukob. Kada slušam šta sve govore političari u Sarajevu, jasno je da se oni podizanjem tenzija bore da očuvaju svoje pozicije na vlasti, pa makar izmišljali probleme kako bi se zadržali u foteljama. Ubeđen sam da će sve pritiske i ucene koji dolaze iz Sarajeva, ali i nekih zapadnih krugova, Republika Srpska i njeno rukovodstvo izdržati i sačuvati ono što je stečeno Dejtonskim sporazumom.

Milan Radulović Friburg, Švajcarska

Milan Radulović

– Moje mišljenje i moj zaključak jeste da što pre svako treba da krene svojim putem. Takvih se što pre treba rešiti i što pre se spojiti s maticom Srbijom.

Dejan Milićević Bohum, Nemačka

Dejan Milićević

– Moje mišljenje je jasno. Narod je izabrao svoje predstavnike, legitimnu vlast, a oni koji su na rukovodećim mestima će već doneti najbolju moguću odluku.

Marta Kosović Beč, Austrija

Marta Kosović

– Posle odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sve je očiglednije da Sarajevo želi da ukine Republiku Srpsku, koja to siguro neće dopustiti. Ako Sarajevo ovako nastavi Srpska će napustiti BiH i želeti da se pripoji Srbiji. To, naravno, neće biti lako jer međunarodna zajednica sigurno neće dozvoliti da im nestane njihovo čedo – veštačka BiH. Kao i uvek za novu krizu neće kriviti Bošnjake, već Srbe. Za građane Republike Srpske bi svakako bilo bolje da istupe iz države koja im je nametnuta, a koju nisu želeli.

Željko Dragić Alfhauzen, Nemačka

Željko Dragić

– Neće izaći jer je to politički nemoguće, a ako ne izađe, to ne znači da problema nema. BiH me podseća na Irsku u periodu od 1920. do 1960. kad se iz Irske najviše naroda odselilo u Ameriku. Nažalost, srpska dijaspora nije jedinstvena i to mi je žao. Više Srba živi van Republike Srpske, nego u otadžbini. Iskreno rečeno moja je želja da Republika Srpska ostane u BiH jer je nemoguće da živimo odvojeno. Podjednako volim Banjaluku, Sarajevo i Mostar. A trebalo bi da se vodi računa i o Srbima koji su u Federaciji.

Ivan Dragičević Vićenca, Italija

Ivan Dragičević

– Sudbina svih nas je odavno predodređena, neko drugi izvan naših teritorija diktira naše živote. Greška je bila u rušenju SFRJ. Šta god da se uradi kasno je. Ne popuštati ni u čemu, jer i ovako i onako, oni su zacrtali sve. Ostaje samo solucija, ako se to može nazvati solucijom: ići na sve ili ništa i do kraja, ništa delimično. Međunarodni faktor će pokušati da spreči izlazak Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine. Igra je “prljava” i neizvesnog trajanja. To može da se razvlači dok god velike sile imaju interes na Balkanu, a taj interes je “vreća bez dna”. Tražiti jake saveznike – pametnom dovoljno rečeno, mada je ponekad dovoljno mudra, a i “lekovita” jer pomaže, ona stara narodna poslovica U se i u svoje kljuse možda nam je kljuse staro, ali ga treba potpomoći da izdrži teret, jer Spasa nam nema, ali propasti nećemo, reče Pašić. Ne vidim kako bi dijaspora mogla da pomogne Republici Srpskoj.

Goran Stanković Pariz, Francuska

Goran Stanković

– Kad-tad bi to pitanje trebalo da bude aktuelno da li za našu generaciju ili za našu decu. To će se rešiti. Problem su granice, hoće li ovakve ostati u budućnosti? Smatram da bi eventualni izlazak Republike Srpske iz BiH mogao da protekne mirno ukoliko se oni koji su već doživeli rat potrude da budu pametni i shvate da za budućnost dece jedino rešenje treba naći mirnim putem. A možda je još aktuelniji i značajniji problem, a i zadatak, zaustavljanje odlaska dece, jer ako odu iz Srpske, onda neće ni biti onih kojima će ostati zemlja u tim granicama, ukratko, biće to prazna kuća. Stoga treba postupati mirno, staloženo i mudro kako bismo se kad-tad sjedinili s maticom Srbijom.

Narod da se izjasni

Ljubo Srećković Manhajm, Nemačka

Ljubo Srećković

– U svakom slučaju podržavam odluku rukovodstva Republike Srpske, a ne verujem da će međunarodni faktori dozvoliti izlazak RS iz Bosne i Hercegovine već će to na svaki način osporavati. Treba omogućiti narodu Republike Srpske da se referendumom izjasni da li i dalje žele da budu deo BiH ili ne.