Hadži Marko Vujičić
Dejstvo po borbenoj liniji neprijatelja

Na privremenom poligonu Pešter u subotu je oko 2.800 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova, učestvovalo u Združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Sadejstvo 2020.

Vežba je izvedena “pod pretpostavkom da su oružane snage neprijatelja kordiniranim aktivnostima izvršile oružanu agresiju i privremeno okupirale deo teritorije Srbije”.

Izaslanici Odbrane koji prate vojnu vežbu “Sadejstvo 2020”

Odgovor Vojske Srbije predstavljen je u sedam celina – sekvenci.

Padobranci 63. padobranske brigade

U prvoj je prikazano dejstvo artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva. Zatim je usledilo izviđanje iz dronova. Ratna avijacija je umeće prikazala u trećoj i petoj sekvenci. Četvrta sekvenca vežbe pripala je artiljerijsko-raketnoj podršci, da bi za njima iz vazduha počeli napad borbeni helikopteri. U najatraktivnijoj, sedmoj sekvenci kombinovan je desant 63. padobranske brigade i čak 13 helikoptera od kojih su neki prevezli na bojište i 72. brigadu za specijalne operacije.

Osmatranje dronom

Vežba je simbolično završena demo-skokom pripadnika 63. padobranske brigade sa zastavama Republike Srbije i Vojske Srbije.

Dejstvo hilikoptera Mi-17B5