R. Patković
Borčeve Uzdanice: Mališani prvi nastupili za majke i bake

Folkloraši Kulturno-umetničkog društva Borac iz Solingena već decenijama prave zabave na kojima je zagarantovano dobro raspoloženje koje prisutni pamte dugo. Tako je bilo i kada su organizovali nezaboravno zabavno veče povodom 8. marta. Uzdanice Borca, najmlađi folkloraši, pojavili su se prvi na mestu predviđenom za igru i oduševili prepunu gradsku dvoranu u kojoj je bilo više od 400 prisutnih.

Potom je za dobro raspoloženje bio zadužen orkestar Saše Zlatiborca. Repertoarom su pogodili u srce i dušu dame koje su prestajale da igraju samo kada je muzičarima bio potreban predah. Biserni niz pesme i igre smenjivao se na sceni do ranih sati nedeljnog jutra. Dok su gosti uživali u veličanstvenom slavlju, momci i devojke u majicama sa amblemima Borca uz najlepše osmehe dokazali su poznatu gostoljubivost domaćina.

Dragan Ristić, predsednik Borca, imao je zasukane i nogavice i rukave. Gotovo da nismo uspeli da razgovaramo s njim, bio je stalno zauzet. Rekao je samo jednu rečenicu:

– Pogledajte ovu našu mladost koja danas služi žene, majke i sve goste. To smo mi, a ima nas preko 80 – rekao je Dragan, dok je u grlio suprugu Marinu.

A među mladima koji su radili bile su i sestre Jelena i Kristina Rilak, koje su uz osmeh pravile i služile palačinke.

Na slavlje nisu došle samo dame iz Solingena.

Dragica Šreder, predsednica Jugoslovensko-nemačkog KUD iz Hildena kod Diseldorfa dovela je desetak žena na proslavu 8. marta.

– Sa članovima Borca se družimo godinama i na zabavama u Solingenu se osećamo kao kod kuće. Ovo večeras je još jedno prelepo slavlje i moram da istaknem da je Borac bio i ostao odličan domaćin. Muzika je super, sala kao što vidite popunjena do poslednjeg mesta. Ja sam već u prvom kolcetu zaigrala i lepo se osećam.

Hamida Bišer iz Solingena kaže da je sa većim brojem drugarica došla na zabavu posvećenu ženama.

– Ovo treba doživeti i pričati dalje. Ovde je sjajna zabava i poručujem da ubuduće obavezno budemo među ovim mladim ljudima i uživamo u jedinstvenom spektaklu. Kada sam ovde kao vetrom odnesena ode briga na veselje – ističe vidno raspoložena Hamida.

Najlepše slavlje u tri decenije

Jelena Vučković iz Solingena kaže da je veče lepo, posebno za žene, ali je na nju ostavilo najveći utisak to što je sala popunjena do poslednjeg mesta.

– Da je sala bila veća, sva mesta bi bila razgrabljena i popunjena. Tako je to kod nas u Solingenu i tako će i ostati.. Na ulazu sam dobila prelepu ružu i čašu šampanjca i to je bila uvertira za dobro raspoloženje. Kompliment i veliko hvala virtuozu Saši Zlatiborcu i njegovim sjajnim muzičarima. Po mom mišljenju ovo je najlepše osmomartovsko slavlje u poslednje tri decenije.