A Čukić
Stub pravoslavlja: Mitropolit Amfilohije

Sjatila se Crna Gora da se oprosti s upokojenim mitropolitom Amfilohijem, onako isto kako je mesecima za njim i sveštenstvom išla u narodnim litijama do izborne pobede i slobode.

– Oprosti Đedo za ove muške suze. Vratićemo Njegoševu kapelicu na Lovćen (srušenu da bi na njenom mestu bio izgrađen mauzolej 1974), kako si nas zavetovao – poručio je visoki muškarac iz mase ispred Sabornog hrama u Podgorici, kog je mitropolit Amfilohije podigao i za života sebi spremio grobnicu u kripti.

U narodu voljeni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je posle primanja Svete tajne pričešća u petak ujutro, u 8. 20 časova u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore u 83. godini života. Njemu je 6. oktobra dijagnostikovan korona virus, kada je i primljen u bolnicu. O njegovoj hrabrosti i smirenosti s uvažavanjem su svedočili lekari. Dve sedmice kasnije testovi su pokazali da je negativan, ali mu se u četvrtak zdravlje naglo pogoršalo, pa su vernici u Podgorici i drugim crnogorskim gradovima izašli na ulice moleći se za njegovo zdravlje, a vest o smrti primljena je sa tugom i nevericom.

Kažu ljudi da im je njihov Đedo ostavio malo vremena da se pomole za njega, a da se sada on moli za njih.

– Ti Đedo nisi imao svoju decu, ali mi smo tvoja deca. Ima nas stotine hiljada, na milione – govorili su uvereni da ih čuje, tamo na nebesima i među svecima.

Tuga brata

A da ih zaista ima pokazalo se i u hramovima Srbije i Srpske. Žalili su za naslednikom trona Svetoga Petra Cetinjskog i egzarhom trona Pećkog kao što je tužan bio i njegov rođeni brat Rade Radović.

– Veoma mi je teško. O mitropolitu Amfilohiju će se tek pričati – kratko je rekao Rade.

Oglasio se i akademik Matija Bećković, veliki prijatelj preminulog mitropolita.

– Bog je mitropolita Amfilohija pozvao u iste dane kada i Svetog Petra i vladiku Rada (Petra Drugog Petrovića Njegoša), lovćenskog Tajnovidca. Mi plačemo, a nebo i on se raduju – reči su pesnika Bećkovića.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić poručio je da “onaj ko je živeo u hramu, umreti nikada ne može”.

Odzvanja Crnom Gorom

– Da se večno raduje u svetlosti lica Božjeg, kome je ceo svoj zemaljski život posvetio. Blagodarimo Gospodu koji nas je udostojio da duhovno uzrastamo uz ravnoapostolnog svetitelja. Večan spomen mitropolitu Amfilohiju – poručio je iguman Visokih Dečana.

Povodom upokojenja arhiepiskopa cetinjskog, mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zvona svih pravoslavnih hramova odzvanjaju Crnom Gorom u 10, 12 i 16 časova. Posmrtni ostaci mitropolita Amfilohija preneti su u u Cetinjski manastir da bi na praznik Svetog Petra Cetinjskog (u subotu) bila služena liturgija, kao i u svim hramovima, a istog dana biće vraćeno u Podgoricu. Episkopski savet Crne Gore saopštio je da će mitropolit Amfilohije, po sopstvenoj želji, biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, te da će patrijarh srpski, Njegova svetost gospodin Irinej, služiti liturgiju. Potom se služi opelo i obavlja sahrana. Narodu je omogućeno da se u molitvenom mimohodu pokloni mitropolitovom odru.

Oprostio se i Novak

Od mitropolita Amfilohija oprostio se i Novak Đoković. Svojevremeno je slavnom teniseru priređen veličanstven doček u Jasenovom Polju kod Nikšića, gde je bio jedan od najvećih donatora za izgradnju Crkve Svetog Mihaila. Posle Svete službe, mitropolit Amfilohije i vladika Joanikije odali su zahvalnost Novaku i njegovoj porodici.

Episkop Andrej

Pomen u Beču

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej služio je u Sabornoj crkvi u Beču pomen upokojenom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju. Odmah posle objave tužne vesti vladika Andrej pomolio se za blaženi pokoj novopredstavljenog mitropolita sa bratijom hrama.

Suze kumčeta

Celu noć porodica Rajović molila se za svoga pastira, a domaćin Petar kaže da njegova osmogodišnja ćerka Una, kumče počivšeg vladike Amfilohija, ne može da se smiri od trenutka kada je stigla vest o smrti.

I mala Una je koračala s ikonom Presvete Bogordice u litijama. A na Božić, u Sabornom hramu u Podgorici primila je Svetu tajnu krštenja od mitropolita Amfilohija.

– Ostavio sam Unu kod kuće svu u suzama. Radovali smo se njegovom oporavku, nadali se kada mu se zdravlje pogoršalo, ali smo ostali nemi kada je umro – kaže Petar.

I Sirija u crnini

Srpski ambasador u ratom zahvaćenoj Siriji, Milan Vijatović, spustio je zastavu na pola koplja, a pravoslavci iz te zemlje dolaze u ambasadu da odaju počast mitropolitu Amfilohiju. Da podsetimo, mitropolit je prošle godine zajedno sa patrijarhom srpskim Irinejem posetio Siriju i dane proveo u molitvama za spas stradalnog naroda.

Neka mu Bog da blaženstvo

Vest o smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija potresla je narod u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj, a državni i verski poglavari istakli su veličinu sećanja i značaj nasleđa koje je ostavio u našem narodu.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da smrt mitropolita Amfilohija predstavlja jedan od najtužnijih dana u istoriji Srpske pravoslavne crkve i da je srpski narod ostao bez velike ličnosti.

– Ovo je jedan od najtužnijih dana za našu Crkvu. Veliki gubitak i velika žalost. Otišao je jedan dobar čovek i vrstan teolog. Nismo to očekivali, nadali smo se će sve biti dobro završeno. Neka mu Bog da večno blaženstvo. Lišeni smo velike ličnosti – rekao je patrijarh Irinej.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić emotivno je primio tužnu vest.

– Voleo bih da to nije tačno. Sve se dalje nadam da nije tačno – reagovao je Vučić na prvu informaciju.

U telegramu saučešća SPC predsednik Srbije potom je naveo da je sa žaljenjem primio vest o smrti mitropolita Amfilohija.

– Izražavamo iskreno saučešće i molimo se da Gospod upokoji Njegovu dušu tamo gde pravedni počivaju – navodi se u telegramu predsednika Vučića.

I srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je telegram saučešća svim pravoslavnim hrišćanima u Crnoj Gori, patrijarhu Irineju i SPC.

– Vest da je otišao istinski pastir svog naroda primio sam s osećajem velike tuge jer sam lično poznavao mitropolita Amfilohija i znao kakav značaj je imao njegov pastirski rad u Crnoj Gori, ali i šire. Danas ne tuguje samo Crna Gora ili naša Crkva, siguran sam da danas tuguje cela vaseljena, jer je mitropolit Amfilohije svojim i naučnim i pastirskim radom obezbedio mesto među velikanima pravoslavlja – poručio je Dodik.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade, Zdravko Krivokapić pozvao je tehničke vlasti u Podgorici da proglasi dan žalosti.

– Iako smo tužni, uveren sam da je Crkva danas dobila svetitelja! Moli se, vladiko, u Carstvu nebeskom za svoju Crnu Goru. Pozivam odlazeću vladu da proglasi dan žalosti. Crna Gora žali i bez toga, ali vaša civilizacijska obaveza je da ispoštujete odlazak jednog od najvećih od nas u ovom veku – poručio je Krivokapić.

Aleksa Bečić, predsednik Skupštine Crne Gore i koalicioni partner Zdravka Krivokapića u budućoj vladi poručio je da je mitropolit Amfilohije sve što je stvorio podario narodu.

– Nadamo se i verujemo da njegov naslednik neće hoditi trnovitim putevima kojima je mitropolit sa svojim narodom dostojno i pastirski koračao – rekao je Bečić.

Treći pobednik izbora koji su Crnoj Gori doneli slobodu, Dritan Abazović, iako i dalje na udaru medija bivšeg režima zbog dobrih odnosa sa mitropolitom i saradnje sa srpskim strankama, dosledno i hrabro uputio je saučešće.

– Ljubav jedina stvara večnost! Neka mu Bog podari večni mir, a svima nama snagu da se izborimo za ideale koji su besmrtni – poručio je Abazović.

Imao se rašta roditi

Među vernicima, ali i sveštenstvom, od milošte su ga zvali Đedo. Mitropolit Amfilohije, svetovnog imena Risto Radović bio je bez sumnje alfa i omega pravoslavnog života Crne Gore dokazujući Njegoševu izreku “blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi”.

Ostaće upamćen kao vladika SPC koji je u najvećoj meri doprineo promeni režima u Crnoj Gori, ali i činjenici da se otvoreno suprotstavio Milu Đukanoviću i predvodio višemesečne protestne litije širom zemlje kako bi sprečio otimačinu hramova i svetinja SPC predviđenu zakonom kog je doneo propali režim Mila Đukanovića.

Ali neće biti zaboravljeni ni drugi njegovi ovozemaljski podvizi. Ni kako je 1999. godine hrabro hodio Kosovom i u nepouzdanoj pratnji Kfora tražio tela ubijenih Srba da bi ih barem dostojno sahranio. Niti kako je iz pepela podigao mitropoliju koja je do devedesetih godina bila svedena na šačicu sveštenika. Na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske proveo je tri decenije i zaslužan je za obnovu i izgradnju desetina novih hramova i manastira.

Amfilohije se bez kompromisa borio za očuvanje SPC i srpskog identiteta u Crnoj Gori, ali i za očuvanje Kosmeta u sastavu Srbije.

– Ako ja nekad kažem oštriju reč, oni to proglase za politiku. Pa je li politika briga o narodu, o biću i dostojanstvu naroda, onom najdubljem dostojanstvu iz same države? Meni kažu neki moji Cetinjani: što ti nisi kao patrijarh Pavle? Pa jedan je patrijarh Pavle, on nikad tešku reč nije izgovorio – iskreno je govorio Amfilohije.

Rodio se na Božić, 7. januara 1938. godine u zaseoku Bara Radovića, u Donjoj Morači kod Kolašina. Završio je Pravoslavnu Bogosloviju Svetog Save u Beogradu, a 1963. diplomirao na Bogoslovskom fakultetu SPC. Teološko obrazovanje nastavio je na Starokatoličkom fakultetu u Bernu, a u Rimu stekao zvanje magistra. Doktorirao je na temu Svetog Grigorija Palamija 1968. godine u Atini.

Amfilohije se zamonašio 1967. godine, a potom otišao u Pariz gde je dve godine predavao u Ruskom pravoslavnom institutu “Sveti Sergije”. Po povratku, postavljen je za vanrednog profesora, a onda i za dekana Bogoslovskog fakulteta SPC.

Za episkopa banatskog hirotonisan je 1985, a u Crnu Goru je otišao šest godina kasnije, gde je ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorskog. Obnovio je Cetinjsku bogosloviju i osnovao izdavačku kuću “Svetigora”, “Radio Svetigora” i eparhijske novine “Svetigora”.

Tokom bolesti počivšeg patrijarha Pavla, mitropolit Amfilohije je dve godine bio njegov zamenik, a posle smrti i mestobljustitelj (vršilac dužnosti) patrijarškog trona.

Nosilac je mnogobrojnih ordenja stranih i domaćih, a počasni je doktor Moskovske duhovne akademije.