D. Milanović
Duško Malinović sa suprugom i unukama

Meštani Velike Ilove i susednih sela u opštini Prnjavor (Republika Srpska) organizovali su i ove godine tradicionalnu letnju manifestaciju Dani Ilovčana, koja traje sedam dana. U centru Velike Ilove održani su centralni sadržaji posvećeni godišnjem okupljanju stanovnika ovog mesnog područja i Ilovčana iz rasejanja, koji deo odmora koriste u rodnom kraju.

Inače, ovu manifestaciju organizuje dijaspora Ilove zajedno sa Opštinom Prnjavor. To je za njih izuzetno značajan događaj, jer se uz zabavu i druženja razmenjuju iskustva, evociraju uspomene na mladalačke dane, ali i dogovaraju novi infrastrukturni projekti u ovom najrazvijenijem delu prnjavorske opštine.

Ova manifestacija je održana 18. put, a na nju su došli meštani ovog sela koji žive i rade u celoj Evropi, Americi, Kanadi i Australiji. U inostranstvu se nalazi više od 2.500 Ilovčana, koji deo odmora provode u zavičaju.

Posetioci ovogodišnje manifestacije, njih oko 2.000 imali su priliku da se počaste pečenjem sa ražnja, na kome se od ranih časova pekao bik težak više od 700 kilograma. Prethodnih godina svi učesnici Dana Ilovčana su iz ovog sela poneli prijatne uspomene, a kako tvrde u Organizacionom odboru, tako je bilo i ove godine.

– Svake godine dolazim u rodni kraj za Dane Ilove. Najviše nas ima koji radimo u Švajcarskoj, više od 50 posto naših građana. Ovde se okupljamo u velikom broju. Dođu familije Malinović, Trivalić, Suvajac, Tešić, Maletić i druge. Ove godine su bili i zemljaci koji rade u drugim evropskim državama, ali i familije Bjelonić iz Amerike, Ignjatić i Malinović iz Australije i mnogi drugi, kojima ne mogu da se setim prezimena – kaže Ilovčanin Duško Malinović, koji živi i radi u Altštetenu u istočnoj Švajcarskoj.

On je došao sa suprugom Slađanom, rodom iz Aranđelovca i unukama Miom i Leom.

– Bila su dva velika šatora, podrazumeva se sa muzikom uživo i jedan pokretan na točkovima i na sprat, što je bilo veoma interesantno za sve prisutne. Ko je želeo mogao je i gore na sprat da sedne – dodaje Duško Malinović.

Nedeljko – Baja Bjelonić, živi i radi u gradu Patersonu, država Nju Džersi, a sa komšijom Milojicom Đurašem iz Ilove aktivno je učestvovao u pečenju bika. Nedeljko svake godine pet – šest puta godišnje dolazi u rodni kraj, a obavezno za Dane Ilovčana.

Na ovu svetkovinu dolaze i meštani Prnjavora, Srpca, Topole i Gradiške. Bili su prisutni Darko Tomaš, predsednik Opštine Prnjavora i Željko Simić predsednik Skupštine Prnjavora. Bilo je i prijatelja iz Crne Gore, došao je i Stanislav Aksić, potpredsednik Moto kluba Orlovi iz St. Galena.

Zaboravimo rad u tuđini

– Koristimo odmor u vreme održavanja Dana Ilovčana, jer tu nam je prilika da se nađemo svi na jednom mestu. Sastaju se porodice koje žive i rade u raznim delovima sveta, pod šatorom uz narodnu i izvornu muziku. Velika atrakcija je bik na ražnju, tu je ukusna hrana, dobra muzika. I tako zaboravimo na svakodnevni naporan rad u tuđini – kaže za “Vesti” Slaven Malinović, rodom iz Ilove, koji živi i radi u Oberucvilu u istočnoj Švajcarskoj.

Uz njega su bili supruga Danijela i deca Dado i Ana.

U šatoru lepo, sa unukama lepše

Stanislav Aksić, potpredsednik Moto kluba Orlovi iz St. Galena je takođe uživao u atmosferi ove manifestacije.

– Ja sam ovde u gostima, zet sam i lepo je bilo druženje uz muziku pod šatorom sa Ilovčanima koji su stigli iz raznih zemalja, ali meni je ipak najlepše bilo u društvu unuka – kaže Stanislav.