Lična arhiva
Porodica Zarić u mislima dobrih ljudi

Siromašna četvoročlana porodica Zarić iz Trnjaka kraj Bijeljine nije mogla ni da nasluti koliko će ih plemeniti čitaoci “Vesti” usrećiti za veoma kratak period. Podsećanja radi, prvo im je čitateljka Dušanka Krneta iz Štutgarta u Nemačkoj, rodom iz Crne Gore, sa svojim sinovima poklonila tele i prase da ga podgoje kako bi imali dovoljno mesa za predstojeću zimu, a sada ih je familija Gluhović iz Esena pomogla donacijom od 100 evra. Tako svesrdna podrška, kao da je i oca Radomira pridigla na noge.

– Na sreću, izašao sam iz bolnice i sada sam mnogo bolje. Veliku ulogu u tome imali su i pravi, a skupi lekovi koje ne bih mogao da kupim da nije bilo pomoći plemenitih čitaoca “Vesti”. Prošao sam kroz mnogo težak period, mislio sam u jednom trenutku da mi nema spasa. Hvala familiji Gluhović na ovom novčanom daru, koji će nam svakako dobro doći. Valja obraditi zemlju i pipremiti se za narednu zimu. Ja se još oporavljam, ali supruga Dragana i deca ne sede skrštenih ruku. Biće lakše sada kada imamo tele i prase. Zato našoj zahvalnosti dobrim ljudima nema kraja. Mnogo smo srećni, posebno jer nismo mogli ni da sanjamo da će nam neko od dobrotvora pokloniti stoku, koja nama mnogo znači. Ne može se večito živeti od tuđe milostinje. Moramo živeti nekako od sopstvenog rada i truda – rekao je Radomir Zarić, kada je donacija stigla u njegove ruke.

Tele velika radost: Radenko i Dragana Zarić

Istina, ne zaboravljaju Zarići koliko su im dobri ljudi iz dijaspore, ali i iz Srbije, pomogli i zahvaljujući čemu nisu u dugovima do guše, imaju ogrev, lekove i ne kubure sa hranom, na čemu su beskrajno zahvalni. Radomir (51) je težak srčani bolesnik koji zbog zdravstvenog stanja ne može da radi i privređuje. On sa suprugom Draganom (39), ćerkom Marijom (11) i sinom Radenkom (12) živi u jednom sobičku nedovršene kuće. Marija je obolela od cerebralne paralize, slabo je pokretna, a majka Dragana je psihički bolesnik. Lekovi su im svima neophodni, a žive od tuđe nege i socijalne pomoći koja iznosi oko 90 evra. Istina, Radomir je do pre deset godina svoju porodicu izdržavao radom u preduzeću, ali je ono bankrotiralo. Posle toga je nadničio, ali kad je srce popustilo više nije bio sposoban za bilo kakav rad. Zbog bede, supruga Dragana je, u međuvremenu, psihički obolela. Žive u kući koju je podigao još Radomirov otac, a samo je jedna prostorija osposobljena za stanovanje. I sve dok se nisu ozbiljno razboleli Zarići nisu tražili pomoć, međutim, kada je bolest uzela maha i dovela u pitanje opstanak cele porodice, više nisu imali kud. Plemeniti zemljaci širom sveta, među kojima i sunarodnici, mnogo puta su im pomogli kada su bili na ivici svake snage i spasli ih, pokazujući time, po ko zna koji put, da za dobrotu ne postoje nikakve prepreke, što je za svako poštovanje i divljenje.

Zahvalni dobrim ljudima: Vukan Stojiljković sa roditeljima

Vukanu donacije prosleđene na vreme

Pored porodice Zarić, podsećanja radi, familija Gluhović je još 100 evra izdvojila za porodicu Kostadinović iz Srpskog Milanovca (sadašnji Šargovac), ali i još toliko malom Vukanu Stojiljkoviću iz Vranja, obolelom od spinalne mišićne atrofije tipa 1. Reporteri “Vesti” su i taj dar prosledili na Vukanov račun otvoren u Fondaciji Budi human, kao i 500 dolara plemenite B. G. iz Adelejda kako bi mališan što pre krenuo put Budimpešte i primio spasonosni lek zolgensma. Na sreću, humanost je još jednom pobedila, jer je prikupljeno 2,5 miliona za ovaj najskuplji lek na svetu i devetomesečni Vukan Stoiljković već se nalazi u Budimpešti sa majkom Ivanom i ocem Milošem, u dečjoj klinici Betešda. Odmah po dolasku, sastali su se s lekarskim timom specijalizovanim za najskuplju gensku terapiju na svetu i doprema se iz Irske. Tim lekara ih je uputio u sve procedure koje će potrajati narednih nekoliko dana. Naši plemeniti čitaoci, kao i ekipa “Vesti” želi im svu sreću.

Kontakt adresa

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji i dalje žele da pomognu porodici Zarić da ne brinu da li će imati dovoljno sredstava za lečenje oca Radomira i u narednim danima, mogu stupiti u kontakt sa njima putem adrese: Selo Trnjaci kod Bijeljine, 76310, Republika Srpska ili putem telefona na broj: +387 387 65 190 765 i dogovoriti se sa njima oko načina dostave pomoći. Kao uvek, i “Vesti” su na usluzi.