Vesti
Još malo pa svoj čovek: Stefan Pendić

Brojnim dobrotvorima iz dijaspore koji prate naš Humanitarni most i svojim vrednim prilozima godinama pomažu nevoljnicima na Rogozni, Goliji, Pešteru i Kopaoniku prvih januarskih dana nove 2023. godine pridružili su se i naši čitaoci Dragica i Darko iz Sidneja u Australiji koji su Nikoli Petronijeviću, đaku pešaku iz zabitog Joša na Goliji, poslali donaciju od 200 dolara. Siromašni Nikola živi sa bolesnim ocem Milovanom, pohađa drugi razred Srednje mašinske škole u Kragujevcu i želi da postane dobar varilac.

Iz najvećeg grada Australije stigla je i stipendija od 370 dolara koju Stefanu Pendiću, siromašnom đaku pešaku iz zaseoka Đonlije, na drugoj strani ove planine, redovno šalje humani O. V, dobrotvor koji stipendira još nekoliko siromašnih đaka na Kosovu i Metohiji. Da nije pomoći ovog dobrotvora Stefan ne bi mogao da se školuje, učenik je četvrtog razreda Srednje kožarske-tehničke škole u Novom Pazaru, već u junu biće modelar obuće i pokušaće da nađe zaposlenje.

Stalnu pomoć od 200 australijskih dolara dobila je i siromašna Marija Milanović, učenica četvrtog razreda osnovne škole u zabitom selu Žunjevići na Rogozni. Da se i Mala Mara ponovo raduje pobrinuo se Marko iz Sidneja koji joj svakog meseca šalje po 200 dolara.

Ljudska dobrota

– Mnogo mi znači svaka pomoć, pa i ova koju su nam poslali Dragica i Darko iz Australije, teško bolesni otac Milovan ne može ni lekove sebi da kupi, a kamoli da pomogne meni, srećom, već nekoliko godina uz nas su čitaoci “Vesti” i drugi dobri ljudi, prvo su nas zbrinuli, namirnicama, odećom, obućom i lekovima, a potom su nam i kuću sagradili, sada se više ne smrzavamo, zahvaljujući ljudskoj dobroti naš život se iz korena promenio na bolje – priča Nikola Petronijević. On je za samo godinu dana izgubio majku, dedu i strica.

Da nije stalne pomoći iz Australije, koju mu godinama šalje dobrotvor i naš čitalac O. V. iz Sidneja, da se školuje ne bi mogao ni Stefan Pendić, đak pešak iz zabitog sela Đonlije na Goliji.

Osim što plaća stan i hranu u Novom Pazaru, gde pohađa četvrti razred Srednje kožarsko-tehničke škole, Stefan deo stipendije uvek izdvoji da pomogne ocu Vladanu, majci Radi i bratu Srđanu, koji u potpuno napuštenom selu, deleko od grada, nemaju načina da zarade ni za golo preživljavanje.

– Svi u porodici se divimo ovom plemenitom i velikom čoveku iz daleke Australije, bog neka ga čuva i sreća prati, šaljemo mu velike pozdrave i neizmernu zahvalnost, nadam se da ću se posle završetka škole brzo zaposliti i da ću i ja biti u prilici da, makar i simbolično, pomognem drugim siromašnim đacima pešacima – naglašava Stefan.

Po donaciju od 200 dolara, koju joj iz Sidneja redovno šalju mali Marko i njegova porodica, u Novi Pazar je, kilometrima pešačeći, sa ocem Milanom došla Marija – Mara Milanović iz zabitog Žunjevića na Rogozni. Ona je učenica četvrtog razreda osnovne škole, a već je doajen među štićenicima našeg Humanitarnog mosta.

Pešiice došli po donaciju: Mara sa ocem Milanom

Planinsko bespuće

– Čitaoci “Vesti” i drugi dobri ljudi pomažu nam od moje pete godine, kupili su nam kravu, konja, kola, motorne testere, frižider i veš-mašinu, pomažu nam da kupimo namirnice, odeću i obuću i meni knjige, da nije bilo ove pomoći ne znam kako bi opstali u planinskom bespuću, ova Markova donacija stigla nam je u “minut do dvanaest” – priča Mara.

Ona je srećna što će imati i za knjigu od Markove pomoći.

– Donacija će nam omogućiti da platimo struju i obnovimo zalihe brašna, biće i za jednu meni potrebnu knjigu, pozdravite naše dobrotvore i poželite im sreću i radost u novoj godini – ističe Marija dok se sprema da sa tatom ponovo krene na dugo pešačenje do Rogozne gde ih u trošnom kućerku očekuje majka Eva.

Šporet najveća briga

Porodica Milanović ove zime kuburi sa grejanjem, jer im je dotrajali šporet “smederevac” izgoreo na nekoliko mesta, slabo peče i greje, a kuća im je često puna dima. Za novi šporet Mari i njenim roditeljima potrebno je oko 400 evra, pošto na planini zimi nema šansi da bilo šta rade i zarade (leti bar mogu da beru pečurke, kleku i šipurak…) male su šanse da ga, bez pomoći dobrih ljudi, uskoro kupe.

Nikola i Milovan Petronijević

Sve za školu

– Hvala puno dobrotvorima iz Sidneja, njihovu donaciju potrošiću za moje školovanje u Kragujevcu, a i pomoći ću ocu Milovanu koji je sam na planini – poručuje ovaj vredni Nikola sa Golije dok u porodičnom domu provodi školski raspust.