R. Lukić
ZUM ZAMENIO TEREN: Fudbaleri SFK Hanover

Budući da se koroni ne nazire kraj i da je u Donjoj Saksoniji početak takmičenja u amaterskom fudbalu potpuno neizvestan, srpski fudbaleri u Hanoveru rešili su da kondiciju i druženje sačuvaju onlajn treninzima.

– Dogovorili smo se na video konferenciji, a vežbe i aplikaciju za treninge osmislio je naš vezni igrač Dejan Bubulj koji novim tehnologijama barata dobro kao i loptom. Video trening na aplikaciji Zum traje 40 minuta a mi petkom i sredom od 19 časova vežbamo po 35 minuta. Svi smo rado prihvatili ovaj način treniranja jer tako možemo da održimo ne samo kondiciju već i da se družimo. Na kraju krajeva da klub sačuvamo, kao sportsku celinu. Nedeljom ne treniramo, ali održavamo video razgovore u kojima učestvuju i deca pa se tako i njihovo druženje nastavlja iako ne idu u školu – objašnjava za “Vesti” Nedeljko Mičić, trener prve ekipe.

On ističe da digitalno treniraju i on i njegov pomoćnik Davorin Glišić.

– Danas digitalnu tehniku koriste razna udruženja, škole i klubovi, a onda je trener Mičić došao do zaključka da bismo i mi kao i drugi na taj način mogli da treniramo. Rečeno učinjeno. Svi imamo računare i mobilne telefone, pa smo napravili link na kojem možemo i da se vidimo ako uključimo kamere. Stvar je izvanredna. Iako je svaki od nas kod svoje kuće onlajn trening teče kao da smo zajedno. Nije mi problem da vodim onlajn treninge jer sam idući u teretane naučio dosta kondicionih vežbi, a korona me je naterala da program proširim i fudbalskim. Neke sam već naučio u Landes ligi u kojoj sam ranije igrao – kaže Dejan Bubulj golgeter koji het-trikove postiže i iz srednjeg reda.

Amateri su u Donjoj Saksoniji uz popisivanje posetilaca, dezinfekciju ruku i provođenje ostalih antipandemijskih mera u jesenjem delu prvenstva mogli do 8. novembra normalno da igraju. Međutim, mere su pooštravane za sve, pa tako i za amaterski fudbal. Prvo je prekinuto prvenstvo, a zatim je zabranjeno i treniranje. Prema odlukama koja su još na snazi zabrana igranja i treniranja važi do 14. februara. Zabrana je naš tim zatekla na trećem mestu. Kako će i kada će prvenstvo biti nastavljeno preostaje da se vidi. Svi se nadaju da će to biti u martu.

Cilj je sačuvati mlade

– Naši igrači su u proseku dvadesetogodišnjaci, i sve radimo radi njih, da ih sačuvamo da ne odu nekim “sporednim” putevima. Digtalni treninzi koriste i mlađima, koji ne igraju fudbal. Deca ne idu u školu pa je i njima potrebno druženje – mišljenja je Goran Atanaskovski, portparol SFK Hanover 96.