Najveći izazov: Orkestar "Opa Bato"

Jedini australijski trubački orkestar “Opa Bato” iz Melburna nastupiće ove godine prvi put na Saboru trubača u Guči, u subotu, 10. avgusta, na pozornici ispred Kulturnog centra Guča!

Ovaj nastup biće održan u okviru višečasovnog koncerta “Svet u Guči”, koji počinje u 17.00 i traje sve do ponoći. U okviru ovog koncerta nastupiće još četiri trubačka ansambla iz inostranstva, ali samo “Opa Bato” dolazi iz prekookeanske zemlje.

Orkestar “Opa Bato”, inače, dobro je poznat ljubiteljima balkanske muzike u Melburnu po svojim nezaboravnim nastupima i virtuoznosti njihovih muzičara. Njihov umetnički direktor je Dušan Mitrović, poreklom iz Srbije, koji svira trubu, saksofon i klarinet, a izuzev trubača Stefana Nočevskog, poreklom iz Makedonije, svi ostali muzičari u ansamblu su Australijanci. Trubu sviraju i dame Bejzil Brn (Basil Bdžrne) i Holi de Jong (Holldž de Jong), hornu još jedna dama Helen Igar (Helen Eager) , tapan i goč Rosko Hek (Rosco Heck)…

Zanimljivo je da je srpska tradicionalna muzika vrlo popularna i izvan srpske zajednice u Melburnu i to naročito u umetničkim i boemskim krugovima. Mnogi australijski muzičari pasionirano izvode srpsku muziku, prate i našu muzičku i uopšte kulturnu scenu, a neki od njih čak i uče srpski jezik.

Popularna srpska muzika

U Melburnu je popularna i muzika drugih balkanskih zemalja, ali muzičko nasleđe Srbije izaziva najveće interesovanje. S obzirom na to da su u Melburnu grčka i italijanska zajednica neuporedivo brojnije od srpske i balkanske, interesantno je da prelepa muzika ove dve zemlje nije toliko popularna među tamošnjim Australijancima kao melodije s naših prostora i da ta opčinjenost našim melosom traje već godinama.