Lična arhiva
I folkloraši iz Beča pokazali svoje umeće

Omladinci Kulturno-sportskog društva Bambi iz Beča učestvovali su u trodnevnom kampu Mali opanak koji je, u organizaciji Ministarstva bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijapsorom održan u Kosjeriću.

Grupa od 25 dece Bambija, uzrasta 12 do 15 godina, učestvovala je u pevačkim i igračkim radionicama, radionicama starih zanata i u dečjim čobanskim igrama, zatim u defilu učesnika i dobro se zabavljala na koncertu pop muzike.

Radionica starih zanata

Mladi folkloraši su imali priliku da pokažu i svoje igračko umeće u okviru programa u kome su nastupili svi učesnici kampa.

– Ovakvi kampovi, koji se održavaju u organizaciji ministarstva, na čijem je čelu ministar Đorđe Milićević, veoma su važni za sve nas u dijaspori i ostvarili su evidentno veliki uspeh. S jedne strane, deca koja učestvuju imaju priliku da se upoznaju i druže sa vršnjacima iz matice, dijaspore i regiona, ali i uče o tradiciji i kulturi zemlje iz koje potiču. Sa druge strane ovakvi festivali su dokaz koliko je Srbija okrenuta dijaspori i to je jasan signal da mi koji živimo u rasejanju nismo sami i da uvek možemo da se oslonimo na maticu i sarađujemo s njom. Zato je važno da imamo što više ovakvih kampova, festivala i sličnih okupljanja – kaže Aleksandar Stanković, predsednik KSD Bambi iz Beča.

Druženje sa vršnjacima

Kamp Mali opanak okupio je, prema zvaničnim podacima minstarstva, 200 mališana iz Austrije, Crne Gore i Republike Srpske i to je samo jedan od 22 kampa širom Srbije čiju je organizaciju finansirala Republika Srbija i kroz koje je ovog leta prošlo oko 5.000 dece srpskog porekla iz celog sveta.