commons.wikimedia

Bezbednosno informativna agencija (BIA) uputila je pismo Federalnoj obaveštajnoj službi Švajcarske (FIS) u kom najoštrije osuđuje i demantuje zlonamerne tvrdnje o uključenosti srpskih bezbednosnih službi u planiranje bilo čijeg ubistva.

“U ovim teškim vremenima takve tvrdnje nepravedno nanose nesagledivu štetu Srbiji i ugledu BIA i njenih pripadnika, koji posvećeno i profesionalno izvršavaju svoje radne zadatke isključivo u skladu sa zakonom. BIA će uprkos svim pritiscima i pokušajima destabilizacije nastaviti da radi na očuvanju mira i stabilnosti Srbije i njenih građana”, navodi se u saopštenju BIA povodom tvrdnji švajcarskih medija, ali i navodne izjave nekadašnjeg specijalnog izvestioca za Kosovo Saveta Evrope Dika Martija da je planirana njegova likvidacija i to iz “određenih krugova srpskih obaveštajnih službi” koje bi za taj zločin optužile Prištinu.

Laži u novinama

Da podsetimo, list “Tages Ancajger” iz Ciriha objavio je da je Dik Marti od decembra 2020. godine pod “posebnim merama”, te da ga “24 časa čuvaju švajcarski komandosi, odnosno pripadnici elitne jedinice KSK”.

Marti je u intervjuu za švajcarski “Miz o Puan” naveo da je 18. decembra 2020. godine dobio poziv iz policije kada mu je rečeno da mu je život ugrožen i da će biti stavljen pod posebnu policijsku zaštitu. Takođe, da je Martiju rečeno da “pretnja smrću izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi” koje su, kako navodi, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi “bacili krivicu na Albance sa Kosova”.

Sagovornici “Vesti” tvrde da je reč o jasnom pokušaju kompromitacije Srbije u koju je uključeno više stranih obaveštajnih službi i interesnih lobija.

Strategija Zapada

Bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije (VBA), general Momir Stojanović, ocenjuje da se paralelno sa sukobima na Istoku Evrope i ratom u Ukrajini odvijaju “veoma opasne igre” u kojoj svetske sile žele da ostvare svoj primat, a da se to neumitno reflektuje i na situaciju na Balkanu.

– Na Srbiju se već vrši pritisak da se u potpunosti distancira od Rusije, odnosno okrene Zapadu. Više je nivoa tih pritisaka, a optužbe da su naše službe planirale likvidaciju Dika Martija vidim samo kao deo te šire strategije. Naravno, u ovakvoj situaciji konflikta velikih sila, svako gleda da za sebe izvuče što više koristi, pa tako i Albanci. Oni već godinama unazad daju ogroman novac i kupuju ne samo političku podršku, već i uticaj u najmoćnijim zemljama sveta kako bi zaokružili svoju nezavisnost – ističe general Stojanović.

Opasan svedok

Advokat Goran Petronijević podseća da je u svom izveštaju Dik Marti jasno doveo u vezu kriminalne strukture sa Kosova i Albanije.

– Albanska obaveštajna služba je bila obuhvaćena Martijevim izveštajem o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, kao i OVK i delovi NATO. Albanska obaveštajna služba je veoma jaka u Švajcarskoj gde živi više stotina hiljada Albanaca s Kosova i Albanije – kaže Petronijević i dodaje da su pretnje, pa i neki atak, za cilj imali da se Dik Marti ne pojavi kao svedok na procesima pred Sudom za zločine OVK u Hagu.

Podlost britanske MI 6

Goran Petronijević, nekadašnji istražni sudija iz Prištine, a sada ugledni beogradski advokat, ocenjuje da optužbe na račun srpskih obaveštajnih službi imaju rukopis MI-6 (britanske obaveštajne službe).

– Oni su, između ostalog, najveći zaštitnici Albanaca od njihovih brljotina na Balkanu. Međutim, ne isključujem da je reč i o albanskoj obaveštajnoj službi – smatra Petronijević, ali general Stojanović upozorava da ovo nije i jedina strana služba koja aktivno radi protiv interesa Srbije.

– Nema dileme da je uticaj britanskih službi na prostoru Srbije poslednjih godina u značajnoj ekspanziji, ali ovde imamo problem sa sukobom interesa više drugih obaveštajnih zajednica, posebno kada je reč o prostoru Kosova i Metohije. Za Ramuša Haradinaja se odavno zna da je nemački igrač, kao što Hašim Tači važi za američkog čoveka. Međutim, pravi igrač iz senke je zapravo Kadri Veselji, nekadašnji predsednik skupštine u Prištini, koji se sada nalazi u pritvoru Specijalnog suda u Hagu, a od početka je glavna figura američkog obaveštajnog sistema na prostoru Balkana kom je jedini zadatak da drži pod kontrolom i Haradinaja i Tačija – otkriva general Stojanović.

Jedini želimo da Marti živi

Nekadašnji funkcioner savezne Državne bezbednosti Božidar Spasić nema dileme da su optužbe o umešanosti srpskih obaveštajnih službi u planove za likvidaciju Dika Martija pokušaj kompromitacije Srbije. Sve s ciljem da se izvrši dodatni pritisak kada je reč o budućem statusu Kosova, ali i o sudskim postupcima protiv nekadašnjih komandanata OVK pred Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu.

– Cela priča je iz prištinske kuhinje, a potpomognuta je njihovim NATO saveznicima. Cilj je da se Srbija kompromituje na svaki način, pa i tako da se prikaže kao zemlja u kojoj i dalje postoje paramilitarne organizacije ili još gore odredi ubica pod kontrolom službi bezbednosti – ističe Spasić i dodaje da nije nimalo slučajno što je cela priča krenula baš iz Švajcarske.

Naime, on ukazuje da su Albanci u Švajcarskoj ne samo među najorganizovanijima kada je reč o raznim kriminalnim poslovima, već i u vezi s lobiranjem za nezavisnost Kosova.

– Uveren sam da su uz pomoć nekih inostranih službi tendenciozno plasirali ovu informaciju švajcarskim vlastima, ali i Diku Martiju (otkrio istinu o Žutoj kući i vađenju organa Srba) . Ukoliko neka zemlja na svetu želi da Dik Marti dugo živi onda je to Srbija, jer je za nas učinio mnogo više od većine evropskih političara – naglašava Spasić.

Miniraju proces za zločine OVK

Nekadašnji ambasador samoproklamovanog Kosova u Tirani i poslanik u prištinskoj skupštini Nait Hasani izjavio je da bi novonastala situacija mogla da pomogne optuženima pred Specijalnim sudom u Hagu.

Hasani je zatražio od institucija u Prištini da se pozabave ovim pitanjem kao najozbiljnijim i da se obrate diplomatskim predstavništvima SAD i EU.

General Momir Stojanović kaže da će upravo to biti u strategija koju Srbija mora da predupredi.

– Optužnice protiv nekadašnjih čelnika OVK pred Specijalnim sudom u Hagu umnogome menjaju “zvaničnu verziju događaja” na Kosovu ne samo 1999, već i kasnije, sa dolaskom međunarodnih mirovnih snaga. Da bi zaokružili svoju nezavisnost, Albancima je važno da sve te optužbe padnu i za to neće žaliti ni novac, ali ni ostale resurse, uključujući i specijalne operacije svojih zapadnih mentora – kaže Stojanović.

Goran Petronijević dodaje da su dosadašnja suđenja u Haškom tribunalu pokazala na koji način se Albanci brane od ozbiljnih optužbi za ratne zločine i ubistva.

– Samo u slučaju protiv Ramuša Haradinaja pred Haškim tribunalom je ubijeno 13 svedoka, a više od 20 srpskih svedoka nije se pojavilo ili je svedočilo u njegovu korist, bilo da su potplaćeni ili zastrašeni – napominje Petronijević.