Lična arhiva
Ništa se ne prepušta slučaju: Detaljna razrada plana

Dan pred polazak na vrh Kilimandžara proveli smo upoznajući se sa Afrikom. Trudili smo se da oslušnemo ritam grada i upijemo boje ovih nestvarnih prizora. Da, ovo zaista jeste neka druga realnost. Na ulicama Aruše vri kao u košnici, svi se nekuda kreću, a zapravo ne idu nigde. Prestižu, prolaze i prilaze uz obavezan pozdrav “jumbo, jumbo”, i radoznalo zagledanje, jer mi smo njima čudni i drugačiji jednako kao i oni nama.

Primećujemo da su poprilično obučeni za ovdašnjih 30 stepeni – jakne, džemperi i kape i vrlo uporni da nas nagovore na neku trgovinu, nude baš sve što pomisle da bi nas moglo zanimati. Mi se naravno fotografišemo, pokušavajući da na tren uhvatimo i zauvek sačuvamo sav ovaj nesklad tu trenutno pred našim očima – okruženje u kome smo se našli i nas koji tu ne pripadamo.

DOLAZAK U ARUŠU: Eskpedicija stiže na prvo odredište
USPOMENA: Gordana i Ivana sa decom iz Aruše

Prepuni utisaka žurimo ka hotelu i prvom timskom sastanku kojim konačno otpočinje naša avantura. Paolo – naš vodič i organizator našeg uspona posle samo par rečenica zadobio je naše poverenje. Pre svega toplim prijateljskim rečima, a zatim i informacijama koje je sa nama podelio. Njegove reči nam odzvanjaju u ušima:

GUŽVA: Na ulicama vri kao u košnici

– Ovde smo zbog vas i za vas. Tu smo da insistiramo na stvarima koje se odnose na vašu sigurnost i disciplinu i asistiramo baš u svemu sto vam je potrebno da bezbedno stignete na krov Afrike. Najvažnije je da ste pozitivni, jer vaša glava je ono što će vas dovesti do vrha.

BRZA HRANA: Vladimir Maksa nije odoleo mirisu roštilja

Mudro zbori Paolo. I nekako, uz sve različitosti, sada sam sve sigurnija da je životna mudrost univerzalna. Jednako primenljiva na svim kontinentima i u svim klimatskim pojasevima. Intelektualci je definišu, ljudi kao što je Paolo je žive. Kakve su nam misli, takav nam je život. A naš život trenutno je naš uspon. Pa, hajde da ga obojimo najboljim mogućim ishodima i začinimo osmehom.

RUKOMET: Damjan Blečić i Branko Kokir

Poznata ekipa

Ekspedicija koja je krenula u osvajanje Kilimandžara sastavljena je, između ostalog, od dva bivša rukometaša, Branka Kokira i Damjana Blečića i komentatora baš ovog sporta, koji je danas poznatiji kao neko ko prenosi skijanje, Vladimiru Maksi. Tu su i Brankova supruga Gordana, odnosno Damjanova, Ivana. Društvo im prave Janez Kranjc, Aleksandar Petrović, Andras Ileš i vođa ekspedicije, David Kovačević.