Lična arhiva
BEZ POSLA: Bojan i Nataša Virijević

Kako pregurati sumornu svakodnevnicu, budući da su mnoge ekonomske grane uzdrmane i još trpe veliku štetu zbog pandemije korona virusa, pitanje je na koje mnogi nemaju odgovor. Najugroženiji, prvi su na udaru, a među njima je i porodica Nataše i Bojana Ničića iz Novog Badovca kod Gračanice.

– Generalno smo izolovani i situacija nam ne dozvoljava ni da pošteno zaradimo koji dinar u nadnici zbog čega smo u posebno teškom položaju. Toliko teškom, da smo ostali bez najosnovnijih sredstava, da nam je zbog duga za struju ista isključena i da nam je ostalo tek nekoliko kilograma brašna da umesimo koji hleb narednih dana – rekla je u dahu Nataša Virijević Ničić.

Istina, pomoć plemenitih zemljaka koja im je pristizala u nekoliko navrata proteklih meseci, kao što smo već zabeležili, bila je od velikog značaja ovu osmočlanu porodicu, ali nedovoljna da budu mirni i u narednim danima.

– Neka ih Bog dragi čuva u zdravlju, jer to je najvažnije. Zahvaljujući njima dopunili smo frižider namirnicama, a i ja lekove bez kojih ne mogu, a moram ih piti kako bih svojoj dečici kao i do sada bila uzdanica i podrška. Pomoć nam je, međutim, i dalje preko potrebna da prebrodimo ove teške dane. Ne znamo ni sami kud ćemo ni šta ćemo. Neizvesnost nam ne da mira, a najviše brinemo za decu. Za njih mora nekako da se ima. Socijalna pomoć koju primamo, jednostavno nije dovoljna da skrpimo kraj sa krajem. Sin Jordan, takođe, ima nekih zdravstvenih problema, a novac za lekove nemamo. Brinemo se šta nam sutra nosi i iskreno se nadamo da će neko od naših humanih zemljaka imati razumevanja i ovog puta i uputiti nam pomoć. Težak je ovo život, ali ovo je naša rodna gruda i mi je se ne možemo odreći – kazala je Nataša Virijević Ničić, čija najmlađa ćerkica ima samo dve godine.

Suprug Bojan ističe da mu je najteže što nema posla. Kaže radio bi bilo šta, samo da omogući porodici pristojan život, ali posla gotovo i da nema, zbog čega je cela porodica često u problemima iz kojih ne vidi izlaz. Poput začaranog kruga nevolja, kojima nema kraja.

Podsećanja radi, porodica Ničić Virijević je dosad prošla kroz mnoge teške životne usude. Nataša je žena vedrog duha uprkos tome što je život nije mazio, baš kao ni Bojana koji je 1999. godine morao da izbegne iz sopstvene kuće u okolini Prištine kada su mu Albanci kidnapovali oca, da bi potom saznao da je ubijen. Tokom boravka u raseljeništvu upoznao je Natašu, ali nije mogao bez rodnog kraja gde mu je jedina mogućnost bio smeštaj u kontejnerskom naselju u kojem su im se rodila gotovo sva deca. Skoro deceniju, proveli su u kontejnerskom naselju u Gračanici, sanjajući o pristojnom krovu nad glavom, koji su dobili od Skupštine grada Prištine sa sedištem u Gračanici, tek 2016.

Porodica Ničić-Virijević

Ostali bez najstarijeg deteta

– Kada smo se uselili u naših 54 kvadrata, morali smo sami da platimo priključak za struju i vodu, jer nismo mogli dopustiti da nam deca žive u mraku. Dovoljno je bilo to što nam je najstarije dete ćerka Dragana slepa i oduzeta. Do 2015. je pet puta operisana od tumora na mozgu i trideset puta zračena u bolnici. A, gde su potrebe ostale dece: Lazara, Nemanje, Jovane, Jelene i Jordana? Boravak u kontejneru najteže nam je padao zbog Dragane i to smo izgurali, ali nažalost njoj spasa nije bilo, pa je nedugo po preseljenju u novi dom, Dragana u 21. godini preminula. Iako smo učinili sve što možemo da je spasemo i uz pomoć humanih ljudi nabavljali smo neophodne lekove i odvodili je na operacije, nažalost pomoći nije bilo – priča Nataša (44) koja je bol i žal za detetom, malo lakše pregurala uz najmlađe dete, sada dvogodišnju Nevenu.

Kako pomoći?

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji mogu i žele da pomognu porodici Nataše i Bojana Ničića, mogu stupiti u kontakt sa njima putem telefona na broj: + 381 66 92 73 323, adresa je: Ulica Alekse Šantića broj 1, Novi Badovac 38205, Gračanica, KiM, Srbija. Na ime Nataše Virijević Ničić otvoren je i tekući račun u Komercijalnoj banci: 205-9011005284427-52. Naravno kao i uvek, na usluzi je i Redakcija “Vesti”.