pixabay.com
Ilustracija

Vidi, dodirni, pomiriši, oslušni – moto je kojim se posetioci na više od 250 kvadrata usmeravaju u Muzeju Artemisia, u mestu Forkalkije u Gornjoj Provansi (Haute-Provence). Smešten podno Alpa (tačnije planine Lur) na jugoistoku Francuske, ovaj jedinstveni muzej biljaka prava je riznica opojnih mirisa čak 1.600 vrsta koje rastu u toj oblasti. Bilo da se prevodi kao Muzej pelina (što Francuzi više vole) ili Artemidin muzej, ovaj herbarijum na otvorenom po mnogo čemu je specifičan. Svoja vrata za posetioce otvorio je u proleće 2018. godine, a danas mladi i stari, amateri i entuzijasti, dolaze tu da nauče kako se prave sapuni, parfemi, da beru bilje i osete njihovu blagodet. Mnogi čak pohađaju univerzitet i postaju sertifikovani herbalisti. U Francuskoj, koja neguje koncept “sve prirodno”, taj poziv je veoma popularan, a presudno da se postane dobar herbalista je da se uključe sva čula i – emocije.

Branje i tretiranje aromatičnog i lekovitog bilja tokom vekova stvorili su važan deo identiteta planine Lur koja se nadvija nad Forkalkijeom. Ovaj masiv je bogat izuzetnim biodiverzitetom, a neke od biljaka mogu se naći samo ovde na evropskom tlu. Priča kaže da su od 16. veka tu putovali travari koji su snabdevali apotekare i bakalarce u Marseju biljem. Muzej herbalizma je deo tog konteksta: da se istakne tradicionalno znanje regiona. Sam muzej je genijalna mešavina didaktičkih panela, biljaka za dodir, botaničkih ploča za komponovanje, galerija mirisa, a posetioci i polaznici radionica obavezno posete i obližnje destilerije, od kojih prednjači destilerija lavande. Smešten je u Kordelijeru, franjevačkom manastiru iz 13. veka koji važi za istorijsko nasleđe ovog regiona, a sedam tematskih izložbi koje vode posetioce kroz muzej otkrivaju bogatstvo provansalskog herbalizma. Već sa prvim danima proleća, kad ceo krajolik ozeleni, okolna polja budu puna berača koji svoj mir i sreću pronalaze upravo na ovom mestu. Inače, Artemisia tokom cele godine nudi razne radionice: za parfimere, za aromaterapeute, čak i za male travare. Muzej predstavlja berbu kroz vekove i pretvaranje biljaka u eliksire, lekove, parfeme, alkohole i kozmetiku. Zaštitni znak cele Provanse je lavanda, a od 15. juna do 15. septembra u muzeju je otvorena i izložba Lavanda u srcu kreativne umetnosti i prikazuje kozmetičke i lekovite proizvode napravljene od ove biljke.

Na listi UNESKO.

Muzej Artemisia je projekat Evropskog univerziteta za ukuse i mirise (UESS), a napravljen je na inicijativu direktora Olivijea Bagarija. Sedište univerziteta je takođe u muzeju, koji je jedan od lokaliteta koji se nalaze na listi UNESKO. Pojedinačna ulaznica je 6 evra, a za grupne posete 4 evra.

Kurs posvećen deci

U muzeju Artemisia i deca su dobrodošla. Kurs za decu, senzorni prostor i radionice mogućavaju mališanima da se upoznaju sa prirodom na zabavan i edukativan način. Pre samo nekoliko dana održana je radionica Dečja kuhinja – pašteta od badema, na kojoj su mališani naučili kako da prave jestivu smesu za oblikovanje od jezgra ovog koštunjavog voća. Bilo je kreativnih radova, a zacrvenele su se čak i – jestive dekorativne ružice. Muzej organizuje i “mirisni odmor” za školarce tokom letnjeg i zimskog raspusta.

Božansko ime

Bilo da svoje ime duguje Artemidi ili pelinu, muzej je riznica opojnih mirisa jedina ove vrste u svetu. Artemis ili Artemida bila je ćerka Zevsa i Apolonova sestra bliznakinja. Boginja divljeg sveta, zaštitnica žena, a na francuskom, jedina biljka koja nosi božansko ime. Smatrajući ovo mesto darom od Boga, ali i mestom nesvakidašnje lepote, poput same boginje, muzej je i zvanično usvojio ovo ime.