Lična arhiva
ZAVRŠILI GIMNAZIJU UZ POMOĆ DOBRIH LjUDI: Dimitrije Radić, Lazar Grković, Darinka Ulamović i Ljubica Micić

Čim smo u Orahovac prosledili još jednu stipendiju plemenitog O. V. iz Sidneja s porodicom od 480 dolara za četvoro gimnazijalaca, stigao je odgovor i profesorke srpskog jezika Olivere Radić, koja zdušno brine da svim njenim đacima bude omogućeno da se adekvatno školuju.

– Prođe i ovo leto i počela nam je nova školska godina. Nažalost, počinjemo na daljinu, ali uz Božju pomoć. Četvoro učenika koje je stipendirao gospodin O. V. je završilo našu školu. Darinka Ulamović se udala za mladića iz Ivanjice pošto nije planirala da studira. Lazar Grković već traži posao, mada je to ovde veoma teško, dok su Ljubica Micić i Dimitrije Radić upisali fakultete. Ljubica je upisala Fakultet likovnih umetnosti u Zvečanu, na budžetu je i ako Bog da, imaće stipendiju za nastavak školovanja od jedne porodice iz Banjaluke koja stipendira i njenog brata. Dimitrije je upisao Poljoprivredni fakultet u Lešku, isto na budžetu – rekla je profesorka Radić i dodala:

– Zato koristim ovu priliku da obavestim našeg donatora, i vas, koji ste već petu godinu uz nas, da će počevši od ove godine, stipendije gospodina O. V. od po 120 dolara dobijati Ognjen Bojić, Jelena Micić, Hristina Šavelić i Stefan Nakalamić.

Pored ovih novosti, Olivera Radić se još jednom zahvalila svim plemenitim dobročiniteljima širom sveta, ali i pozvala nove zainteresovane koji će stipendirati još neke od učenika orahovačke Gimnazije.

– Dragi prijatelji u Srbiji i rasejanju, naša Gimnazija Orahovac na Kosmetu opstaje svih ovih godina zahvaljujući državi Srbiji, Ministarstvu prosvete, ali i svim humanim ljudima iz raznih delova sveta koji na razne načine pomažu naš opstanak. Opstajemo i zahvaljujući roditeljima koji, uprkos strahu, neizvesnosti, pa i nemaštini, upisuju decu u našu školu. Zato već unazad sedam godina pozivamo sve koji mogu da se priključe u naš zajednički opstanak tako što će sa 50 evra mesečno stipendirati naše đake. Prošle godine su to činili naš stalni dobrotvor iz Australije O. V. i baka Ana iz Australije, Sanja Dir, porodica Rajković i HHZ Radosti moja iz Nemačke, naša draga Zora iz Švajcarske, Fransoa i prijatelji iz Francuske, naš Majk i EFSK iz Nemačke, mlada Sara Ristić iz Beograda, naš dragi Moroslav Petrović sa Baštionikom iz Banjaluke i drugi – kazala je Olivera Radić i naglasila:

– Prošle godine smo imali 18 učenika, a ove ih je 13-oro. Do sada nam se javilo nekoliko dobrotvora za devetoro đaka, a nadamo se da će se javiti još vas kako bismo stipendije obezbedili i za ostalih četvoro učenika. Ako možete i želite da i vi pomažući našim đacima i njihovim porodicama budete pomoćnik u opstanku naše škole, institucije od velikog značaja za naš narod ovde, jedine gimnazije na srpskom u Prizrenskom kraju, javite nam se putem mejla na adresu: radicoliveraŽdžahoo.com. Želimo vam svako dobro od Gospoda. U ime Gimnazije, kolega, đaka i njihovih roditelja.

UVEK NA USLUZI: Profesorka Olivera Radić sa svim učenicima

O novim stipendistima

Ognjen Bojić je učenik koji je upisao prvi razred orahovačke Gimnazije i biće sam u odeljenju.

– Ovaj momak je treći od četiri sina koliko imaju njegovi roditelji. Njegova dva starija brata Danilo i Miroslav su takođe učenici naše gimnazije. Danilo je četvrti, a Miroslav treći razred. Žive u Velikoj Hoči, gde se njihov otac naselio posle progona iz sela Dobruše kod Peći. Zatim, Jeleni Micić, učenici četvrtog razreda. Jelena je treća od četiri ćerke koje imaju njeni roditelji. Oboje su nezaposleni. Žive u Velikoj Hoči. Stipendija će im mnogo značiti. Treća stipendija od Ostoje bi išla jednoj od sestara Šavelić koje je prošle godine baka Ana donekle stipendirala Hristini Šavelić. O Hristini ste već pisali, ima sestru Katarinu u četvrtom razredu naše škole, obe su odlične, žive u Velikoj Hoči i roditelji im nisu zaposleni. Četvrta stipendija ide Stefanu Nakalamiću iz Velike Hoče. On je sada četvrti razred naše gimnazije, živi s roditeljima u Velikoj Hoči i odličan je učenik – istakla je Olivera Radić.

Srećan početak!

Kao što to uvek čini, profesorka Radić će pristigle stipendije iz Sidneja ovih dana će uručiti novim stipendistima, a budući da su sada svi na nastavi na daljinu, naći će način i da pošalje njihove fotografije. Mi im svima želimo uspešan početak nove školske godine. Verujemo i da, kao ni njihovi prethodnici, neće izneveriti dobrotu svog donatora iz daleka koji će im olakšati školovanje u budućnosti i da će mu osvetlati obraz gde god da krenu.