commons.wikimedia.org
Vuk Stefanović Karadžić

Portal “Vesti-online” vam u okviru rubrike “Riznica” prenosi narodne običaje i verovanja, kao i tumačenja reči, koje je zabeležio velikan čuvanja srpske tradicije Vuk Stefanović Karadžić.

Oborati – “u gđekojim mjestima, kao n. p. u Srijemu, ljudi uz kužno doba oboru selo, t.j. povuku brazdu oko svega njega, da kuga unj ne bi došla. U tome oboravanju mjesto volova plug vuku šest đevojaka mljezinica golijeh, nagijeh, a najstariji čovjek iz onoga sela pluži, i to se radi noću u gluho doba.”

Test za lopove

Mazija – isto što i čelik, ali mu je drugo, poznatije značenje jedan drevni, a surovi običaj koji se zadržao i u Vukovo vreme. “U Srbiji i sad kašto vade maziju, t.j. kad na kakvoga čoveka reku da je što ukrao, a on se odgovara da nije, onda uzvare pun kazan ili veliki kotao vode, pa u onu vrelu vodu metnu komad vruća usijana gvožđa ili kamen, a onaj, na koga vele da je ukrao, zasuče rukave, pa obema rukama izvadi ono gvožđe iz vode. Ako on ne bude ukrao ono što na njega govore, neće se ožeći ni malo, ako li bude ukrao, izgoreće mu ruke. Ja ne znam ni jednoga, koji je vadio maziju, da se nije ožegao, a znam dvojicu da su im ruke izgorele.”