EPA-EFE
Mađarski premijer Viktor Orban

Mađarska mora ostati članica Evropske unije kako bi osigurala stalan pristup svom jedinstvenom tržištu, izjavio je danas premijer Viktor Orban i istakao da će ta zemlja među poslednjima izaći iz bloka ako se ikad bude rasformirao.

Mađarska i Poljska vodile su raspravu sa Briselom o pitanjima koja se kreću od prava LGBT populacije do slobode štampe, a u julu je Evropska komisija pokrenula pravni postupak protiv ove dve države navodeći kao razlog diskriminaciju gej zajednice, prenosi Rojters.

Mađarska državna agencija za državni dug (AKK) prikupila je ove nedelje ekvivalent od 4,4 milijarde evra (5,2 milijarde dolara) na globalnim tržištima, daleko više nego što se očekivalo kako bi se “pokrilo” verovatno kašnjenje sredstava iz EU namenjenih oporavku od epidemije koronavirusa.

Mađarski premijer Orban izjavio je da glavni razlog ostanka u EU nije novac koji dolazi iz Brisela i ocenio da je ovonedeljna prodaja duga pokazala da su mađarske finansije na stabilnim osnovama.

– Ako pogledate celu godinu, dobićemo više novca iz Brisela nego što plaćamo. Ali ako od toga oduzmete iznos koji se odliva, a koji iznose u svoje zemlje zapadne kompanije, saldo je negativan – rekao je Orban.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here